Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne
Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne
Witam wszystkich bardzo serdecznie ,
Zarejestrowałam się na forum, ponieważ chciałabym się dowiedzieć wszystkiego !! o tulipanach. Planuję zakupić cebulki i zasadzić je na działce... Kiedy najlepiej zasadzić cebulki? (słyszałam, że połowa września to najlepszy czas- czy to prawda??) Piszcie wszystko co wiecie i co jest istotne jestem początkującą 'ogrodniczką' zatem proszę o rady dotyczące TULIPANÓW . Dzięki z góry i pozdrawiam . Yagoodka
Zarejestrowałam się na forum, ponieważ chciałabym się dowiedzieć wszystkiego !! o tulipanach. Planuję zakupić cebulki i zasadzić je na działce... Kiedy najlepiej zasadzić cebulki? (słyszałam, że połowa września to najlepszy czas- czy to prawda??) Piszcie wszystko co wiecie i co jest istotne jestem początkującą 'ogrodniczką' zatem proszę o rady dotyczące TULIPANÓW . Dzięki z góry i pozdrawiam . Yagoodka
Witam yagoodka, cebule tulipanów najlepiej sadzić między 20 września a 20 października. Zbyt późne sadzenie nie pozwoli cebulom dobrze się ukorzenić, co z reguły opóźnia kwitnienie. Tulipany sadzimy na głębokość 2-3 wysokości cebul. Dobrze jest przykryć zagony z tulipanami ściółką, korą lub torfem, głównie dla utrzymania wilgotności gleby. Tulipany w naszym klimacie nie potrzebują ochrony przed mrozami.
Cebule tulipanów wysadzać na glebach odpowiednio żyznych i wilgotnych.. W pierwszym roku po posadzeniu cebul, kwitnienie będzie najbardziej obfite, w drugim roku - słabsze. Dlatego też po przekwitnięciu, gdy liści zżółkną, cebule należy wykopać, oczyścić i rozdzielić. Po okresie przechowania w suchym i chłodnym miejscu sadzimy je na nowych, starannie przygotowanych miejscach. Rośliny pozostawione w ziemi w tym samym miejscu na drugi rok będą kwitły, ale znacznie słabiej.
Pozdro
Cebule tulipanów wysadzać na glebach odpowiednio żyznych i wilgotnych.. W pierwszym roku po posadzeniu cebul, kwitnienie będzie najbardziej obfite, w drugim roku - słabsze. Dlatego też po przekwitnięciu, gdy liści zżółkną, cebule należy wykopać, oczyścić i rozdzielić. Po okresie przechowania w suchym i chłodnym miejscu sadzimy je na nowych, starannie przygotowanych miejscach. Rośliny pozostawione w ziemi w tym samym miejscu na drugi rok będą kwitły, ale znacznie słabiej.
Pozdro
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze moja rada.
Jeżeli po Twoim ogródku buszują gryzonie, to lepiej od razu sadź cebule tulipanów w doniczkach lub innych pojemnikach.
Koszyczki do sadzenia tulipanów (sprzedawane w sklepach ogrodniczych) chronią przed nornicą i nornikiem, przed karczownikiem, nie.
Szkoda Twoich cebulek, i Twoich nerwów, jeżeli wiosną okazałoby się, że tulipanów nie ma, mimo, że posadziłaś.
Jeżeli po Twoim ogródku buszują gryzonie, to lepiej od razu sadź cebule tulipanów w doniczkach lub innych pojemnikach.
Koszyczki do sadzenia tulipanów (sprzedawane w sklepach ogrodniczych) chronią przed nornicą i nornikiem, przed karczownikiem, nie.
Szkoda Twoich cebulek, i Twoich nerwów, jeżeli wiosną okazałoby się, że tulipanów nie ma, mimo, że posadziłaś.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie dałem tego zbyt wiele więc się nie obawiam. A propo skuteczności to tam gdzie posadziłem cebulki bez igliwa kret przerył (dziwię się że ich nie zjadł )
A wracając do tulipanów:
1.Ciepłe miejsce z dobrym odpływem wody
2.Większość tulipanów nie znosi konkurencji (można sadzić z szałwią błyszczącą i bratkami)
3.Po przekwitnięciu kwiaty ściąć a liście pozostawić do naturalnego zżółknięcia
4.Cebule można wykopywać co 3-4 lata w maju (brak zw. organicznych w podłożu).
Pozdrawiam
A wracając do tulipanów:
1.Ciepłe miejsce z dobrym odpływem wody
2.Większość tulipanów nie znosi konkurencji (można sadzić z szałwią błyszczącą i bratkami)
3.Po przekwitnięciu kwiaty ściąć a liście pozostawić do naturalnego zżółknięcia
4.Cebule można wykopywać co 3-4 lata w maju (brak zw. organicznych w podłożu).
Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zalecam stosowania się do tej rady.Priam pisze:...A wracając do tulipanów:
....4.Cebule można wykopywać co 3-4 lata w maju (brak zw. organicznych w podłożu).
Pozdrawiam
Cebule należy wykopać co roku. Nie w maju, bo nie są jeszcze dojrzałe, a w czerwcu lub lipcu.
PS. Kret nie jest jaroszem. Cebulek tulipanowych nie jada.
Mietek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Priamku - Mietek ma rację. Podstawowa zasada : wykopujemy wówczas, jak cała roślina uschnie.Priam pisze:Pisałem co 3-4 lata ponieważ po tym czasie już powinniśmy wykopać cebulki jeśli chcemy aby zachowały swoje piękno(kwiaty). A jeśli chodzi o wykopywanie to słyszałem że najlepszym okresem jest maj-czerwiec. Mogę się mylić
W maju wiele tulipanów jeszcze kwitnie.
Pozdrówki