Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Inne sposoby na robale...
Kąpiel mydlana: rozpuścić 20g czystego,szarego mydła(''Biały Jeleń'') w 1 litrze ciepłej wody.Tak sporządzonym roztworem można również spryskiwać lub przecierać rośliny.
Wodny wyciąg z pokrzywy na zimno pomaga w walce z mszycami;1kg świeżych lub 200g suszonych pokrzyw wrzucić do 10 litrów wody,całość codziennie mieszać i po upływie 1 lub 2 dni spryskiwać rośliny nierozcieńczonym wywarem.
Wywar z wrotycza zwyczajnego działa na mszyce,przędziorki i choroby grzybicze; 300g świeżych lub 30g suszonych kawałków roślin zmiękczać przez 24 godziny w 10 litrach wody,następnie gotować przez 20 do 30 minut i po schłodzeniu spryskiwać całe rośliny.
Napar ze skrzypu polnego pomaga w walce z chorobami grzybiczymi,takimi jak mączniak,rdza lub strup; 1 kg świeżego lub 150g wysuszonego ziela gotować przez 30 minut w 10 litrach wody,następnie odlać i po 5-krotnym rozcieńczeniu spryskiwać rośliny.
Dobrze jest też, używać gotowych preparatów na bazie oleju (do zakupienia w specjalistycznych sklepach ogrodniczych),pod warstwą którego duszą się wełnowce.
Spray do nabłyszczania liści działa podobnie jak preparaty na bazie oleju.Pod jego powierzchnią duszą się insekty ssące,takie jak czerwce.Przy stosowaniu tego typu preparatów należy ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ!,bowiem nie każda roślina dobrze znosi nabłyszczacz w sprayu.
z lektury pt.''Poradnik-Rośliny balkonowe i pokojowe''-fk-Firma Księgarska
Wodny wyciąg z pokrzywy na zimno pomaga w walce z mszycami;1kg świeżych lub 200g suszonych pokrzyw wrzucić do 10 litrów wody,całość codziennie mieszać i po upływie 1 lub 2 dni spryskiwać rośliny nierozcieńczonym wywarem.
Wywar z wrotycza zwyczajnego działa na mszyce,przędziorki i choroby grzybicze; 300g świeżych lub 30g suszonych kawałków roślin zmiękczać przez 24 godziny w 10 litrach wody,następnie gotować przez 20 do 30 minut i po schłodzeniu spryskiwać całe rośliny.
Napar ze skrzypu polnego pomaga w walce z chorobami grzybiczymi,takimi jak mączniak,rdza lub strup; 1 kg świeżego lub 150g wysuszonego ziela gotować przez 30 minut w 10 litrach wody,następnie odlać i po 5-krotnym rozcieńczeniu spryskiwać rośliny.
Dobrze jest też, używać gotowych preparatów na bazie oleju (do zakupienia w specjalistycznych sklepach ogrodniczych),pod warstwą którego duszą się wełnowce.
Spray do nabłyszczania liści działa podobnie jak preparaty na bazie oleju.Pod jego powierzchnią duszą się insekty ssące,takie jak czerwce.Przy stosowaniu tego typu preparatów należy ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ!,bowiem nie każda roślina dobrze znosi nabłyszczacz w sprayu.
z lektury pt.''Poradnik-Rośliny balkonowe i pokojowe''-fk-Firma Księgarska
witam wszystkich na tym forum szukam pomocy.prosze o rade,co na przedziorka na roslinach ozdobnych(datura przede wszystkim)cos skutecznego.stosowalam chemie i niezabardzo pomoglo,gdzies wyczytalam ze takie rosliny trzeba zlikwidowac,a szkoda by bylo bo mam piekne okazy datur w roznych kolorach.zauwazylam ze w domku na fikusje beniamina tez sie pojawil CO ROBIC???????? MAM PROBLEM TEZ Z POMIDORAMI POD OSLONA NIEWIELE 10 KRZACZKOW.skrecajace sie liscie duze krzaki i malo owocow a na dodatek plamy na lisciach (brazowe)i przy szypulkach .to chyba ta zaraza!!jak je uratowac bez zastosowania CHEMI
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Re: Inne sposoby na robale...
a u mnie na wrotyczu siedzi mszyca i tu pojawia sie pytanie, jak wrotycz ma zwalczyc mszyce skoro sam jest atakowany przez tego szkodnika ??Krystyna.F pisze:
dora0103 skoro masz już zaraze na pomidorach to ich nie uratujesz bez użycia chemii.
Niestety.
Pozdrawiam.
Ola
Ola
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Gnojowki,pożyteczne i skuteczne w zapobieganiu chorób roslin
Witam wszystkich
Odkąd mam ogród, próbuje używać produktów naturalnych, powiedziałam sobie zero chemii.
Zaczęłam interesować się roślinami tzw. chwastami które można znaleźć "pod nosem" czyli w ogrodzie czy lesie. Nie zasadzę u siebie oczywiście skrzypu czy żywokostu (podobno nie można tego wyplenić) ale szukam wokół siebie.
