Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to skoro sama tu "nacieszam oczy" to może pora by dać też coś od siebie :D
Wiele tego nie ma (chwilowo)... ale datura jest cała obsypana małymi pączkami - czyli jest szansa na więcej :D
Obrazek Obrazek

Niestety zapachu nie da się przekazać :( a było co wąchać :D
p.s. fotka była robiona w pierwszym dniu, następnego kwiat zrobił się bardziej pomarańczowy.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o kwitnienie brugansi to przede wszystkin najważniejsze jest od połowy maja odżywiać odżywką wysoko potasową. Wspomaga szybsze kwitnienie i wybarwianie kwiatów.
Dziś ciesze się jak dziecko moja Pinck Perfektion ( potrójna różowa)zaczeła zawiązywać pączki!!! Nie wiem co dalej bo wiatr szaleje.
calla70 masz rację,że Mobisu szybko rośnie i na dodatek jest silną rośliną bo przy tych wszystkich wichurach nie zrzuciła ani jednego pączka :!: co nie moge powiedzieć o innych. Najwięcej strat miałam przy Double Apricot :evil:
Dzisiaj wikwitają reszta pączków
Mobisu
Obrazek Obrazek
Prosze się nie sugerować datą.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

Ciekawe kiedy moje patyki zakwitną i będą takie jak Wasze :roll:
Dzisiaj jeszcze spadł największy listek jaki miały :(
Żółtki są chyba najmniej kapryśne :) Bo po tym co przeszły w czasie wiatrów trzymają się bardzo dobrze gorzej z łososiową i białą jakoś nie mogą się zebrać tego lata.
Iwonko Twoje są już duże a też je dopiero w tym roku zakupiłaś widać że szczególnie Ci leżą na sercu.
DorkaWD ciesz się kwitnienie rozłoży się, więc będziesz miała na dłużej czym cieszyć oko.
Nie wiem jak u Was ale u mnie to jest jak mania prześladowcza codzienne sprawdzam czy mają już pączki :roll:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne są datury, które pokazałyście ! U mnie jeszcze małe pączki. To pewnie dlatego, że większa z moich roślin ( wieeeelka) jest drastycznie cięta przed zimą , żeby dało się ją wpakować do skrytki ogrodowej, gdzie zimuje.A dwie mniejsze to tegoroczne nabytki, dopiero się zaaklimatyzowały. A ja już się nie mogę doczekać !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
radkam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2007, o 18:45

datura i żółknące liście

Post »

Napiszcie mi-co robię źle?

Liście mojej datury żółkną i opadają, a przecież podlewam ją 2 razy dziennie , a wczasie upałów 3. Nawożę regularnie nawozem do datur, kiedy widzę szkodniki potraktuję je także odpowiednio. Do godz. 13,14 jest na słońcu, poźniej już cień. Kwiaty ma piękne, ale te liście....
Co robić????
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Witaj,
Jest tski jeden baaardzo malutki szkodnik PRZĘDZIOREK maciupki pajęczak. Uwielbia datury.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

jeśli masz w donicy to wyjmij i posadź bezpośrednio w dobrą ziemię ogrodniczą, jeśli możesz to na dno wrzuć obornik
Awatar użytkownika
karola100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2007, o 19:50

Post »

Witam ,jaka może być przyczyna , że moja datura tak strasznie wygląda,liście opadają kwiatów było kilka został 1 pączek kwiatowy.Podlewam nawożę robaczków żadnych nie widać,gołym okiem oczywiście,oprócz szczypawek , które zjadały liście,proszę o pomoc co robić pociąć i zacząć wszystko od nowa czy może wywalić,bo już nie da się uratować.
Obrazek

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Poprawiono literówki
Awatar użytkownika
karola100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

karola100 pisze:Witam jaka może być przyczyna ze moja datura tak strasznie wygląda,liscie opadają kwiatów było kilka został 1 pączek kwiatowy.Podlewam nawoże robaczków żadnych nie widać,gołym okiem oczywiscie,oprucz szczypawek które zjadały liscie,prosze o pomoc co robic pociąc i zacząc wszystko od nowa czy może wywalic,bo juz nie da sie uratowac. Obrazek
Tak wyglądają liscie ktore jescze pozostały.nawet młode listki opadają.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Poczytaj na temat uprawy burgmansji tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ora+datura
a także wpisz w wyszukiwarkę "datura' i trafisz na wiele innych porad na jej temat.
Nic nie tnij i nie wyrzucaj - to pewnik!
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
karola100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

KaRo pisze:Poczytaj na temat uprawy burgmansji tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ora+datura
a także wpisz w wyszukiwarkę "datura' i trafisz na wiele innych porad na jej temat.
Nic nie tnij i nie wyrzucaj - to pewnik!
Pozdrawiam.
czy chora datura moze zarazic zdrowe kwiaty :roll:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Tak ,chorą daturę odstaw z dala od innych roślin.
Zarówno choroby grzybowe jak i szkodniki mogą się przemieszczać na zdrowe okazy.
Popraw poprzedni swój post - proszę. :D
olesiak
50p
50p
Od: 12 mar 2007, o 18:26

Post »

Jest jakiś sposób na koniki polne ponieważ zjadają mi liście od datury i wygląda tragicznie.( wcześniej bym się tym zajęła ale nie było mnie w domu przez tydzień).
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Żółknące l, opadające liście datury, to skutek działania Przędziorka. Aby go wyeliminować lub ograniczyć spustoszenia trzeba kilkakrotnie opryskać roślinę ( w miarę możliwości liście od spodu) preparatami: Talstar i Karate , na przemian , w odstępach tygodniowych. Ja podlewam Talstarem ziemię w donicy wiosną , po wystawieniu na powietrze datury.To b. skuteczne działanie profilaktyczne :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

A moje nie są w najlepszej kondycji z powodu wiatrów i zimnych nocy.
Ciekawa odmiana biała jak widać ma dwa rodzaje kielichów.
Obrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”