Niecierpek nowogwinejski (Impatiens hawkeri)
Niecierpek nowogwinejski (Impatiens hawkeri)
Tydzień temu kupiłam załączonego niżej kwiatka. Od paru dni widzę, że wyraźnie mu się pogorszyło. Gdy go kupowałam liście były sztywne, wyglądały nawet na sztuczne. Kwiatki też były twarde i "stały" na gałązkach. Teraz oklapły.
Proszę o nazwę roślinki i jeżeli ktoś wie, jakie ewentualne błędy mogłam popełnić?
Proszę o nazwę roślinki i jeżeli ktoś wie, jakie ewentualne błędy mogłam popełnić?
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To jest Niecierpek nowogwinejski
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Dokładnie-duża doniczka,więcej cienia i duuużo wody.
Swojego posadziłam jako dodatek do Lagarstroemii i musiałam ją przesadzić bo niecierpek szybko opanował całą donicę
Mój stoi w miejscu gdzie słońce jest długo i mdleje częściej niż ta daturka
Przesadź a zobaczysz,że szybko nadrobi(dla porównania-daturka ma donicę o średnicy 50 cm)
Swojego posadziłam jako dodatek do Lagarstroemii i musiałam ją przesadzić bo niecierpek szybko opanował całą donicę
Mój stoi w miejscu gdzie słońce jest długo i mdleje częściej niż ta daturka
Przesadź a zobaczysz,że szybko nadrobi(dla porównania-daturka ma donicę o średnicy 50 cm)
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Nie przesadzałam go jeszcze, miałam plan żeby zrobić to, jak skończy kwitnienie. Ale skoro tak mówicie, to chyba go jednak przesadzę teraz. Co do podlewania - mówicie dużo wody? A mi się zdawało, że może go przelałam i dlatego więdnie A jeszcze jedno pytanko. Trzymam go w domu, czy to mu nie zaszkodzi? A może ten niecierpek nadaje się zarówno do domu jak i ogrodu?
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Niecierpki mogą rosnąć w domu.
Ja swojego mam już od ponad dwóch lat. Rozrósł się i był naprawdę ogromny...ostatnio jednak przycięłam go dość mocno.
Przede wszystkim dużo wody, ja swojego podlewam codziennie. Wlewam tyle wody aż wpływa przez otwory na spodzie doniczki. Raz na tydzień zanurzam całą doniczkę w misce z wodą na jakieś pół godziny.
Ja swojego mam już od ponad dwóch lat. Rozrósł się i był naprawdę ogromny...ostatnio jednak przycięłam go dość mocno.
Przede wszystkim dużo wody, ja swojego podlewam codziennie. Wlewam tyle wody aż wpływa przez otwory na spodzie doniczki. Raz na tydzień zanurzam całą doniczkę w misce z wodą na jakieś pół godziny.
Pozdrawiam, Paula
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Re: Niecierpek papuzi .(Impatiens niamniamensis)
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
To jest niecierpek nowogwinejski.
Trzymać raczej w półcieniu, nie lubi ostrego słońca- liście i cała roślina więdną.
To samo się dzieje, jak ma zbyt sucho, bo roślinka lubi mieć wilgotne podłoże stale- ale nie zalane.
Trzymać raczej w półcieniu, nie lubi ostrego słońca- liście i cała roślina więdną.
To samo się dzieje, jak ma zbyt sucho, bo roślinka lubi mieć wilgotne podłoże stale- ale nie zalane.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie uschły liście,jakby go coś zżarło.
- janek45
Dziękuję Lucynko za szybką poradę.
- janek45
Re: Niecierpek nowogwinejski
Ja swojego też przesadziłem do większej doniczki bo zaczęły podsychać listki,i obumierać pąki.