Moja kuchnia - RoksiSK

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kontrapunkt
100p
100p
Posty: 180
Od: 24 mar 2007, o 21:35
Lokalizacja: woj. opolskie

Post »

Witam Agnieszko ! Cisza w eterze ,a my już rozpaskudzeni -brakiem przepisów rozczarowani jesteśmy chyba troszkę :wink: . Sałatki wykorzystałam na spotkaniu towarzyskim - moje koleżanki - od tego momenu zaintersowały się Forum,a nawet ich M :D - przez żołądek do serca . Nieśmiało może zapodam przepis na bardzo szybki deser i bardzo aktualny .

DESER Z OWOCAMI :

Biszkopty lub petitki połamane na dnie pucharka - na to można odrobinę brandy lub nie (całkiem na trzeźwo), na to serek mascarpone , owoce - np truskawki + pokrojone na cząstki pomarańcze, banany w krążki, na to słodka śmietana lub jogurt z miodem wymieszane - pychota a robi się 5 minut :wink:

Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na następne doskonałe przepisy - tym bardziej , że za tydzień czeka mnie kolejna impreza
serdecznie pozdrawiam[/b]
Inka
Awatar użytkownika
leo
---
Posty: 272
Od: 18 maja 2007, o 10:37
Lokalizacja: Radom

Post »

Witam Kontrapunkt. Jadłam taki deser ale bez owoców. Miał smak tiramisu, tzn. warstwy serka i ciastek nasączonych jakimś trunkiem na przemian poukładane w pucharku. Też mało pracochłonny. Polecam jeśli ktoś nie ma pod ręką owoców. Leo :D :) :lol:
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"LECZO" - 7

Składniki:
- duży kabaczek (cukinia),
- 1,5 kg pomidorów,
- 2-3 laski kiełbasy,
- 2 cebule,
- papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- sól, pieprz, Vegeta.

Na patelnię wrzucić na rozgrzany olej cebulę pokrojoną w półksiężyce i kiełbasę w plasterkach - podsmażyć (ja przyrządzam leczo w głębokiej patelni, ale jeśli takiej nie masz, to w tym momencie trzeba przełożyć do garnka).
Dodać wcześniej spażone i obrane ze skórki pomidory (dobrze jest usunąć gniazdka nasienne) i pokrojony w kostkę kabaczek (obrać ze skórki i usunąć pestki). Doprawić Vegetą (1/2 łyżki) i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż kabaczek zacznie stawać się "szklisty" - półtwardawy. Dodać wówczas pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dusić jeszcze ok. 30-40 min. Ewentualnie doprawić na koniec solą i pieprzem.


Obrazek

Gotowałam je nad morzem w malutkiej kuchni, więc zdjęcie niezbyt dobrej jakości. Ale za to jaki smak!!!
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
sylwiak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 6 cze 2007, o 19:12
Lokalizacja: Jastrzębie

Post »

To znowu ja.Sałatka zjedzona(na szczęście nie cała-zostało trochę na jutro).Zrobiłam do niej pieczoną bułkę paryską smarowaną pieczonym czosnkiem.Pycha.Smakowała nawet mojemu mężowi,który nie lubi kukurydzy,ani kapusty pekińskiej.Teraz przydałoby się trochę gimnastyki,ale komu by się chciało.Za kilka dni spróbuję zrobić pizzę.O wynikach poinformuję po zjedzeniu,jeśli wyjdzie,bo jeszcze nigdy nie udało mi się ciasto drożdżowe.Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy.
P.s.RoksiSK czy mogłabyś podać"genezę"swojego nicka?
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Bardzo się cieszę, że wszystkim smakuje :P :P :P
A co do genezy... Roksi od imienia Roksana, które bardzo mi się podoba. Skrót SK od mojego obecnego i wcześniejszego nazwiska.
Pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"TORT CZARNY LAS" - 8

Składniki do masy I i II:
- 1 litr śmietany 30% kremówki,
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- szklanka cukru pudru,
- 30-40 szt wiśni w alkoholu,
- 4 łyżki kakao (najlepiej Deco Moreno).

Składniki do ciasta:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao.


Obrazek Spód tortownicy 30 cm wysmarować masłem i położyć wcześniej wycięte koło z pergaminu. Boków tortownicy nie smarować.

Obrazek Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka w osobnej misce ubić z pozostałymi składnikami. Następnie powstałą masę połączyć z połową piany białkowej, a następnie delikatnie z całością. Masę wlać do brytwanny. Piec 15 min w temp. 200 stopni.

Obrazek Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przeciąć w poprzek, tak aby powstały dwa koła. Jedno wsadzić do tortownicy.


Obrazek W kąpieli wodnej (wlać do garnka 2-3 cm wody i po zagotowaniu położyć żaroodporne naczynie, zmniejszyć ogień do min) rozpuścić czekoladę (3 tabliczki, ale można zostawić 4 plasterki do dekoracji na koniec). Co jakiś czas mieszać. Po rozpuszczeniu się czekolady ostrożnie przez ściereczkę ściągnąć miskę i poczekać, aż ostygnie (ale nie może stwardnieć!).

