Sosna - choroby, szkodniki
Nie jestem co prawda specjalistą, ale wydaje mi się, że może to byc efekt działania przędziorka sosnowca. W takim przypadku http://iglaki.agrosan.pl/szko.htm.
Sosna bośniacka karłowata - usycha
Witam,
mam problem z sosną bośniacką. Zaczęła usychać kilka tygodni temu. Jest już prawie cała żółta. Została opryskana preparatem na przędziorki, nie wiem jednak czy ma jeszcze szansę przeżyć. Może ktoś miał podobną sytuację i może podpowiedzieć co z nią zrobić (wyrzucić, nawozić itp.)?
mam problem z sosną bośniacką. Zaczęła usychać kilka tygodni temu. Jest już prawie cała żółta. Została opryskana preparatem na przędziorki, nie wiem jednak czy ma jeszcze szansę przeżyć. Może ktoś miał podobną sytuację i może podpowiedzieć co z nią zrobić (wyrzucić, nawozić itp.)?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dominiko przy zakupie trzeba obejrzeć korzenie czy są zdrowe (obejrzeć bryłkę lub jeżeli są w doniczce to lekko wybić z doniczkii obejrzeć korzenie).Przed sadzeniem do ziemi ciężkiej można dołek zaprawić mieszaniną torfu z piaskiem i ziemią jaka masz z dołka mniej więcej po1/3 i posadzić roślinę. Zakupy bezbieczniej robić na wiosnę bo wtedy sosny dobrze wytwarzaja nowe korzenie ( w zimie niestety nie). Staraj się nie sadzić w zbyt podmokłym miejscu i raczej zaniechaj mocnego nawożenia w pierwszym roku niech się roślina najpierw dobrze przekorzeni. Od czasu do czasu można dopuścić trochę powietrza wbijając w obrębie 50-100cm. od rosliny widły amerykańskie.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na pewno nie jest to grzybek tylko szkodnik .
Poczytaj http://www.robale.pl/index/2/253
Poczytaj http://www.robale.pl/index/2/253
Zwójka Sosnóweczka znaczy się powiadasz............
Taki fajny motylek, a tak potrafi naszkodzić
A to, co pokazałem na zdjęciu, te uschnięte gałazki, to niby te "czarcie miotły"?,
Fajna nazwa, tylko czemu u mnie w ogrodzie
Muszę teraz coś poczytać, jak to licho wytępić...
Mam jeszcze na niektórych sosenkach takie sieci, jakby od pająka
...o i zakładam, że jest to faktycznie pająk.
A może - teraz tak myslę - to jakaś sieć tej Zwójki Sosnóweczki??
Co Wy na to??
Te niektóre gałązki są od nasady trochę jakby ogolocone z igiełek.......
Nieeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!! Czy to to, co myślę? ;:96
Taki fajny motylek, a tak potrafi naszkodzić
A to, co pokazałem na zdjęciu, te uschnięte gałazki, to niby te "czarcie miotły"?,
Fajna nazwa, tylko czemu u mnie w ogrodzie
Muszę teraz coś poczytać, jak to licho wytępić...
Mam jeszcze na niektórych sosenkach takie sieci, jakby od pająka
...o i zakładam, że jest to faktycznie pająk.
A może - teraz tak myslę - to jakaś sieć tej Zwójki Sosnóweczki??
Co Wy na to??
Te niektóre gałązki są od nasady trochę jakby ogolocone z igiełek.......
Nieeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!! Czy to to, co myślę? ;:96