Jaja na gałązce,liściu , w ziemi,czyje?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
bruner
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2008, o 21:06

Jaja na gałązce,liściu , w ziemi,czyje?

Post »

Witam wszystkich. Dziś oglądając swoje cyprysy zauważyłem na jednej gałązce coś dziwnego. Co to może być? Obrazek Obrazek Obrazek
Ewa12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2009, o 22:40

Post »

Też podłączę się pod pytanie - w piatek znalazlam cos podobnego na tuji szmaragd. Jak zerwałam gałązkę, jajeczka miały biały kolor. W tej chwili (po dwóch dniach) są popielate, takie same jak na cyprysiku.
Gałązki z jajeczkami zapakowałam do woreczka i czekam, czy coś z nich wyjdzie... :twisted: Ale może ktoś wie, co to jest? Bo chyba nie jaja przędziorka - one chyba są mniejsze i żółte? A poza tym te ze zdjęcia są na wierzchu gałązek, a przedziorek składa jaja na spodzie (jeśli się mylę, proszę mnie poprawić, ja tu jestem zupełnie nowa i zieloniutka :oops:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ewa12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Co na cyprysiku - czym spryskać?

Post »

Witam jeszcze raz.
Ponawiam swoje pytanie ale też chciałam uzupełnic zdjęcia - wyszły wstręciuchy 9ok. 1 mm długości) z jajeczek, zrobiłam im zdjęcie i w związku z tym mam pytanie - czym powinnam pryskać? Ponieważ mam przędziorki na tujach, pryskałam je preparatem MAGUS 200 SC (2 dni temu). Czy ten preparat zniszczy też te gąsieniczki, czy muszę pryskac innym preparatem - jeśli tak to jakim? I w jakim czasie (za ile dni od oprysku na przędziorki)?
Sytuacja jest o tyle poważna, że kilka dni temu jajeczka były tylko na jednej tuji, teraz znalazlam je na trzech kolejnych. Nie wiem kto jest sprawcą składającym te jaja, może udałoby mi sie go zniszczyć, tylko jak i czym? Jaja oczywiście usunęłam, ale boję się, że jakiś delikwent mógł wcześniej wyjść na świat....
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc :)
Ewa
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na moich szmaragdach też jest to samo, na razie poucinałam te gałązki i też czekam na odpowiedź co to może być
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Dziś przekopując rabatę, natknęłam się na takie dość duże jaja, były pod ziemią.
Miękkie, lekko różowe, beżowe - kolor ciut jaśniejszy od kurzych .
Czyje to nie mam pojęcia, może to jakiś szkodnik?
Zostawiłam, ale nie wiem co dalej :)

Obrazek

Obrazek
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

dziękuję, bardzo podobne, tylko trochę ich mało :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Może było więcej, tylko 'coś' pożarło :roll: , amatorów jest wielu...
Pozdrawiam, Jagoda
Ewa12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Może ktoś jednak wie czym spryskać tuje, żeby zniszczyć te wstrętne jaja i tego, co je składa? Ja właściwie co dziennie znajduję kolejne gałązki z nowymi jajami, a że tujami mam obsadzoną całą działkę (ok. 200 szt. szmaragdów), to jest co wycinać :cry: Jajka składane są na tegorocznych przyrostach. Już się cieszyłam, że tuje tak pięknie ruszyły (na razie są malutkie - 60/100 cm, kilkanaście troszkę wyższych), a tu muszę wycinać to co w tym roku wyrosło.... Zrobiłam oprysk na przędziorka (bardzo dokładnie preparatem MAGUS 200 SC), ale jak widać nie zadziałał na owada składającego jaja, skoro wstręciuch(y) nadal to robi(ą)...
Błagam o pomoc :!:
Ewa
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Witajcie- mało jest preparatów p. jajom(owicydów), za to gąsieniczki już łatwiej zwalczyć- prawie każdym współczesnym czy starym preparatem. Preparaty strikte p. przędziorkom raczej sie jednak nie nadają, dlatego Magus odpada.
Najodpowiedniejszym wydaje się być SpinTor . Ale na pewno zadziała pyretroid(Decis itp) czy neonikotynid Actara lub Confidor.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Ewa12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za szybką i bardzo fachową odpowiedź :P Ponieważ w rozpaczy i po przeczytaniu wielu postów z tego forum kupiłam Confodor, to spryskam nim wszystkie tuje (jak tylko pogoda pozwoli, teraz jest zbyt duże słońce, a pryskanie zabiera mi kilka - kilkanaście godzin.... :( ).
Czy oprysk tym preparatem powinnam powtórzyć, czy wystarczy raz? Jeśli powtórzyć, to po ilu dniach?
Jeszcze raz dziękuję :P
Ewa
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Mam nadzieję, że przeczytałaś ulotkę...
Obserwuj pacjenta- gdyby pojawiło sie coś za tydzień, to można powtórzyć. Generalnie ten środek jednak pozostaje długo w roślinie. Można też uniknąć oprysków a podlać drzewko- wchłania się przez korzenie.
Wydaje się, że jednak w tym roku już więcej kłopotliwych gości nie będzie. Czego życzę!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: to są chyba jakieś jaja ...

Post »

To są pozostałości nawozu długodziałającego.Nic szkodliwego :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”