Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czemu mojej begoni tak szybko opadają kwiatki :cry: , czy one są strasznie kruche, czy inna jest przyczyna??
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Łodyżki begoni są kruche. Po deszczach zawsze zbieram pełno opadłych kwiatów :)
Pozdrowienia
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś w nocy była u mnie straszna burza... 2 doniczki z begoniami spadły mi z parapetu na balkon, cud że tylko jedna się połamała... Nie wiem czy mogę uratować taką złamaną łodygę.. Czy wsadzenie jej do wody lub z ukorzeniaczem do ziemi ma sens? Żal mi ją wyrzucić...taka dorodna była... A kwiatów i pąków mnóstwo spadło... :cry:
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Spróbować zawsze możesz, może wypuści korzonki :)
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie do znawców. Begonie , które są w sprzedaży, obsypane całe kwieciem można przechowac do następnego roku? Jest szansa, że też tak pięknie zakwitna? Niektóre są przepiękne i mnie kuszą, choć mówiłam, że w tym roku żadnych kwiatów tarasowych nie kupuję. Rok temu kupiłam bulwy to coś tam z nich wyrosło, a tym roku praktycznie się nie udało nic sensownego wyhodować. Może jakbym kupiła takie większe okazy, z duzą ilością odrostów to w przyszłym roku doczekałabym się ładnych kwiatów?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja dwukrotnie kupowałam kwitnące okazy, raz miałam białą , a teraz mam różową.Białą miałam 3 sezony, potem bulwa mi przypleśniała w zimie i ja niestety straciłam.Teraz różowa przepięknie kwitnie drugi sezon, mam nadzieję, że uda mi się znów przez zimę dobrze przechować .Opłaca się takie kupić, dobrze rosną i same pięknie się krzewią. Jak kupowałam bulwy na wiosnę, to prawie nigdy nie miały ładnych kwiatów i pokroju.Rosły 'na jeden pęd' , a kwiaty były nieciekawe.Może ja miałam jakiegoś pecha :?, albo w postaci bulw (klient parzy tylko na obrazek) sprzedają niezbyt urodziwe odmiany :wink:
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Tak też nie można mówić Ja kupiłam już drugi rok bulwy ze sklepu internetowego i pięknie mi kwitną aż się wszyscy zachwycają a sadziłam je dosyć póżno i nie podpędzałam w domu
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Ogrodnik04 pisze:Spróbować zawsze możesz, może wypuści korzonki :)
Ja co roku ukorzeniam w wodzie sadzonki begonii bulwiastej i dorobiłam się już sporo egzemplarzy begonii zwisającej pomarańczowej. Te co zostają w doniczkach (bulwy) zasuszam i na wiosnę odbijają. Pokażę zdj. doniczki obsadzonej kilkoma sadzonkami
Obrazek
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Wioleta czy możesz coś bliżej opisać jak to robisz .Kiedy pobierasz te sadzonki ,jakie duże i ile trzymasz w tej wodzie oraz co to znaczy że zasuszasz cebulki .Nie wyjmujesz je z ziemi?
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonki będę już pomału robić. Mają one ok. 10cm i wkładam je do wody, a jak pojawią się korzonki to do ziemi. Dobrze zrozumiałaś- bulwy zasuszam w ziemi i ich nie wyciągam. Dopiero bliżej wiosny je zaczynam podlewać i wypuszczają liście :)
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

To jak mam niektóre w skrzynkach to na zimę schować je po prostu z ziemią do altanki a na wiosnę zacząć podlewać i powinno być dobrze.Super ,mniej pracy.Dzięki za dobre rady
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ja je trzymam w domu w chłodnym miejscu w doniczkach. W altance na pewno zmarzną! Chyba, że źle Cię zrozumiałam :roll:
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Mam altanę murowaną i przechowuję tam w piwnicy bez zabezpieczenia bulwy dalii i sobie radzą, to myślę że i begonie sobie poradzą, tym bardziej że będą w ziemi
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, myślę, że jeśli dalie sobie radzą, to i begonie sobie tam spokojnie przezimują. Na wiosnę powinnaś je przesadzic do nowej ziemi. Jak przeczytałam o altance, to pierwsze, co mi przyszło do głowy to zwykła altanka ogrodowa ;:14 :oops:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lato powoli się kończy... Ostatnio znajoma powiedziała mi, że już teraz powinno się zaprzestać podlewania begonii, by powoli przygotować je do zimowego spoczynku.
Czy to prawda? Moje jeszcze kwitną, mają pączki...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”