Czasy kiełkowania nasion poszczególnych roślin
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Siew
Zakupiłam nasiona dzwonków, dzwonków karpackich, pierwiosnków, jeżówki, stokrotek i bratków. Większość z nich wysialam 2-3 tygodnie temu, niestety nie widzę aby coś mi wykiełkowało. Bratki szwajcarskie, które wysiałam jakiś miesiąc temu wykiełkowały mi tylko dwa, później gdzieś przeczytałam, że bratki do kiełkowania potrzebują ciemności. Czy są jeszcze jakieś kwiaty, które do kiełkowania potrzebują ciemności bądź jakiś innych specyficznych wymagań.
Maturi Maakita pisze o siewie bylin i dwuletnich.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wiem, co wysiałaś, ale ja często "spóźniam" się z sianiem. Wakacje sprzyjają wariacjom w ogrodzie, więc czemu nie eksperymentować. Popieram opinię, że lepiej mieć choć listki zielone niż gołą ziemię. Cieszę się z Tobą nasturcjami. Moje też kwitną, w skrzynce na balkonie, tworząc kolorową roletę w ukochanym kąciku robótkowo-czytelniczym.
Oj MUTARI, nie daj się smutkowi i pesymizmowi. A gdzie wiara w potęgę przyrody?! :P Pozdrowienia. J.
Oj MUTARI, nie daj się smutkowi i pesymizmowi. A gdzie wiara w potęgę przyrody?! :P Pozdrowienia. J.
dobroć powraca
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po spóźnionych nasturcjach doczekałam się również groszków pachnących :o pnącza nie są może okazałe, ale ładnie zdobią ogrodzenie i kwitnąMutari pisze:Listki na pewno będą zdobić, ale kwiatów myślę, że się nie doczekasz
Pozdro
Mutari
Pozdrawiam wszystkich niedowiarków oraz ryzykantów
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Sianie nasionek
Kupilem na alledrogo nastepujace roslinki (w postaci nasion):
20szt dziwaczek jalapa (mirabilis jalapa)
100szt pantofelnik (calceolaria)
Jak z tym postepowac aby miec dobre efekty hodowlane?
Ile nasionek do 1 doniczki i jak duzej? Jakie podloze?
To samo dotyczy aturi (desmondium motorium), ale tutaj podany byl sposob: nasionka przetrzec piaskiem aby usunac woskowata osionke, zanurzyc w letniej wodzie. Wode zmieniac co kilka godzin. Po 24h nasionka zapakowac w wilgotna gaze a nastepnie przykryc folia z otworkami. Gdy napecznieja i stana sie jasniejsze (2-5dni) wsadzic do doniczek. W podlozu do wysiewu i pikowania (torf z piaskiem) zrobic otwory glebokosci 1cm i po 1 ziarenku do otworu.
Ile otworow w doniczce, jaka duza doniczka?
20szt dziwaczek jalapa (mirabilis jalapa)
100szt pantofelnik (calceolaria)
Jak z tym postepowac aby miec dobre efekty hodowlane?
Ile nasionek do 1 doniczki i jak duzej? Jakie podloze?
To samo dotyczy aturi (desmondium motorium), ale tutaj podany byl sposob: nasionka przetrzec piaskiem aby usunac woskowata osionke, zanurzyc w letniej wodzie. Wode zmieniac co kilka godzin. Po 24h nasionka zapakowac w wilgotna gaze a nastepnie przykryc folia z otworkami. Gdy napecznieja i stana sie jasniejsze (2-5dni) wsadzic do doniczek. W podlozu do wysiewu i pikowania (torf z piaskiem) zrobic otwory glebokosci 1cm i po 1 ziarenku do otworu.
Ile otworow w doniczce, jaka duza doniczka?
Re: Sadzenie z nasionek
Co do aturi doniczka o średnicy 12 cm i max 4 nasiona lub doniczka o średnicy 4 cm i jedno nasionko(bardziej praktyczna metoda) nie ma konieczności pikowania przesadza się dopiero starszą siewkę.
Podczepię się pod temat, zeby nie robic bałaganu.
Również jestem na etapie wysiewania nasionek.
I z tym wiąże sie moje pytanie.
Mam nasiona roślin stosunkowo egzotycznych jak (eukaliptus, bananowiec, kawa, pachypodium, papaja, orzech ziemny).
O ile orzech ziemny i eukaliptus nie potrzebują potwornego ciepła, to z pozostałymi 4 gatunkami mam dylemat.
Zrobiłem im taką "szklarenke". Obrócone bokiem akwarium na parapecie i z kartonu taka nakładka, która częściowo je zamyka i zbiera gorące powietrze znad grzejnika. Termometr wskazuje tam w ciągu dnia 20-32oC, zas ziemia w doniczce ma około 21-22oC. Szklarenka jest na oknie wschodnio-południowym.
Jest jednak jeszcze opcja położenia doniczek na grzejniku, i wtedy mogę liczyć na 28-30oC dla ziemi w doniczkach, ale słońca malutko.
Pytanie brzmi, która lokalizacja będzie lepsza. Czy same nasiona potrzebują słońca czy dopiero siewki. Proszę o pomoc.
Również jestem na etapie wysiewania nasionek.
I z tym wiąże sie moje pytanie.
Mam nasiona roślin stosunkowo egzotycznych jak (eukaliptus, bananowiec, kawa, pachypodium, papaja, orzech ziemny).
O ile orzech ziemny i eukaliptus nie potrzebują potwornego ciepła, to z pozostałymi 4 gatunkami mam dylemat.
Zrobiłem im taką "szklarenke". Obrócone bokiem akwarium na parapecie i z kartonu taka nakładka, która częściowo je zamyka i zbiera gorące powietrze znad grzejnika. Termometr wskazuje tam w ciągu dnia 20-32oC, zas ziemia w doniczce ma około 21-22oC. Szklarenka jest na oknie wschodnio-południowym.
Jest jednak jeszcze opcja położenia doniczek na grzejniku, i wtedy mogę liczyć na 28-30oC dla ziemi w doniczkach, ale słońca malutko.
Pytanie brzmi, która lokalizacja będzie lepsza. Czy same nasiona potrzebują słońca czy dopiero siewki. Proszę o pomoc.