Wanda w podłożu i nie tylko
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
NIe martw się każdym żółknącym liściem. Roślina naturalnie je zrzuca i wcale to nie musi być oznaką czegoś niepokojącego. Dobrze,ze usunęłaś zgniłe korzenie - mogą być źródłem niepotrzebnej choroby.
CZy trzymasz ją w wazonie, czy luzem?
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Anaka pisze:NIe martw się każdym żółknącym liściem. Roślina naturalnie je zrzuca i wcale to nie musi być oznaką czegoś niepokojącego. Dobrze,ze usunęłaś zgniłe korzenie - mogą być źródłem niepotrzebnej choroby.
w wazonie. Dzięki
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
To uważaj, bo może woda za długo stoi i korzenie mogą podgniwać. Teraz jest bardzo ciepło, plus woda - szybko zachodzi proces zagniwania
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a dlaczego w wazonie nie należy moczyć? bo nie rozumiem. ja nalewam wody z nawozem wprost z wiadra do wazonu po paru godzinach wszystko dokładnie wylewam. nie ma sensu wyciągać vandy z wazonu która ma bardzo rozbudowany system korzeniowy który ma jeszcze młode korzonki dodatkowo. Za dużo zachodu. Łatwo można uszkodzić zdrowe końcówki korzonków...
- Storczykowa
potem i tak trzeba by było wyciągnąć Vandę, żeby tą wodę wylać. zresztą nawet jakbym chciała, moczenie w wazonach nie byłoby u mnie możliwe, bo moje Vandy mają korzenie poza wazonami. Vandy trzymam więc w wazonach, a do kąpieli daję je do wiaderka, żeby się porządnie napiły. tą rózową bardzo ciężko kąpać, bo ma korzenie rosnące w górę lub w bok zamiast w dół.
- Storczykowa
ja nie wyciągam rośliny podczas wylewania wody z wazonu, przytrzymuję ją jednym palcem. zresztą wazon ma 50cm wysokości i jeszcze lepszy jak wiadro.
Moja vanda nie ma powietrznych korzonków, mam ją od miesiąca i wypuściła masę przedłużeń korzonków szkoda jej wyciągać z wazonu.
edit; dodam zdjęcie
nie za najlepszy tylko każdy robi tak żeby było praktyczniej ale nie można mówić na forum że nie wolno kąpać vand w wazonie bo to wprowadza innych w błąd.no cóż, każdy uważa, że jego sposób jest najlepszy.
Moja vanda nie ma powietrznych korzonków, mam ją od miesiąca i wypuściła masę przedłużeń korzonków szkoda jej wyciągać z wazonu.
edit; dodam zdjęcie
- Storczykowa