Chodnik - jak wykonać i inne dyskusje

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

harwi pisze: Proszę o ogólne odczucia w trakcie pracy i teraz w trakcie użytkowania i masz może ewentualnie fotki samych ścieżek najlepiej z bliska :D
Pozwoliłem sobie (powyżej) zacytować fragment wiadomości z P.W. którą otrzymałem od Wioli.
Mam nadzieję Wiolu, że nie będziesz miała mi tego za złe, :? - ale doszedłem do wniosku, że może i innych użytkowników zainteresują, a być może zainspirują te zdjęcia i informacje.

Przed domem ma tym sposobem zrobiony wjazd na posesję - od wielu lat jeżdżą po nim również samochody ciężarowe i trzyma się nie najgorzej. To nie najgorzej ma oznaczać tyle, że taki podjazd jest dość trwały, choć nastąpiło pęknięcie i drobne wyłamanie kilku kamieni. Spowodowane to jednak było nie sposobem wykonania, ale już po wykonaniu podjazdu przebijaniem się pod nim (kretem) przez firmę Dialog, która w tym miejscu przeprowadzała podziemną sieć telefoniczną (wstrząsy i jednak małe ugięcie się terenu nie były bez znaczenia dla tej konstrukcji.

A teraz zdjęcia (oczywiście według życzenia Wioli z bliska) fragmentów wykonanych przeze mnie ścieżek między skalniakami i oddzielających skalniaki od trawnika.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chodnik taki wykonywałem, podobną metodą, jak chodnik z odpadów. Pierwszy chodnik z otoczaków wykonałem na podsypce z piasku (z piaskowni jak i z piasku granitowego) jednak był to ogromny błąd - po jednym sezonie wszystkie fugi były przerośnięte trawą i chwastami. Wyciągnięcie tych chwastów było wręcz nie możliwe, a przy potraktowaniu Roundup-em pozostawały uschnięte badyle. Problem rozwiązało zastosowanie jako podsypki i do fugowania "suchego betonu”. Trawa nie przerasta, a pojedyncze chwasty (nasiona jakieś zawsze znajdą miejsce do kiełkowania) nie zakorzeniają się i są łatwe do usunięcia. Problemem może być to, ze fugi z czasem pokrywają się mchem - ale jest to rzecz gustu, mi nawet się to podoba (zielone fugi).
Po wykonaniu chodnika tą metodą, dla osób, które nie mają bieżącej wody może stanowić problem polanie go wodą w postaci mgły. Nie jest to niezbędny zabieg, gdyż cement będzie ciągnął wilgoć z podłoża, rosy czy powietrza i z czasem stwardnieje. Jednak zalecałbym to wykonać, choćby jednorazowo nawet przy pomocy ręcznego opryskiwacza (a jeżeli już to oczywiście firmy Marolex), gdyż pozwala to na zmycie pyłu cementowego z widocznych fragmentów kamieni (poprawia estetykę) i co najważniejsze pozwoli związać powierzchniową warstwę fugi. A wtedy już nie będzie straszna ani wichura, ani nagły deszcz - które mogły by spowodować wydmuchanie lub wypłukanie cementu z "suchego betonu". Następnego dnia można już polewać całość konewką i nie spowoduje to uszkodzenia powierzchni chodnika, a częstsze polewanie pozwoli na szybsze stwardnienie i możliwość szybszego rozpoczęcia użytkowania chodnika (to jednak są otoczaki i do póki zaprawa dobrze nie stwardnieje może następować ich przemieszczanie pod wpływem punktowego nacisku.

To na razie tyle, chyba że będą jeszcze jakieś pytania. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Przepiękne!
I jak wspaniały klimat nadają ogrodowi. :P :P :P
Awatar użytkownika
Piotrek Dz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2008, o 09:11

Post »

Naprawde niezłe. Dużą warstwę podkładu kładłeś pod kamienie, tak mniej-więcej?
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam nadzieję Wiolu, że nie będziesz miała mi tego za złe, - ale doszedłem do wniosku, że może i innych użytkowników zainteresują, a być może zainspirują te zdjęcia i informacje.

No coś ty bardzo się cieszę, że tu odpowiedziałeś jeżeli byś tego tu nie zrobił ja bym to wkleiła :oops: Takie informacje są bardzo cenne nie tylko ja zaczynam i kombinuje by było jak najtaniej a ten pomysł jest super.

Wielkie dzięki za fotki "bliskiego stopnia". Bardzo mi pomogą. Muszę pokazać mężowi i niech się zabiera do roboty. :oops: Ja będę od "Podaj Pani kamień' hihi Tylko widzę, że dość dużo masz takich otoczaków płaskich. U mnie są takie prawdziwe okrągłe otoczaki :cry:

A ta ścieżka wśród skalniaków cudo
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Piotrek Dz - Pod chodniki przy skalniakach kopałem na głębokość szpadla.

Wiolu - stosowane przeze mnie kamienie polne miały faktycznie różne kształty, ale te całkiem kuliste również stosowałem starając się wybrać jak najbardziej płaską powierzchnię u góry.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

ale te całkiem kuliste również stosowałem starając się wybrać jak najbardziej płaską powierzchnię u góry.
i tak też będziemy kombinować oj niech się tylko cieplej troszkę zrobi ;)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

A może ktoś wie gdzie można kupić takie odpady granitu w okolicy krakowa?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No super!!! Ja też marzę o chodniczku w moim malutkim ogrodzie,i też myślałam o kostce ale jak zobaczyłam ceny to mi sie odechciało. widziałam te "odpady" na allegro, ale jak zwykle transport przewyższa cały interes. Jeszcze raz gratuluję, superowo!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08

Post »

Paco- że też wcześniej nie trafiłam na ten wątek :(
Mąż zrobił właśnie ścieżkę z otoczaków- niestety nie dał "suchego betonu" na spód- tylko piasek. Efekt- wyrasta mnóstwo chwastów spomiędzy kamieni :twisted:
Czy możliwe jest teraz uzupełnienie kamieni mieszanką cement+piasek? Dodam, że kamienie są luźno ułożone- wydaje się, że można by to zrobić?
Amatorka ogrodu
robsen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2009, o 12:52

Post »

Ja u siebie też taki błąd zrobiłem wymiatam fugi głęboko i zasypuje mieszanką piasku z cementem. Zaszkodzic nie zaszkodzi a na chwasty na pewno pomoze.
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08

Post »

Robsen- taka chyba nasza dola... nowicjuszy ;)
Ale człowiek uczy się na błędach ;) Najczęściej jednak na swoich ;)
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam do Was pytanko:

Układałem chodniczek z czerwonych płyt chodnikowych i fugi wypełniałem suchą mieszanką piasku i cementu
niestety na płytach zostały szale ślady cementu i ciężko je doczyścić.

Pytanie czy ktoś wie czym da się to zetrzeć ?? Chodniczek jest w okół domku letniskowego, mało kiedy się po nim będzie chodzić, więc wątpię by samoczynnie się to starło.

Próbowałem trzeć kostką brukową ale dość słaby efekt.

Może ktoś polecić jakąś metodę ??
regulamin
robsen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2009, o 12:52

Post »

W tej chwili moj chodniczek wyglada tak przed oczyszczeniem. Kamień łupany przez siebie samego
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”