Kwiat nietoperz (Tacca chantrieri) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Taccanivea
- 1000p
- Taccanivea
- 1000p
-
- 50p
- Od: 19 cze 2009, o 21:47
Moim skromnym zdaniem to jest to roślina nie kwalifikująca się do hodowli domowej, nie jesteśmy w stanie w domu zapewnić jej prawidłowych warunków jakie powinna mieć więc kupowanie zarówno nasion (z których rzadko cokolwiek kiełkuje) a tym bardziej okazów wyhodowanych w warunkach szklarniowych wręcz botanicznych mija się z celem ale to Wasz wybór.
- Taccanivea
- 1000p
Moja przetrwała ale było ciężko ,okno było uchylone przez całą zimę na 1 cm,kaloryfer przykręcony prawie do minimum 2x zraszanie dziennie rano i wieczorem i czasami popołudniu ,stała na tacy z keramzytem zalanym wodą ,no i w pokoju stoi nawilżacz powietrza ,przez całą zime uschły jej 3 liscie na wiosnę odbiła i teraz kwitnie i wypuszcza odrosty z ziemi.
Ja mam piec i to jest chyba korzystniejsze jak kaloryfery poza tym na oknach jest mikrowentylacja,a i tak mam storczyki ,które opryskuję często i Anturium,które lubi być opryskiwane i kwitnie Mi po 7-8 kwiatów naraz i tak cały rok,ale Anturium zakupiłam w Niemczech a tam dbają o kwiaty bardzo nawet w Supermarketach.Pozdrawiam
ebe