Też bym się chętnie dowiedziała, czy można się tego pozbyć.
troszkę się nie orientuje, i nie znam rynku kosiarek. ja mam taką, która nie zmienia kierunku obrotowego przy "jeździe w tył" i wciąż kosi ostrzem.piters pisze:taki sam efekt wywołuje również niewłaściwy kierunek koszenia, tzn. jazda kosiarką "do tyłu" - zazwyczaj nóż kosiarki jest ostrzony tylko z jednej strony i tylko ta strona będzie prawidłowo ścinała źdźbła trawy;Nalewka pisze:Po postrzępionych i zbielałych końcówkach traw można poznać, że masz mało ostrą kosiarkę, w takich przypadkach kosiarka szarpie i rwie źdźbła, zamiast je ucinać
jazda do tyłu (czasem bywa dużym ułatwieniem w koszeniu) powoduje szarpanie trawy przez tępą, nieostrą stronę noża
To mnie bardzo mocno zaintrygowało. Naprawdę nie ma już żadnego sposobu na ten chwast?tadeusz48 pisze:perz - tu kłania się przygotowanie gleby pod trawnik, nie da się naprawić zaniedbań, nie znam dostępnych środków chwastobójczych by w trawie zniszczyć perz, pozostaje polubić go lub założyć nowy trawnik ,ale wcześniej dobrze przygotować ziemię pod trawnik