Nowy Rok-nowa pasja
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Wam za rady
Bioseptu niestety nie znalazłam
Wieczorem(gdy położę dzieci) spróbuję z Topsinem.Oprysk czy moczenie?Stężenie jak na opakowaniu?Podejrzewam,że storczyka muszę odseparować(w sumie to chwilowo i tak już jest samotny ).
Wełnowce wykluczam.Te "obgryzienie" to moja własnoręczna robota(usunęłam te czarne z delikatną nawiązką)
W tym nieciekawym miejscu jest jakby przeżarty całkowicie liść i wchodzi na drugi.Gdyby nie to,że to dwa(z czterech) i w dodatku środkowe liście usunęłabym je by sprawdzić czy "to" nie dotarło do wnętrza(o co się boję).
Korzonki naprawdę dobrze wyglądają,liczę więc,że będzie miał wolę walki i reanimacja pacjenta się powiedzie
Od dziś obiecuję przesadzać zaraz po zakupie Człowiek uczy się na błędach
Bioseptu niestety nie znalazłam
Wieczorem(gdy położę dzieci) spróbuję z Topsinem.Oprysk czy moczenie?Stężenie jak na opakowaniu?Podejrzewam,że storczyka muszę odseparować(w sumie to chwilowo i tak już jest samotny ).
Wełnowce wykluczam.Te "obgryzienie" to moja własnoręczna robota(usunęłam te czarne z delikatną nawiązką)
W tym nieciekawym miejscu jest jakby przeżarty całkowicie liść i wchodzi na drugi.Gdyby nie to,że to dwa(z czterech) i w dodatku środkowe liście usunęłabym je by sprawdzić czy "to" nie dotarło do wnętrza(o co się boję).
Korzonki naprawdę dobrze wyglądają,liczę więc,że będzie miał wolę walki i reanimacja pacjenta się powiedzie
Od dziś obiecuję przesadzać zaraz po zakupie Człowiek uczy się na błędach
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Darlo, powodzenia, nie wygląda to tragicznie, wierzę, że Ci się uda!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- darla80
- 1000p
Kochani-jest źle
Czy to już koniec
Stało się to czego się obawiałam-przeżarte aż do środka.Pierwszy liść zżółkł,kolejne praktycznie przy lekkim pociągnięciu odpadły
Na myśl jedynie mi przychodzi obcięcie pędu i włożenie do wody
Czy to już koniec
Stało się to czego się obawiałam-przeżarte aż do środka.Pierwszy liść zżółkł,kolejne praktycznie przy lekkim pociągnięciu odpadły
Na myśl jedynie mi przychodzi obcięcie pędu i włożenie do wody
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Darlo- jeszcze daj mu szansę! Pęd obetnij, będzie Cie jeszcze trochę cieszył. A Phal. wsadź do doniczki i zasyp korą. Ma ładne korzonki, może wypuści coś z boku i odżyje? Podlej roztworem z Asahi SL, trochę go to wzmocni.
Nie martw się, storczyki to bardzo mocne rośliny i Twój ma szansę powtórnie zakwitnąć!
Trzymam kciuki!
Nie martw się, storczyki to bardzo mocne rośliny i Twój ma szansę powtórnie zakwitnąć!
Trzymam kciuki!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- darla80
- 1000p
Czy dobrze przeczytałam
Czy możliwe,że jeszcze gdzieś "coś" może ruszyć? Już nawet się pogodziłam z...no wiecie...nie najlepiej to wygląda
Czy kora wystarczy?Kiedyś natykałam się na reanimacje w sphagnum czy nawet keramzycie
No to jutro serwujemy Asahi To będzie prawdziwy test preparatu
Czy możliwe,że jeszcze gdzieś "coś" może ruszyć? Już nawet się pogodziłam z...no wiecie...nie najlepiej to wygląda
Czy kora wystarczy?Kiedyś natykałam się na reanimacje w sphagnum czy nawet keramzycie
No to jutro serwujemy Asahi To będzie prawdziwy test preparatu
Tak, ja też bym go zostawiła z nadzieją, że gdzieś z boku wypuści basal keiki, szkoda zmarnować takie piękne korzeniska a już one na pewno wykarmią maluszka. Kwiatki do wazonu a reszta do kory, nie masz nic do stracenia. Trzymam kciuki za dzidziusia.
