Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
Na barwę cierni kaktusów znaczący wpływ mają warunki w jakich kaktus rośnie.Im ma więcej słońca tym jego ciernie będą bardziej wybarwione.Jasne jest to szczególnie widoczne właśnie m/n u Ferocactusów.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myślę, że akurat intensywność oświetlenia najmniej będzie wpływać na barwę cierni. Za to na pewno będzie miało ono największy wpływ na ich rozmiary. Natomiast z moich obserwacji wynika, że spore znaczenie dla odpowiedniego wybarwienia koluchów ma podłoże, a dokładniej jego skład i odczyn. Często jest też tak, że wraz z wiekiem roślinka zmienia barwę tworzonych cierni. A także same ciernie z wiekiem potrafią zmieniać kolor - na początku są np. czerwone, później stają się czarne by po latach wyblaknąć i stać się szarymi lub zupełnie białymi.
Inną sprawą jest fakt, że często roślinki na stanowisku nie mają jednolitej barwy cierni, naskórka czy kwiatów. I barwa ta potrafi być cechą wyłącznie osobniczą.
Inną sprawą jest fakt, że często roślinki na stanowisku nie mają jednolitej barwy cierni, naskórka czy kwiatów. I barwa ta potrafi być cechą wyłącznie osobniczą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.