Ludzie patrzą się na mnie dziwnie i pukają się w czoło, no ale jeśli może to pomóc, no i jest za darmo, to dlaczego nie?
Produkty "BIO" są bardzo w modzie w sklepach ogrodowych litr gnojownika ze skrzypu kosztuje od 5 do 10euros! Niestety skrzypu nie mogę znaleźć w moim regionie nad czym gorąco ubolewam.
Interesują mnie wasze opinie, co używacie do czego w jakich proporcjach . Jesteście zadowoleni czy też nie, podzielcie się wasza wiedza i poglądem na ten temat.
Gorąco zapraszam do dyskusji
Gosia
W fazie preparacji : gnojownik z żywokostu
i z pokrzyw
Odkąd mam ogród, próbuje używać produktów naturalnych, powiedziałam sobie zero chemii.
Zaczęłam interesować się roślinami tzw. chwastami które można znaleźć "pod nosem" czyli w ogrodzie czy lesie. Nie zasadzę u siebie oczywiście skrzypu czy żywokostu (podobno nie można tego wyplenić) ale szukam wokół siebie.
Ludzie patrzą się na mnie dziwnie i pukają się w czoło, no ale jeśli może to pomóc, no i jest za darmo, to dlaczego nie?
Produkty "BIO" są bardzo w modzie w sklepach ogrodowych litr gnojownika ze skrzypu kosztuje od 5 do 10euros! Niestety skrzypu nie mogę znaleźć w moim regionie nad czym gorąco ubolewam.
Interesują mnie wasze opinie, co używacie do czego w jakich proporcjach . Jesteście zadowoleni czy też nie, podzielcie się wasza wiedza i poglądem na ten temat.
Gorąco zapraszam do dyskusji
Gosia
W fazie preparacji : gnojownik z żywokostu
i z pokrzyw
Re: Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....
Wpadłaś na wspaniały pomysł, żeby pokrzywy trzymać w workach, że też mi to do główki nie przyszło .Też zrobię taką zupkę do podlewania moich pomidorków.Ja już wsadziłam swoje do foljaka i do gruntu. Do każdego dołka wsadziłam garść pokrzyw zasypałam ziemią na to troszkę suchego obornika kurzego i to też zasypałam ziemią, wlałam wodę i do takiego dołka wsadzałam pomidorki. Swoje wyhodowane na parapecie
Naczytałam się i cieszę się bardzo, że mam koło kompostownika dwa 20-to litrowe wiadra z gotową gnojówką z pokrzywy. Teraz chociaż wiem, jak to sensownie wykorzystać! Wybaczcie głupie pytanie, ale świadomy warzywnik mam dopiero drugi sezon (rok temu to była partyzantka)- czy lanie z konewki po liściach można uznać za oprysk, czy trzeba użyć opryskiwacza?
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Na moje to można z konewki ale z opryskiwacza lepiej się to rozpyli :P :P
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- gosia22
Cebulla Mnie się wydaje ze jeśli chcesz użyć gnojownika w celu zapobiegawczym użyj opryskiwacza, gdyż spryskiwanie jest bardziej dokładne i dłużej produkt zostaje na liściach. Te mikroskopijne kropelki dokładniej spryskają, a z konewki po prostu woda spłynie po liściach i tyle, nie będzie to aż takie dokładne. Jeśli chcesz użyć gnojownika jako nawóz to podlewa się u stop.
Pozwolę ci przypomnieć ze najlepiej spryskiwać rano lub wieczorem.
Pozwolę ci przypomnieć ze najlepiej spryskiwać rano lub wieczorem.
Wczoraj zrobiłam pokrzywowe żniwa- za płotem mam ugór z takim wieeelkim pokrzywowoiskiem. Efekt żniw- przykryte urobkiem trzy kompostowniki, nastwawione 2 wiadra 20l na gnojówkę, kilogram poszedł na wyciąg do oprysków na już, kilkanaście pęczków się suszy na zaś. W związku z tym, że leje niemożebnie od prawie 2 tygodni nie podlałam roślin gotową gnojówką. Wszystko poszło na kompostowniki. Zrobiłam wyciąg i z dodatkiem mydła ogrodniczego opryskałam bób zajęty przez mszyce, róże, porzeczki i głóg. Zobaczymy co z tego wyniknie...
- gosia22
Moje gnojówki tez się skończyły, poszliśmy wiec na "polowanie " Efekt był taki ze zrobiliśmy 3 wiadra 20 litrowe z pokrzyw i żywokostu.
Musze się zmobilizować i zrobić ekstrakt z liści rabarbaru. Doskonale przeciwko mszycom, wystarczy tylko zamoczyć 1kg liści przez 24godz, i bez żadnego rozcieńczania spryskiwać rośliny.
Musze się zmobilizować i zrobić ekstrakt z liści rabarbaru. Doskonale przeciwko mszycom, wystarczy tylko zamoczyć 1kg liści przez 24godz, i bez żadnego rozcieńczania spryskiwać rośliny.