Aptenia sercolistna ( Aptenia cordifolia )
Witam,
z tego co pamiętam roślina została przywieziona z Tunezji...
Dzięki za pomoc
z tego co pamiętam roślina została przywieziona z Tunezji...
Dzięki za pomoc
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aptenia cordifolia variegata -jak zimować?
No właśnie jak w temacie. Mam ładny okaz w doniczce, widzę, że już nieco słabnie, choć dopiero teraz zebrała się na małe kwitnienie.
Szukam info na temat zimowania. W wątkach nie ma zbyt wielu treści na temat, więc może tutaj??
Gdzieś czytałam, że Karo ładnie zimuje swoje roślinki ; ale szczegółów nie było.
Radźcie
Szukam info na temat zimowania. W wątkach nie ma zbyt wielu treści na temat, więc może tutaj??
Gdzieś czytałam, że Karo ładnie zimuje swoje roślinki ; ale szczegółów nie było.
Radźcie
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Aptenia cordifolia variegata -jak zimować?
Maribat aptenia to sukulent więc powinna rosnąć w odpowiedniej - przepuszczalnej ziemi.
Zimować można ją w jasnym pomieszczeniu nawet w ok.7-10*C ale należy uważać z jej podlewaniem - raczej sporadycznie.
Lepiej zniesie zimę w mieszkaniu,na parapecie ale jej wrogiem jest woda.
Poza tym zaobserwowałam,że łatwo ginie,wymaga odmładzania więc najlepiej jest późnym latem uszczknąć jej pędy i ukorzenić w wodzie lub bezpośrednio w ziemi.
Jeśli Twoja marnieje proponowałabym zrobić szczepki, roślinie macierzystej to nie zaszkodzi a Ty będziesz mieć gwarancję posiadania apteni w następnym sezonie.
Zimować można ją w jasnym pomieszczeniu nawet w ok.7-10*C ale należy uważać z jej podlewaniem - raczej sporadycznie.
Lepiej zniesie zimę w mieszkaniu,na parapecie ale jej wrogiem jest woda.
Poza tym zaobserwowałam,że łatwo ginie,wymaga odmładzania więc najlepiej jest późnym latem uszczknąć jej pędy i ukorzenić w wodzie lub bezpośrednio w ziemi.
Jeśli Twoja marnieje proponowałabym zrobić szczepki, roślinie macierzystej to nie zaszkodzi a Ty będziesz mieć gwarancję posiadania apteni w następnym sezonie.
Krysiu dziękuję za pełny opis, tak czułam, że mogę na Ciebie liczyć
Wygląda na to ,ze mogę aptenii zapewnić wymagane warunki.. piwnica widna, dość chłodna; spróbuję też ukorzenić szczeoki, choć jak wiadomo- jesień już, no ale warto.
Pozdrawiam, Marta
Wygląda na to ,ze mogę aptenii zapewnić wymagane warunki.. piwnica widna, dość chłodna; spróbuję też ukorzenić szczeoki, choć jak wiadomo- jesień już, no ale warto.
Pozdrawiam, Marta
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Odświeżając mogę się pochwalić, że moja roślinka dzielnie przetrwała do wiosny, ucięłam kilka szczepek, część no forumowe łono, teraz zagęściła się już nieco; tzw. matecznik ocalał a są i młode :P
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Kupiłam roślinę doniczkową.Niestety sprzedawca nie potrafił powiedzieć jej nazwy.Może ktoś rozpozna tę roślinę na zdjęciu.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Anna
Re: Jak nazywa się ta roślina?
Witaj,
Prawdopodobnie Aptenia cordifolia.
pozdrawiam
Prawdopodobnie Aptenia cordifolia.
pozdrawiam
- ryszard b
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 22:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc,co to za kwiat? ( Aptenia cordifolia )
Kupiłem na rynku tą roślinkę i nie wiem co to jest?teraz zaczęła kwitnąc mam pytanko czy można go trzymać pod gołym niebem przez cały rok?Mam na myśli czy jak ją wsadzę do gruntu na działce czy przezimuje?
Kocham roslinki.Pozdrawiam Ryszard
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Re: Proszę o pomoc,co to za kwiat?
Witam! Szczerze mówiąc to wątpię czy ten kwiatuszek przetrwał by zimę na dworze. Nie jestem pewna co to jest, ale do złudzenia przypomina moją Aptenię. Zerknęłam w wyszukiwarkę i znalazłam informację, że "Istnieje odmiana "Variegata" o liściach z nieregularnym obrzeżeniem białym lub kremowym. Kwiaty są u tej odmiany najczęściej karminowe."
Zerknij tutaj http://www.encyklopedia.multiflora.pl/roslina/172
Pozdrawiam serdecznie!
Zerknij tutaj http://www.encyklopedia.multiflora.pl/roslina/172
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
- ryszard b
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 22:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Proszę o pomoc,co to za kwiat?
Dziękuję za pomoc
No i raczej to"Variegata" ale poczekam jeszcze na innych może mają takie kwiaty :Dto mi coś napiszą
No i raczej to"Variegata" ale poczekam jeszcze na innych może mają takie kwiaty :Dto mi coś napiszą
Kocham roslinki.Pozdrawiam Ryszard