Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sie 2009, o 18:26

Post »

dziękuję bardzo , zastosuje sie do wszystkich wskazówek.
A co ze środkiem p/grzybiczym ?
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obciełam wszystkie gałązki wedlug wkazówek .Mam jeszcze pytanko co do podlewania i przetrzymywania kumkquata , czyli mam go obecnie trzymac wewnątrz mieszkania czy wystawic na zewnątrz?W dzień temperatury do 36 stopni mniej wiecej , w nocy okolo 26 , w pomieszczeniu raczej stała temperatura około 26 do 28 stopni. W domu ma światlo umiarkowane , nie stoi na parapecie i jest oddalone od okna około metra , padają na niego delikatnie promienie sloneczne , ale nie jest bezpośrednio nasłoneczniane.
aha mi mam pytanie -taka ciekawość, kiedy mogę spodziewać sie pierwszych listków chodzi o to , by ocenić czy wszystko zrobiłam dobrze.
Bardzo dziękuje za poświecony mi czas .Pozdrawiam wszystkich .
x-C-j
---

Post »

Opryskaj i podlej tym co kupiłaś, wystaw go na dwór niech stoi w pełnym słońcu, może być na dworze 24h, jeśli wszystko będzie dobrze paki zaczną nabrzmiewać i powinien po około miesiącu pokazać liście, jeśli natomiast gałązki będą nadal brązowiały może być po nim, wszystko zależy teraz od siły rośliny, uważaj by go nie zalać bo nie ma liści i nie asymiluje tak dużo wody jak ulistniony ale ważne by go też nie zasuszyć, sama musisz wybadać kiedy należy podlewać - jak ziemia na głębokość palca będzie prawie sucha dajesz wodę. :wink:
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2009, o 21:02

Post »

Witam
Jestem tu nowy mam takie pytanie. Od jakiegoś miesiąca może 2 miesięcy na mojej cytrynie i mandarynce pojawiły się muszki takie trochę większe od owocówek. Siedzą w ziemi, jak się poruszy doniczką to latają. Byłem w sklepie ogrodniczym i Pani dała mi NOMOTL 150SC , który można wlac do wody którą się podlewa roślinkę, ale powiedziała że te owoce które ma cytryna mogę sobie do kosza dac bo środek przestanie działac później niź dojrzeją i mogę się nim otruc. Poradziła żeby pierwsze wziąśc roślinkę i wsadzic ją całą tzn. doniczkę do wody ale muszki są dalej. Po wykonaniu tej czynności zrobiłem oprysk z środku który nabyłem. Czy wlac rozcieńczony środek do rośliny? Czy macie jakieś inne sposoby jak się tego pozbyc? A jeszcze jedno twierdziła że te muszki to ziemiórki, jakoś tak to nazwała
Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Muszki to dorosłe owady ziemiórki same jako takie są nieszkodliwe, gorzej bo ich larwy żyją w ziemi i te już są dla roślin szkodliwe, podlej Nomoltem zgodnie z instrukcją z opakowania a dodatkowo wykonaj oprysk liści. :wink: Jakie duże są owoce, pokaż te cytrusy. :wink:
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam , jak na razie wydaje się , że wszystko ok , ale mam jeszcze jedno pytanie , przepraszam , że jestem niedoświadczona w sprawach dotyczących uprawy kumquatow .
Mianowicie od wczoraj zaczęly sie deszcze i burze , jest nadal ciepło ale jak pada to są dosłownie ulewy .Podczas deszczów zakrywam folią doniczkę by nie przelac nadmierną iloscią wody , jak juz przestaje padac oczywiscie odsłaniam , ale nie wiem czy dobrze robię .Bardzo prosze o poradę czy tak się powinno postępować właśnie w tym momencie?
Pozdrawiam wszystkich .
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oto zdjęcia tych owoców cytryny
Obrazek Obrazek Obrazek

a to cytryna w pełnej okazałości
http://img11.imageshack.us/i/10082009062.jpg/
a to mandarynka
http://img7.imageshack.us/i/10082009063.jpg/
x-C-j
---

Post »

lampi robisz idealnie udzielam pochwały. ;:333

ms0604 śmiało pryskaj i podlewaj nim te cytryny dorosną i dojrzeją wiosna Cię zastanie. :wink:
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuje bardzo Czarodzieju , teraz jestem spokojna , bo myslalam ,ze przesadzam z tą folią .Teraz to tylko czekam na pierwszy listek .Codziennie go oglądam i się boje ,że zobacze zbrązowialą gałazke .
Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich .
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje bardzo Czarodzieju.
Mam jeszcze takie jedno pytanie: czy widział ktoś drzewko limonki, czy możliwe jest wyhodowanie limonki w pestki?
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam , mam przykrą wiadomość , zaczely mi brązowiec pozostale gałązki :( , pozostay tylko przeswity zielonego i to malutko :( .Poczekam i zobacze co z tego będzie może zacznie wypuszczac nowe gałazki , tak jak miesiąc temu .Te zostawie a może lepiej za wczasu wszystkie usunąć?Kumquat mi umiera :( .
x-C-j
---

Post »

Przycinaj tylko całkiem zbrązowiałe. :wink:
x-C-j
---

Post »

ms0604 pisze:Dziękuje bardzo Czarodzieju.
Mam jeszcze takie jedno pytanie: czy widział ktoś drzewko limonki, czy możliwe jest wyhodowanie limonki w pestki?
Oczywiście mam osobiście limę, rzadko bardzo mają limonki nasiona poza tym wyhodowana z pestki i tak zakwitnie nie prędzej jak po 25-30 latach :wink:
ms0604
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

CZARODZIEJU kiedy podlac jeszcze raz NOMOTLem tą cytrynę i pomarańcz? Na opakowaniu o tym nic nie pisze. W odstępach 2 tygodnie wystarczy :?: na razie z muszkami trochę się uspokoiło jest ich mniej tak mi się wydaje. Wiec środek zaczyna działac :D Mam jeszcze takie pytanko kiedy tzn. w jakich miesiącach wystawiacie cytrusy do ciemniejszego i zimnieszego miejsca, jak często je wtedy podlewacie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”