Szkółka ogrodowa -jak założyć??

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kubota74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2009, o 08:05

Post »

a z gdzie można to pobrać (demo) albo kupic ????
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tutaj oryginał :D :
http://rita-bosse.info/

Natomiast informację można także uzyskać w tej szkółce:
http://www.szkolka-kalawa.pl/de/winabor/
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
kubota74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Aniawoj mówiłaś że to będzie w j.polskim a ta strona jest w niemieckim. :)
A możesz podać inne polskie programy ??
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Bo to jest firma niemiecka! Program ma mieć jednak wersję polską. Zapytaj może w tej szkółce, w której go stosują. Innych nie znam niestety.
kubota74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok
dziękuję za pomoc! :)
rossi33
200p
200p
Od: 6 mar 2007, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

maciejb pisze:Jestem rolnikiem,więc się cieszę ,że nie trzeba będzie płacić,zamierzam sprzedawać sadzonki klientom indywidualnym i znajomym firmom zakładającym ogrody... a te urzędasy za wszystko muszą brać pieniądze...heh.
Niby podatku nie trzeba płacić ale jednak nie możesz odliczyć zakupu tych roslin, zakupu potrzebnego sprzętu, wyposażenia, tunele, nawozy. Też dopiero zaczynam jako rolnik - szkółkarz. Od 6 lat opłacam KRUS. Czytałam, że jeśli chce się zrobić większe inwestycje - najlepiej być rolnikiem ryczałtowym. Kto ma jakieś doswiadczenia w tym zakresie?
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

Akurat przy większych inwestycjach nie opłaca się być rolnikiem ryczałtowym, bo nie można sobie odliczać VATu.
Ja jednak jestem na ryczałcie, bo drogi odwrotu z VATowca do ryczałtu już nie ma, a nie inwestuję tyle w nowe sprzęty, aby mi się to opłacało...
rossi33
200p
200p
Od: 6 mar 2007, o 13:34

Post »

Wiadmo jak rolnikiem się jest to mozna sprzedawać swoje nadwyżki.

Chyba jest róznica miedzy rolnikiem a rolnikiem rycałtowym... tak? Dobrze rozumiem?

Ale po co ten ryczałt na czym to polega? Gdzieś się składa wniosek?
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

Rolnik nie tylko sprzedaje swoje nadwyżki, ale żyje ze sprzedaży :)
Standardowo każdy rolnik jest na początku ryczałtowcem - póki nie przejdzie na VAT.
Jeśli sprzedaje się "normalnym" ludziom to ten ryczałt jakby nie istniał - różnica jest jeśli sprzedaje się firmie lub rolnikowi VATowcowi - przy ryczałcie tacy klienci rolnikowi ryczałtowemu wystawiają fakturę VAT RR (a podatek VAT rolnikowi zostaje w kieszeni).
Jeśli natomiast będziesz VATowcem to Ty wystawisz klientowi fakturę VAT i oddasz podatek do Urzędu skarbowego, ale za to będziesz mógł sobie odebrać VAT, który zapłaciłeś kupując np. nawozy, doniczki, maszyny itp.
Awatar użytkownika
playmusicpl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 mar 2009, o 11:13

Post »

Witam.
Ja mam takie pytanie, może ktoś się orientuje jak to wygląda a mianowicie.
Jestem rolnikiem ryczałtowym zakładam szkółkę i z tego co się dowiedziałem do produkcji roślin które zamierzam chodowac nie są wymagane dodatkowe zezwolenia ale w tym momencie nasuwa się pytanie jak to jest z nazwą szkółki? Czy trzeba gdzieś ją zgłosić, zarezerwować czy coś w tym stylu? Chodzi o to by nikt inny nie używał jej do takiej samej działalności czy nawet innej.
Kosmiczne prawo karmy w ogrodzie i w życiu.
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Co do wejścia na Vat to rolnik który sie na to zdecyduje bedzie skazany na kontrolę skarbową w monencie każdej próby odzyskiwania kwoty Vat-u od swoich inwestycji. Z kolei rolnik będowcy na Vacie może zniego wyjść po okresie 3 lat i powrócić do statutu rolnika ryczałtowego. Generalnie każdy rolnik ryczałtowy ma święty spokój z Urzędem Skarbowym i nie tylko ! Co się tyczy znaku firmowego lub nazwy szkółki to oczywiście możemy ją sobie zastrzeż w różnych urzędach potentowych ale za to trzeba zapłacić . Ale generalnie robią to tylko większe szkółki. Mała szkólka może sobie wyrobić regon (jeśli chce) zglosić się do Inspekcji Ochrony Roslin o nadanie nr. producenta (ozdobna szkółka nie koniecznie musi jeżeli np. sprzedaje w obrębie powiatu lub produkuje rośliny nie wymagające paszportów).
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nr producenta rolnego jest nadawany w ARiMR, nie w Inspekcji Ochrony Roślin ( Chyba, że drugie - dodatkowe oznaczenie).
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Anno numer który nadaje rolnikowi ARiMR jest innny numerem potrzebny do dopłat bezpośrednich (czy jak je tam zwał).
Natomiast numer nadawany przez PIORiN jest odrebnym numerem, potrzebnym do potwierdzenia że materiał który sprzedajemy jest w systemie kontroli zdrowotności materiału roślinnego funkcionujacego w państwach UE (jest to wynik ujednoliceni przepisów fitosanitarnych w UE) Oczywiście jeżeli ktoś ma małą szkółkę ozdobną z której sprzedaje w obrębie powiatu nie musi występować o ten numer , oraz jeżeli produkuje rośliny które nie sa obięte obowiązkiem zaopatrzenia w paszport roślinny wydawany przez PIORiN (po kontroli zdrowotności). Szkółki sadownicze muszą być zarejestrowane.
Pozdrawiam Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”