Zraszanie roślin,których
- pingu
- 1000p
- Od: 23 maja 2009, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zraszanie roślin,których
Proszę o pomoc, bo już zgłupiałam. Zraszać liście anturium czy nie? Na jednych stronach jest napisane, że zraszać, na innych, że nie zraszać. Już w końcu nie wiem, czy zraszać, czy tylko od czasu do czasu przetrzeć mokrą ściereczką. :/
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem wystarczy zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza chociażby poprzez ustawienie doniczki z podstawkiem na większym podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem i przynajmniej co drugi dzień zamgławienie delikatne otoczenia ok 60 cm nad i wokół rośliny a same liście wystarczy raz na tydzień dwa przetrzeć wilgotną szmatką bawełnianą.
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Zraszanie roslin
Potrzebuję szybkiej odpowiedzi (wiem, że pewnie to już gdzieś zostało napisane ale od godziny przebijam się przez gąszcz informacji... i niewiele wiem ) Czy poniższe rośliny należy zraszać, czy dobrze to znoszą (mam bardzo suche powietrze w pokoju).?
Szeflera
Dracena
Ficus pumila
Fittonia
Areca
Difenbachia
Maranta
Zamioculas
Kroton
Scindapsus
Szeflera
Dracena
Ficus pumila
Fittonia
Areca
Difenbachia
Maranta
Zamioculas
Kroton
Scindapsus
Re: Pytanie o zraszanie
Dracena, Fittonia, Kroton i Scindapsus lubią wilgotne powietrze. Zraszanie może in tylko pomóc. Reszty nie jestem pewna. Ale chyba jeśli liście nie mają meszku i nie chodzi o storczyki, to rośliny ogólnie lubią być spryskiwane.
Tylko uważaj, żeby promienie słoneczne nie poparzyły rośliny przez krople wody i raczej nie zraszaj na wieczór.
Tylko uważaj, żeby promienie słoneczne nie poparzyły rośliny przez krople wody i raczej nie zraszaj na wieczór.
- camellia
Promienie słoneczne raczej im nie grożą, bo dociera ich tu niewiele. Czemu mam nie zraszać na wieczór? Właśnie to zrobiłam
Rośliny powinny przesychać przed wieczorem,jest to spowodowane miedzy innymi tym,że wieczorem i nocą normalnie temperatura jest niższa i wilgotność powietrza jest wyższa ,zraszanie na nic powoduje zaleganie wody na liściach może być przyczyną rozwoju patogenów chorobotwórczych
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie te rośliny, które wypisałaś - szczególnie teraz, kiedy już grzeją kaloryfery - wymagają zraszania. Oczywiście bez przesady. Trzeba także pilnować by ziemia w doniczkach była też wilgotna, aczkolwiek nie bagienko i nie cały czas.
Rzeczywiście lepiej jest spryskiwać rankiem. Myślę, że co dwa a nawet trzy dni wystarczy. Bardzo ważna też jest jakość używanej wody. Nie polecam tego robić kranówą, nawet przegotowaną. Ja używam wyłącznie wody ze studni. Czasami, gdy mi jej zabraknie - kupną źródlaną ze sklepu (mimo, że jednak trochę tych roślin mam - opłaci się). Może też być typowo woda źródlana. Kranówka, tylko w ostateczności (po przegotowaniu) i tylko wyłącznie jeżeli upewnimy się, że nie zostawia widocznych (białych) plam.
Rzeczywiście lepiej jest spryskiwać rankiem. Myślę, że co dwa a nawet trzy dni wystarczy. Bardzo ważna też jest jakość używanej wody. Nie polecam tego robić kranówą, nawet przegotowaną. Ja używam wyłącznie wody ze studni. Czasami, gdy mi jej zabraknie - kupną źródlaną ze sklepu (mimo, że jednak trochę tych roślin mam - opłaci się). Może też być typowo woda źródlana. Kranówka, tylko w ostateczności (po przegotowaniu) i tylko wyłącznie jeżeli upewnimy się, że nie zostawia widocznych (białych) plam.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- camellia
Hmm... temp. nigdy nie mierzyłam ale w nocy jest u mnie bardzo gorąco. Ale będę to miała na uwadze i będę zraszała w dzień.
A te rośliny mogę zraszać:
Palma daktylowa, kiwi, trzykrotka, frezja, paprotka, juka.
Palma daktylowa, kiwi, trzykrotka, frezja, paprotka, juka.
Trzykrotkę (pod warunkiem, że nie ma włosków na liściach), paprotkę i jukę na pewno tak. Zwłaszcza paprotkę