Rośliny do ciepłego mieszkania,pobliże kaloryferów
Witaj Marto, w nasłonecznionym i gorącym pokoju dobrze będą rosły prawie wszystkie rośliny cytrusowe. Śmiało możesz hodować cytrynkę, granata, figę, bananowca,mandarynkę, ananasa oraz marakuję (zwaną też męczennicą). Dobrze też poradzą sobie kaktusy i sukulenty jak zasugerowała Ewa. Masz dużo roślin do wyboru. Napisz kiedy słonko zagląda w Twoje okno. Pozdro. Leo
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja polecam sępolie Bo:
1. Pięknie kwitną w wielu kolorach.
2. Lubią jasne i ciepłe stanowiska.
3. Optymalna temperatura dla nich to ok. 22 stopni, nie poniżej 16.
4. Nie przeszkadza im nawet stanie na parapecie tuż nad kaloryferem (przetestowałam!)
5. Nie trzeba restrykcyjnie pilnować podlewania, a jedynie wlewać wodę na podstawkę.
6. Nie spryskuje się ich.
Jest tylko jedno "ale" - choć fiołek lubi jasne miejsca, to nie może to być miejsce nasłonecznione, bo na listkach zaczną robić się brzydkie blado-żółte plamy.
Pozdrawiam!
1. Pięknie kwitną w wielu kolorach.
2. Lubią jasne i ciepłe stanowiska.
3. Optymalna temperatura dla nich to ok. 22 stopni, nie poniżej 16.
4. Nie przeszkadza im nawet stanie na parapecie tuż nad kaloryferem (przetestowałam!)
5. Nie trzeba restrykcyjnie pilnować podlewania, a jedynie wlewać wodę na podstawkę.
6. Nie spryskuje się ich.
Jest tylko jedno "ale" - choć fiołek lubi jasne miejsca, to nie może to być miejsce nasłonecznione, bo na listkach zaczną robić się brzydkie blado-żółte plamy.
Pozdrawiam!
Co można postawić w pobliżu grzejnika??
Mam taki problem - chciałabym postawić jakąś dużą roślinę doniczkową (1-1,5m wysokości) obok sofy. Niestety z jednej strony sofy mam grzejnik, a z drugiej kominek. Czy są jakieś rośliny doniczkowe które wytrzymują takie warunki??