Makrofotografia - cz.2
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
piękny pasikonik i osa a trzmiel mi się szczególnie spodobał, bo uwielbiam te owady, a on jeszcze do tego oblepiony pyłkiem.. ;)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co niektórzy np.KaeR świetnie potrafią obsługiwać program Adobe Photoshop.Dzięki obróbce graficznej możemy poprawić jakość naszych zdjęć, bez kupowania drogich obiektywów
Przykład wyostrzenia
http://img2.vpx.pl/up/20090811/wyostrzanie.jpg
Przykład wyostrzenia
http://img2.vpx.pl/up/20090811/wyostrzanie.jpg
- Administrator
- ---
- Kontakt:
Kattin, to nie jest kwestia tylko samego wyostrzania. Bardzo ciężko wszystko zgrać, by tego typu fotki dobrze wyszły. Mimo iż mam dobry sprzęt i znam nieźle Photoshopa a już dokładnie Lightrooma 2,4 przyznam , że nie jest mi łatwo osiągnąć nawet zbliżone efekty...
Potrzebne do tej zabawy najlepiej mocne światło by uzyskać i krótki czas i możliwie dużą GO. Przy przysłonach średnich 6,7 -8,0 jest czasami milimetr głębi ostr. z pierścieniami ext tube.
Dlatego podziwiam szczególnie zdjęcia Kaera, Barakudy , bardzo podobają mi się , mam prawo wpadać w zachwyt i robię to jak widać ..
Tu jest jedno ze zdjęć , które wykonałem z pierścieniem i "lubię je" (...zamieszczam w zmniejszonej rozdzielczość by ułatwić Państwu wyświetlanie.)
Potrzebne do tej zabawy najlepiej mocne światło by uzyskać i krótki czas i możliwie dużą GO. Przy przysłonach średnich 6,7 -8,0 jest czasami milimetr głębi ostr. z pierścieniami ext tube.
Dlatego podziwiam szczególnie zdjęcia Kaera, Barakudy , bardzo podobają mi się , mam prawo wpadać w zachwyt i robię to jak widać ..
Tu jest jedno ze zdjęć , które wykonałem z pierścieniem i "lubię je" (...zamieszczam w zmniejszonej rozdzielczość by ułatwić Państwu wyświetlanie.)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lip 2007, o 21:40
- Kontakt:
Może ja odpowiem na pytanie Admina, otóż dla tych 2 "robaczków" wartość przysłony wynosi 5,6 /chyba mam rację, Krzysztofie, prawda?/ ;)Administrator pisze:Robisz wrażenie na nas wszystkich swoimi fotkami . Bardzo fajnie , że umieszczasz je... Niesamowite powiększenie Krzysiek .
Świetnie ustawiona głębia ostrości. Ciekawe jaką dałeś przysłonę dla tych 2 "robaczków" ?
Podzielam opinię wszystkich, którzy piszą, że fotki Krzysztofa "KaeR" są najlepsze w tym wątku, Barakuda również robi niezłe makrofotki, ale i nasz szanowny Admin także pokazał coś pięknego, szkoda tylko, że tak mało...
Adminku, poprosimy więcej...
Adminie masz racje ,ale racja też jest u Kattin . KaeR świetnie sobie radzi w obsłudze programu Adobe Photoshop. Chciałabym aby aparat FZ8 robił takie fotki bez pomocy fotoszopa.Administrator pisze:Kattin, to nie jest kwestia tylko samego wyostrzania. Bardzo ciężko wszystko zgrać, by tego typu fotki dobrze wyszły. Mimo iż mam dobry sprzęt i znam nieźle Photoshopa a już dokładnie Lightrooma 2,4 przyznam , że nie jest mi łatwo osiągnąć nawet zbliżone efekty...
A oto przykład.Jest różnica?niewielka ale jest .
-
- ---
- Administrator
- ---
- Kontakt:
-
- ---
-
- ---
Witam.
Ja sobie odpoczywam a tutaj zrobił się wątek dyskusyjny.
Na początek dziękuję wszystkim, za dobre słowo to nagroda za ciężką pracę
Tych którzy uważają, że bardzo dobry (drogi) sprzęt to gwarancja udanych zdjęć zapewniam, że bardzo się mylą.
Nawet najlepszy aparat z najdroższym obiektywem sam nie zrobi zdjęcia a fotograf jedynie ma dużą szansę na
poprawne technicznie zajęcie, a to tylko jeden z warunków zdjęcia które się podoba większości.
