Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

gostek125
50p
50p
Od: 22 lut 2009, o 16:27

Post »

Przyznam, że dziwnie dosyć ta dracenka wygląda. Ja to chyba spróbowałbym ją posplatać, ale nie wiem na ile jej gałązki są wiotkie. Poczekaj, aż Czarodziej się wyśpi, on jak śpi to duma i jak już wyduma to ci udzieli porad ;)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pociąłbym ja tak jak zaznaczyłem na zdjęciu, czubki do wody, kawałki pinków do wody - wierzch pozalewany woskiem, pinki z bryłą korzeniową również pozalewaj woskiem, na szóstej stronie w linku w poście wyżej kari pokazywała jak to wykonała. :wink:

Obrazek
midim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2009, o 15:41

Post »

Czyli od samego dołu nie obcinać na wysokości ok 15 cm, tylko tak jak zaznczone dopiero na tych trzech odgałęzieniach??
x-C-j
---

Post »

Potnij tak jak zaznaczyłem i zamieść zdjęcie do ewentualnej korekty. :wink:
Awatar użytkownika
Basiika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lip 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie o jukę, obcięłam ja 26 maja, kiedy możne zacząć puszczać pędy? część z liśćmi na pewno się przyjęła bo wypuszcza nowe liście, ale na pniu nie ma nic. Ok 5-8 cm badylek jest jeszcze w ziemi na głębokości 5 cm , poziomo tak poradziła mi koleżanka która tak słyszała że się robi. Obcięte miejsce wyschło i zapadło się troszkę nie miałam pojęcia ze leje się woskiem jak ją obcinałam nie znałam jeszcze tego forum :( Co teraz robić czekać na pędy czy obciąć jeszcze kawałek i zalać woskiem?

Obrazek
Obrazek
tak wygląda dziś według mnie pięknie się rozrasta :)
Obrazek

jeszcze mam prosbe o identyfikacje dracenki? Teściowa mówiła że to dracena :)

Obrazek
coś źle z nią robię bo liście robią się brązowe i postrzępione jak by je ktoś pociął :(
Pozdrawiam, Basiika-=moje skarby=-
x-C-j
---

Post »

Spokojnie poczekaj wybije i z tego lekko zapadniętego pnia o ile jest on żywy a to ostatnie to moim zdaniem kordylina a nie dracena. :wink:
Awatar użytkownika
Basiika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lip 2009, o 20:41

Post »

:lol: :lol: :lol: bardzo dziękuje za rozpoznanie to rzeczywiste Kordylina i do tego australijska :)
A jak można sprawdzić czy pień jest żywy :(? tylko czekajac? ;)
Pozdrawiam, Basiika-=moje skarby=-
x-C-j
---

Post »

Spokojnie czekaj. Juki są twarde powinna wybić młode rozety liści. :wink:
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Post »

Tak wygladają pienki mojej draceny po obcięciu, udało sie to dzięki rada Czarodziej_ -a :) Bardzo dziękuje.

ObrazekObrazekObrazek
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
x-C-j
---

Post »

Cieszy mnie to. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Zaobserwowałam dziwne zjawisko u mojej draceny wonnej, która jakiś czas temu zaczęła mi chorować. Po długiej i wyczerpującej walce o jej życie, dwa mniejsze pnie niestety odeszły w niebyt, a największy, po odcięciu większości liści i jednej rozety co prawda jeszcze do niedawna dychał, ale nic się nie działo; nie wypuszczał ani młodych rozetek ani nawet nowych liści. I tak z parę ładnych miesięcy. Kilka tygodni temu dosadziłam do niej parę pędów epipremnum, żeby nie stał taki łysy badyl i zaczęło się dziać! Z pióropusza wreszcie zaczęły wybijać nowe liście a na pniu pojawił się maciupeńki zalążek nowej rozetuni :D Do tego na pinku młodej dracenki, którą jakiś czas temu również wsadziłam w miejsce jednego z obumarłych pni, również wybija nowa rozetka (jako trzecia) :heja Czy możliwe, że dziewczynie przypasowało towarzystwo, że to jakiś rodzaj symbiozy? Czy po prostu zbieg okoliczności?
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Zbieg okoliczności, po prostu draceny ruszyły po wszelkich zabiegach, czasami nawet po roku potrafią z gołych pni wybić nowe rozety liści, ta dosadzona pewnie budowała system korzeniowy i teraz ruszyła. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”