Przy takich dorodnych korzonkach do kory - tak jak był i traktuj jak zdrowego, podlewaj normalnie.
Przy takich dorodnych korzonkach do kory - tak jak był i traktuj jak zdrowego, podlewaj normalnie.
- darla80
- 1000p
Dziewczyny-jesteście KOCHANE
Dodałyście mi dziś skrzydeł bo cały dzień był dziś
Jutro kupię Asahi-zapomniałam,że wiosną spryskałam krzewy w ogrodzie bo skończyła się data ważności ale był kupiony w moim ogrodniczym więc liczę,że jutro również będzie
Tak też się zastanawiam czy może zostawić pęd i być może oczko wyda keika(czy obciąć by nie obciążać falka?)?Miałam tak z różową miniaturką-ratowała się dzidziusiem
Dodałyście mi dziś skrzydeł bo cały dzień był dziś
Jutro kupię Asahi-zapomniałam,że wiosną spryskałam krzewy w ogrodzie bo skończyła się data ważności ale był kupiony w moim ogrodniczym więc liczę,że jutro również będzie
Tak też się zastanawiam czy może zostawić pęd i być może oczko wyda keika(czy obciąć by nie obciążać falka?)?Miałam tak z różową miniaturką-ratowała się dzidziusiem
Kwiaty weź sobie do wazonu a co tam, niech jeszcze pocieszą oczęta. Być może gdybyś zostawiła go z pędem (korzonki ma zdrowe) to jeszcze by kwitły razem z roślinką ale przychodzi mi też do głowy kompromis, czyli obciąć pęd zostawiając ze dwa oczka (w wazonie nie musi mieć takiej długiej łodygi) a zwiększy to szansę na wydanie keiki.
Nie zdecyduję za Ciebie ale na pewno cokolwiek zrobisz wyjdzie na dobre.
Nie zdecyduję za Ciebie ale na pewno cokolwiek zrobisz wyjdzie na dobre.
- darla80
- 1000p
Asahi już mam
Wieczorkiem moczenie i cięcie(chyba spróbuję zostawić jakieś oczka-a nuż sie uda w każdym razie powiało optymizmem i znów mam nadzieję,że uda się uratować tego faleczka-w końcu takie jak on nie często można spotkać).
Doradźcie tylko czy może stać razem ze wszystkimi czy lepiej odizolować i czy moczyć w nawozie jak pozostałe ?
Ale jestem HAPPY
Wieczorkiem moczenie i cięcie(chyba spróbuję zostawić jakieś oczka-a nuż sie uda w każdym razie powiało optymizmem i znów mam nadzieję,że uda się uratować tego faleczka-w końcu takie jak on nie często można spotkać).
Doradźcie tylko czy może stać razem ze wszystkimi czy lepiej odizolować i czy moczyć w nawozie jak pozostałe ?
Ale jestem HAPPY
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Ja bym jeszcze na Twoim miejscu, tak na wszelki wypadek, przetarła to wyżarte miejsce
jakimś alkoholoem Raczej nie zaszkodzi, a może wyjść na dobre
A izolować, jeśli to nie jest żadna infekcja, którą może zarazić inne storczyki, to chyba
nie ma sensu. Przynajmniej tak mi się zdaje
Jeszcze jedno: wierzę, że się uda - korzenie ma zdrowe, listków jest kilka, jedyne co to stożka wzrostu jej brakuje
jakimś alkoholoem Raczej nie zaszkodzi, a może wyjść na dobre
A izolować, jeśli to nie jest żadna infekcja, którą może zarazić inne storczyki, to chyba
nie ma sensu. Przynajmniej tak mi się zdaje
Jeszcze jedno: wierzę, że się uda - korzenie ma zdrowe, listków jest kilka, jedyne co to stożka wzrostu jej brakuje
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Też jestem zdania, żeby wsadzić to co zostało ze storczyka do podłoża i liczyć na to, że wypuści basal keiki. Też miałam taki przypadek, że kwiat po utracie stożka wzrostu został z tylko 1 liściem. Pomimo to opiekowałam się nim tak jak pozostałymi i po jakimś czasie wypuścil basal keiki. Teraz, po ok. roku, keiki jest spore a ze starego storczyka został tylko zasuszony stożek. Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, że tak będzie i w przypadku Twojego storczyka, ale zawsze warto spróbować