Obrazek 1/2 litra schłodzonej śmietany ubić, pod koniec dodając 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki kakao, łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody (musi być jeszcze ciepława) i na końcu delikatnie połączyć z czekoladą i wiśniami. Rozłożyć w tortiownicy. Nałożyć drugie koło biszkoptowe. Wstawić do lodówki.

Obrazek Ubić 1/2 litra śmietany. Pod koniec dodać 1/2 szklanki cukru pudru i łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w łyżce wody. Przełożyć masę do tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki.

Obrazek Po tym czasie przyozdobić utartą na grubym tarle czekoladą i posypać dodatkowymi wiśniami. Do lodówki na min. 2 godziny.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Tort pyszny w smaku. Ja zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 22 cm.
Uwaga! Trzeba trzymać się przepisu :P :P :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
leo
---
Posty: 272
Od: 18 maja 2007, o 10:37
Lokalizacja: Radom

Post »

Agnieszko, czy u Ciebie się jakieś święto szykuje, czy zwyczajnie chcesz nas rozpuścić podając takie smakołyki na zdjęciach? A i roztyć przy tym też?! Piękny tort! Pysznie wygląda...mniam.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Wisienki, które tydzień temu zasypałam i zalałam wódką (już prawie się skończyły) postanowiłam "dobrze" wykorzystać :P :P :P
Dawniej piekłam dosyć często na weekendy, ale postanowiłam schudnąć parę kilko i piekę raz na jakiś czas :wink: Pizzę też zaczynam robić raz w miesiącu ;:150
Stwierdziłam, że cieniutki plasterek mi nie zaszkodzi. I rzeczywiście - zjadłam tylko(!!!!!) jeden. I dziś też tylko jeden - i nawet mnie nie kusi pyszny tort znajdujący się w lodówce :wink:
A wyszedł naprawdę wspaniały. Mój mąż się wczoraj zajadał ze smakiem ;:8
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"DANIE PROWANSALSKIE" - 9

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub 1/2 piersi z indyka,
- 2 woreczki ryżu parabolicznego,
- marchew, brokuły (może być mrożonka),
- cebula,
- groszek i kukurydza konserwowe,
- zioła prowansalskie, oregano, papryka ostra,
- sół, olej, 2 łyżki masła.

Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na małej ilości oleju. Doprawiamy solą i ziołami.
Ugotować ryż i warzywa.
Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Dusimy kilka minut. Dodajemy masło i ryż - posypujemy ziołami. Wymieszać i dusić 1-2min. Dodać warzywa. Dobrze wymieszać (ale delikatnie).

Groszek mrożony jest lepszy. :oops: - zabrakło mi kukurydzy.
Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"MAKARON Z SZYNKĄ I ANANASEM" - 10

Składniki:
- makaron (świderki lub grubsze rurki),
- dwa grube plastry szynki,
- 3 plastry ananasa,
- ser Gouda,
- po łyżce oleju i masła; sól, oregano, ketchup.

Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie.
Na maśle i oleju podsmarzyć pokrojoną szynkę. Posypać oregano. Dodać makaron i ananasa pokrojonego - jeszcze chwilę podsmażać. Posypać serem, wymieszać. Na koniec można polać ketchupem.

Obrazek

Takie byle co - a nawet dobre :D
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Wisienki w alkoholu są najlepsze, ale zawsze można poeksperymentować - np. borówka amerykańska lub duże kawałki truskawek.
Ja wisienki robiłam tak: wydrylowałam wiśnie, zasypałam cukrem. Po 12 godz. dolałam szklankę wódki. Po 3 dniach były już pyszne, a nalewka, która powstała (wiem, że taka prawdziwa musi postać 2-3 miesiące) była smaczna ;:136
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

"SCHAB ZE ŚLIWKĄ" - 11

Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 150 g śliwek kalifornijskich,
- cebula, kilka ząbków czosnku,
- 1 - 1 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego (półwytrawnego),
- 3 goździki, vegeta, pieprz ziarnisty.

Obrazek Mięso ponacinać tworząc otwory. Wsadzić śliwkę. Natrzeć vegetą i utartym w moździerzu pieprzem ziarnistym (ok. łyżeczka pieprzu ziarnisteo). Przykryć folią i wsadzić na kilka godzin do lodówki.

Obrazek Obsmażyć na małej ilości oleju z każdej strony.

Obrazek Brytwanna - w litrze wody rozpuścić trochę vegety - robiąc bulion. Pokroić cebulę w talarki i dodać czosnek w sokupce. Wrzucić kilka śliwek. Położyć schab razem z tłuszczem.

Obrazek Piec 1 godz. 15 min. - 1 godz.30 min. w temp. 170-180 stpni. Co kwadrans polewać pieczeń wywarem.

Obrazek Po upieczeniu wyjąć i pozostawić mięso na 30 min., aby doszło. W tym czasie zlać wywar na głęboką patelnię przez sitko przecierając wszystkie składniki. Dodać wino i goździki - gotować przez pół godz., aż wino odparuje, a sos zgęstnieje.

Obrazek Pokroić mięso w grubsze plastry.

Obrazek Wsadzić do sosu i dusić przez kwadrans.

Obrazek Obrazek

Nie mogłam się zdecydować, które zdjęcie wkleić :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”