Ścinacie kwiaty w ogrodzie?
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety, jestem zmuszona ciąć moje kwiaty, zanim jakiś działkowy złodziej się do nich nie dorwie. Ostatnio nie pogardził nawet ledwo rozwijającą się canną. Pod tym względem mam wyjątkowego pecha ostatnio: zarówno na cmentarzu jak i w ogrodzie wszystko znika. MójM, twierdzi,że to moja wina - bo jest za ładnie....
Pozdrawiam Krystyna
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Re: Ścinacie kwiaty w ogrodzie?
. Ja mam ogród od kilkunastu lat i niejednokrotnie rozdawałam swoje kwiaty , ale sobie do wazonu nigdy nie ścinam.
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też nie ścinam kwiatów z ogrodu do wazonu, wazony mam tylko do tzw okazjonalnych kwiatów z kwiaciarni. Uważam że kwiaty w ogrodzie mają zdobić ogród, a doniczkowe storczyki, czy inne są do ozdoby domu.
ania1590
Stary temat, pewnie i tak nikt nie przeczyta. U nas ścinamy cebulowe i ekspansywne, ale dla mnie pytanie o ścinanie kwiatów (usuwanie przekwitłych, suchych traw itp.) ważniejsze jest w kontekście owadów, które się tam zadomowiły. Ścinać- nie ścinać? Ingerować w naturę czy pozwolić przezimować poczwarkom, spróbować dostrzec piękno w suchym wiechciu, poczekać aż okryje się śniegiem i wtedy zadecydować
"By rozum był przy młodości, nigdy takiej obfitości"
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja robię porządki w ogrodzie późną jesienią, dlatego wszystkie kwiaty i suche liście ścinam właśnie wtedy.
W okolicy mojej działki jest mnóstwo niekoszonych łąk, lasów, zagajników, gdzie zwierzęta mają zapewnione lokum na "przezimowanie".
W okolicy mojej działki jest mnóstwo niekoszonych łąk, lasów, zagajników, gdzie zwierzęta mają zapewnione lokum na "przezimowanie".
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
dopiero wiosną czyszczę ogród z uschłych badyli, zimą ciekawie wyglądają
ania1590