Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszki to dorosłe owady ziemiórki same jako takie są nieszkodliwe, gorzej bo ich larwy żyją w ziemi i te już są dla roślin szkodliwe, podlej Nomoltem zgodnie z instrukcją z opakowania a dodatkowo wykonaj oprysk liści. :wink: Jakie duże są owoce, pokaż te cytrusy. :wink:
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sie 2009, o 18:26

Post »

Witam , jak na razie wydaje się , że wszystko ok , ale mam jeszcze jedno pytanie , przepraszam , że jestem niedoświadczona w sprawach dotyczących uprawy kumquatow .
Mianowicie od wczoraj zaczęly sie deszcze i burze , jest nadal ciepło ale jak pada to są dosłownie ulewy .Podczas deszczów zakrywam folią doniczkę by nie przelac nadmierną iloscią wody , jak juz przestaje padac oczywiscie odsłaniam , ale nie wiem czy dobrze robię .Bardzo prosze o poradę czy tak się powinno postępować właśnie w tym momencie?
Pozdrawiam wszystkich .
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2009, o 21:02

Post »

Oto zdjęcia tych owoców cytryny
Obrazek Obrazek Obrazek

a to cytryna w pełnej okazałości
http://img11.imageshack.us/i/10082009062.jpg/
a to mandarynka
http://img7.imageshack.us/i/10082009063.jpg/
x-C-j
---

Post »

lampi robisz idealnie udzielam pochwały. ;:333

ms0604 śmiało pryskaj i podlewaj nim te cytryny dorosną i dojrzeją wiosna Cię zastanie. :wink:
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuje bardzo Czarodzieju , teraz jestem spokojna , bo myslalam ,ze przesadzam z tą folią .Teraz to tylko czekam na pierwszy listek .Codziennie go oglądam i się boje ,że zobacze zbrązowialą gałazke .
Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich .
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje bardzo Czarodzieju.
Mam jeszcze takie jedno pytanie: czy widział ktoś drzewko limonki, czy możliwe jest wyhodowanie limonki w pestki?
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam , mam przykrą wiadomość , zaczely mi brązowiec pozostale gałązki :( , pozostay tylko przeswity zielonego i to malutko :( .Poczekam i zobacze co z tego będzie może zacznie wypuszczac nowe gałazki , tak jak miesiąc temu .Te zostawie a może lepiej za wczasu wszystkie usunąć?Kumquat mi umiera :( .
x-C-j
---

Post »

Przycinaj tylko całkiem zbrązowiałe. :wink:
x-C-j
---

Post »

ms0604 pisze:Dziękuje bardzo Czarodzieju.
Mam jeszcze takie jedno pytanie: czy widział ktoś drzewko limonki, czy możliwe jest wyhodowanie limonki w pestki?
Oczywiście mam osobiście limę, rzadko bardzo mają limonki nasiona poza tym wyhodowana z pestki i tak zakwitnie nie prędzej jak po 25-30 latach :wink:
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

CZARODZIEJU kiedy podlac jeszcze raz NOMOTLem tą cytrynę i pomarańcz? Na opakowaniu o tym nic nie pisze. W odstępach 2 tygodnie wystarczy :?: na razie z muszkami trochę się uspokoiło jest ich mniej tak mi się wydaje. Wiec środek zaczyna działac :D Mam jeszcze takie pytanko kiedy tzn. w jakich miesiącach wystawiacie cytrusy do ciemniejszego i zimnieszego miejsca, jak często je wtedy podlewacie
x-C-j
---

Post »

Możesz powtórzyć oprysk i podlanie wtedy kiedy roślina będzie wymagała podlania czyli jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość 4 cm, cytrusów nie wystawia się do ciemniejszego pomieszczenia, zimowanie polega na czym innym poczytaj sobie tutaj i tutaj :wink:
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czarodzieju mam takie pytanie czy mogę przyciąc tą mandarynkę tak żeby miała jeden "pień" a nie rosła od ziemi rozdzielona? Kupiłem ją w sklepie internetowym i taką dostałem widac już na zdjęciach jak ktoś wcześniej jedną gałązkę odcioł. Kiedy mogę to zrobic i czy odciąc gałązkę 1 czy 2 i w jakim miejscu czy przy samym dole czy trochę wyżej? Za odpowiedź z góry dziękuję.
Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Odetnij dewie gałązki (czerwone zaznaczenie) i wstaw jej palik bambusowy (niebieska linia) i delikatnie poprzywiązuj (grubszym sznurkiem lub klipsami do mocowania roślin) w trzech, czterech miejscach pień by ją sprostować trochę. :wink:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”