Co do programów do obróbki zdjęć to barakuda ma 100% racji, złego zdjęcia nie naprawi się żadnym programem.
Teraz przepraszam panie, ale niektórym nawet najlepsze i najdroższe kosmetyki nie pomogą poprawić urody,
te piękne potrzebują niewiele zabiegów żeby być jeszcze piękniejsze.
I ciekawostka najładniejszy makijaż to taki którego prawie nie widać. ;:105
Dokładnie tak samo jest ze zdjęciami, te najładniejsze przeważnie mają tylko kosmetyczne poprawki, np. poprawiony kadr.
Adminie, rozumiem dlaczego pytasz o wartość przesłony, dla mnie to również najważniejszy parametr.
Aparat mam przeważnie nastawiony na " Priorytet przesłony" i właśnie ją głównie nastawiam ręcznie.
Fotka pasikonika to:
Wartość przysłony: f/5.6
Czas migawki: 1/400
Czułość ISO: 100
Ogniskowa: 6 mm
Fotka trzmiela to:
Czas migawki: 1/30
Ogniskowa: 44.7 mm
Na początku napisałem, że fotografowanie a szczególnie makrofotografia to ciężka praca.
Aparat którym dziś robię zdjęcia kupiłem w październiku 2007 r. dziś na liczniku mam 120600 zdjęć.
Policzcie średnią zdjęć dziennie
Ps. Proszę nie komentować podanych przeze mnie przykładów o paniach, wiem że są wyjątki ale każdy
wyjątek tylko potwierdza regułę
Pozdrawiam, i życzę samych udanych zdjęć, Krzysztof.
Ja sobie odpoczywam a tutaj zrobił się wątek dyskusyjny.
Na początek dziękuję wszystkim, za dobre słowo to nagroda za ciężką pracę
Tych którzy uważają, że bardzo dobry (drogi) sprzęt to gwarancja udanych zdjęć zapewniam, że bardzo się mylą.
Nawet najlepszy aparat z najdroższym obiektywem sam nie zrobi zdjęcia a fotograf jedynie ma dużą szansę na
poprawne technicznie zajęcie, a to tylko jeden z warunków zdjęcia które się podoba większości.
Co do programów do obróbki zdjęć to barakuda ma 100% racji, złego zdjęcia nie naprawi się żadnym programem.
Teraz przepraszam panie, ale niektórym nawet najlepsze i najdroższe kosmetyki nie pomogą poprawić urody,
te piękne potrzebują niewiele zabiegów żeby być jeszcze piękniejsze.
I ciekawostka najładniejszy makijaż to taki którego prawie nie widać. ;:105
Dokładnie tak samo jest ze zdjęciami, te najładniejsze przeważnie mają tylko kosmetyczne poprawki, np. poprawiony kadr.
Adminie, rozumiem dlaczego pytasz o wartość przesłony, dla mnie to również najważniejszy parametr.
Aparat mam przeważnie nastawiony na " Priorytet przesłony" i właśnie ją głównie nastawiam ręcznie.
Fotka pasikonika to:
Czas migawki: 1/400
Ogniskowa: 6 mm
Fotka trzmiela to:
Czas migawki: 1/30
Ogniskowa: 44.7 mm
Na początku napisałem, że fotografowanie a szczególnie makrofotografia to ciężka praca.
Aparat którym dziś robię zdjęcia kupiłem w październiku 2007 r. dziś na liczniku mam 120600 zdjęć.
Policzcie średnią zdjęć dziennie
Ps. Proszę nie komentować podanych przeze mnie przykładów o paniach, wiem że są wyjątki ale każdy
wyjątek tylko potwierdza regułę
Pozdrawiam, i życzę samych udanych zdjęć, Krzysztof.
KaeR i barakuda macie w zupełności racje .
Kto robi zdjęcia ten wie ,że tak właśnie jest.
Nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf
i nawet profesjonalni fotograficy używają programów
do poprawek .Kiepskie zdjęcia idą po prostu do kosza .
KaeR mam taki sam aparat jak Ty.
Nie jest to żadna rewelacja ale ja jestem zadowolona
+fotoszop i lustrzanki nie trzeba
Kto robi zdjęcia ten wie ,że tak właśnie jest.
Nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf
i nawet profesjonalni fotograficy używają programów
do poprawek .Kiepskie zdjęcia idą po prostu do kosza .
KaeR mam taki sam aparat jak Ty.
Nie jest to żadna rewelacja ale ja jestem zadowolona
+fotoszop i lustrzanki nie trzeba