Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tjak.... wiem :wink: ale w zeszłym roku liście zaczęły im żółknąć dopiero w listopadzie... i tak żółkły aż do stycznia. No i ostatecznie w czasie, gdy wszystkim zaczynały hipki kwitnąć - ja moje dopiero ładowałam do lodówki... I teraz tak się zastanawiam, jak by to tak czasowo przesunąć o jakieś 3 miesiące :D :D :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można spróbować ale powiedz mi kiedy kwitły, ważne czy cebule nabrały już dość siły by je wcześniej zacząć usypiać, jeśli od kwitnienia do zasuszenia będą miały za krótki okres by wzmocnić cebule mogą nie zakwitnąć następnym razem bo nie będą miały siły jak zbytnio skrócisz okres wzrostu cebul. :wink:
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

Witam! Mam pytanie zaczęłam już zasuszać jedną z moich cebul ładnie gładko wszystko szło zostały jej już tylko dwa liście i wtedy właśnie wyjechałam na wakacje i opiekę nad kwiatami przejął mój tata szczodrze podlewał wsie kwiaty i tą zasuszoną cebule też po powrocie zauważyłam ze cebula zaczęła puszczać jednego marniutkiego liścia czy mogę na powrót zacząć ją zasuszać? nie było mnie tydzień w tym czasie kwiat został podlany 2-3 razy
x-C-j
---

Post »

Możesz. :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Nigdy nie czekam na zaschnięcie samoistne hipków. Nie podlewam od końca sierpnia- na początku października obcinam na wysokości jak sie kupuje cebule / czy zaschły, czy nie/ - i suszę na słonku... Chowam do kartona w piwnicy. Nigdy nie dawałam do lodówki- a wszystkie kwitły... Przynoszę dopier jak widzę, że wychodzi pąk kwiatowy...

Obrazek

Lato hipki spędzaja na polu.

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Ale kolekcja Hipków :shock: ;:154
Pozdrowienia
x-C-j
---

Post »

Zgadzam się z Nelą, liście nie muszą zaschnąć do końca można je obciąć nawet jak są zielone ale cebule powinny mieć zaprzestane podlewanie tak jak to właśnie Nela opisała. :wink:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kari pisze:Znalazłam zapomnianego hipka w garażu :oops:

Obrazek
Prześliczny ten Amarylis,to chyba ''Red Lion''-jeśli się nie mylę.
Filifionka
200p
200p

Post »

Witam! Dziękuję za poradę :) skoro mówicie że można obciąć liście nawet jak nie uschły to chyba zrobię tak jak radzicie i teraz już obetnę pozostałe liście i wyniosę cebule do komórki. Mam jeszcze problem z jedną z cebulek przybyszowych chciałam ją rozsadzić od starej cebuli ale obydwie są ze sobą zrośnięte boję się że jak będę młoda odrywać to zaszkodzę i młodej i starej i obydwie mi uschną. Czy mogę bez obaw delikatnie odłączyć młodą cebule od starej czy raczej zostawić je w spokoju?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Nie obcinaj jeszcze! Trzymaj nie podlewaną do października! Na początku obetniesz- jeszcze czas...
Filifionka
200p
200p

Post »

Nela czyli suszysz tyle co i ja ja zaczęłam ją zasuszać pod koniec czerwca ale ścięłam teraz bo chce ją trochę wcześniej wystawić do kwitnięcia mam nadzieję ze ta operacja się uda :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Filofionka- o key - nie doczytałam... :wink:
Filifionka
200p
200p

Post »

Nela nie szkodzi i dziękuje za pomoc:) jak wy to robicie że wyjmujecie cebule z ziemi i zasuszacie? Jak raz kupowałam cebule i chciałam posadzić ją dopiero za dwa miesiące to sprzedawca powiedział ze tak długo to ona nie przetrzyma bez ziemi :?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”