Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

Mi się wydaje, że miała za dużo wody. Wcześniej cały czas miała wilgotną ziemię. Teraz oszczędniej ją podlewam, używając nawozu uniwersalnego. Dla palm jeszcze nie zaopatrzyłem się ;) , chyba taki wystarczy? Obawiałem się że korzenie mogą gnić , lecz przy przesadzeniu zauważyłem bialutkie korzenie ;)
Listki ogólnie są sztywne, po bokach są szorstkiego dotyku - nie wiem czy to normalne.
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

martwią mnie coraz bardziej te plamki, zaczynają się po woli pojawiać na innych liściach, no i koncówki stają się brązowe...
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czarodzieju, oczywiście poczytałam Twoje porady na temat odmładzania juki. Ale może nie doczytałam, nie wiem czy dokładnie wyjaśnię; odmładzałam już moją jukę kilkakrotnie, ale tylko ścinałam pióropusz, w miejscu cięcia urosły nowe. Ale teraz chciałabym skrócić ten pierwszy pień, na którym już jest kilka odnóg. Czy mogę tak zrobić i zostawić ten stary,gruby pinek tak na wysokości 20 cm?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Beatrice i adamek_17 poproszę o dobrej jakości zdjęcia. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Liście na czubkach przesychają, listki są szorstkie ze strony nabrzeża (nie chodzi mi o końcówki listków, które przesychają), oraz zwijają się...

Wspomniałeś o nawozie, mam nadzieję że jego brak jest tego przyczyną. Nigdy moja Juka nie miała za sucho, przeciwnie wręcz nawet za mokro, co było powodem przesadzania jej, nawet kilka razy w ciągu roku (ówczesnym) z własnej głupoty :/,
Zacząłem ją nawozić raz w tygodniu.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarodziejuno niestety, nie umiem robić dobrych zdjęć wklejam jak umiem, to grube to oczywiscie tyczka Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek kółeczkiem zaznaczyłam najstarszy pieniek, z podłoża wystaje na jakieś15cm Obrazek

lepiej już nie potrafię, buu
x-C-j
---

Post »

Możesz, wierzch po cięciu zalej woskiem, pinek po ścięciu możesz pociąć na 25-35 cm kawałki różnej długości i każdy zalać z wierzchu woskiem i włożyć do wody do ukorzenienia, jak wybiją korzonki na 2 cm długości możesz sobie dosadzić do obecnej doniczki i stworzyć taki gąszcz jukowy. Tnij brzeszczotem nie narobisz nierówności. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Więc jaka przyczyna moze być zasychania końcówek liści ?

A czy może to być oznaka żerowania szkodnika??
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatrice pisze:A chodzi mi o to czy mogę ciąć tu Obrazek
zdjęcia z odmładzana Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

adamek_17 moim zdaniem to brak nawozu nic innego, może trochę mało światła jeśli stoją gdzieś w mało naświetlonym miejscu. :wink:

Beatrice na czwórkę, poobrywaj z pinków te pozostałości żółte po liściach tak by były golutkie brązowe pnie i nadlej grubiej wosku. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam pytanie.
Postawiłem moją Jukę na balkon. Można ją tak przez noce (ciepłe) pozostawiać - aż do ochłodzenia ?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Moja jukka całe lato stoi na dworze w półcieniu, zabieram ją do domu we wrześniu. Całą zimę stoi w słonecznym, dość chłodnym pokoju (ok.15st.C).
Gdy sięgała sufitu (mogła mieć wtedy z 15lat) pocięłam piłka do drewna jej dwa pnie na ok. 40cm kawałki i ukorzeniłam w ziemi, najwcześniej korzonki puściły pióropusze. Czytałam, że jukki ukorzeniają się w temp. 27st.C, więc myślę, że najlepiej to zrobić właśnie teraz.
Najstarsza roślinka pięknie wygląda z grubymi pieńkami i trzema pióropuszami. Dzięki pocięciu miałam 8nowych roślin.

Oto jedna z nich:
Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
midim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2009, o 15:41

Pomoc w przycięciu draceny.

Post »

Witam! Ostanio dostałam pod opiekę dracenę (tak mi się przynajminej wydaje). Teraz chciałabym coś zrobić, żeby ładniej wyglądała - dokładniej mówiąc chodzi mi o przycięcie pędów. Proszę o poradę w których miejscach mogłabym to zrobić, i jak mogę osiągnąć najlepszy efekt. Pozdrawiam
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”