Andzina kuchnia :)
Miałam podać jeszcze jakiś przepis a że dziś deszczowo to cały dzień w domu, właśnie ketchup domowej roboty robię ale dodaję go tylko do pomidorówki.
''Sałatka z pieczarek z papryka i cebulą''
1,5 kg papryki (pokroić w paski i sparzyć)
1 kg cebuli ( pokroic w piórka i sparzyć)
1 kg pieczarek ( pokroić w ósemki i gotować ok 5 min)
Zalewa:
1 szkl octu ( mniej dodaję sałatka jest wtedy łagodniejsza)
1,5 szkl wody
1,5 szkl cukru
4 łyżki soli
1 łyżka oleju
ziele angielskie
liść laurowy
Składniki na zalewę połączyć i zagotować. Paprykę, pieczarki i cebulę wrzucić na gotującą zalewę i gotować do miękkości papryki. Gorące nakladać w słoiki z zalewą.
[/i]
''Sałatka z pieczarek z papryka i cebulą''
1,5 kg papryki (pokroić w paski i sparzyć)
1 kg cebuli ( pokroic w piórka i sparzyć)
1 kg pieczarek ( pokroić w ósemki i gotować ok 5 min)
Zalewa:
1 szkl octu ( mniej dodaję sałatka jest wtedy łagodniejsza)
1,5 szkl wody
1,5 szkl cukru
4 łyżki soli
1 łyżka oleju
ziele angielskie
liść laurowy
Składniki na zalewę połączyć i zagotować. Paprykę, pieczarki i cebulę wrzucić na gotującą zalewę i gotować do miękkości papryki. Gorące nakladać w słoiki z zalewą.
[/i]
Edyta
Moje roslinki;
Moje roslinki;
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Podobno się zaniedbałam w tym wątku... no to się poprawię
Przeżyłam przygotowanie i podanie obiadu na 20 osób.... szaleństwo. To był ciąg dalszy osiemnastki syna. Uffff - całe szczęści już za mną.
Ale... żeby zabłysnąć przed rodzinką, a nie eksperymentować niebezpiecznie zrobiłam wieprzowinkę - wdzięczny materiał do obróbki.
Znalazłam taki przepis, który musiałam przerobić na porcję 4 kg mięsiwa - udało się. Poniżej oryginalny przepis:
Pieczeń wieprzowa duszona z warzywami
Składniki:
1 kg wieprzowiny bez kości (karczek, łopatka)
2 cebule
3 marchewki
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany kremówki
rozmaryn, tarta gałka muszkatołowa – do smaku
sól, pieprz mielony
olej
Sposób przyrządzenia:
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, drobno pokroić. W rondlu dobrze rozgrzać olej i obrumienić na nim ze wszystkich stron mięso. Dodać cebulę, czosnek i marchewkę, chwilkę smażyć mieszając. Zawartość rondla podlać 2 szklankami wody, dodać liść laurowy, gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli dusić aż mięso będzie miękkie. Powstały sos wraz z warzywami zmiksować, przecedzić przez sito. Mięso pokroić w plastry, obficie polać sosem i podawać. Jako dodatek proponuję brukselkę i młode ziemniaki.
Podałam do tego zwyczajne ziemniaczki, surówkę z włoskiej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulka i majonezem, i sałatkę z fasolki szparagowej z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret. aha... jeszcze były udka z kurczaka, bo dzieci to nigdy nie wiadomo....a kurzynę zjedzą chętnie
Oczywiście "na dzień dobry" był tradycyjny rosół, bo jak można rosołu nie lubić !!
To właściwie był pierwszy tak wielki obiad jak musiałam przygotować w mojej nowej kuchni, bałam sie że mnie to przerośnie, ale... udało się
;:26
Przeżyłam przygotowanie i podanie obiadu na 20 osób.... szaleństwo. To był ciąg dalszy osiemnastki syna. Uffff - całe szczęści już za mną.
Ale... żeby zabłysnąć przed rodzinką, a nie eksperymentować niebezpiecznie zrobiłam wieprzowinkę - wdzięczny materiał do obróbki.
Znalazłam taki przepis, który musiałam przerobić na porcję 4 kg mięsiwa - udało się. Poniżej oryginalny przepis:
Pieczeń wieprzowa duszona z warzywami
Składniki:
1 kg wieprzowiny bez kości (karczek, łopatka)
2 cebule
3 marchewki
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany kremówki
rozmaryn, tarta gałka muszkatołowa – do smaku
sól, pieprz mielony
olej
Sposób przyrządzenia:
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, drobno pokroić. W rondlu dobrze rozgrzać olej i obrumienić na nim ze wszystkich stron mięso. Dodać cebulę, czosnek i marchewkę, chwilkę smażyć mieszając. Zawartość rondla podlać 2 szklankami wody, dodać liść laurowy, gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli dusić aż mięso będzie miękkie. Powstały sos wraz z warzywami zmiksować, przecedzić przez sito. Mięso pokroić w plastry, obficie polać sosem i podawać. Jako dodatek proponuję brukselkę i młode ziemniaki.
Podałam do tego zwyczajne ziemniaczki, surówkę z włoskiej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulka i majonezem, i sałatkę z fasolki szparagowej z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret. aha... jeszcze były udka z kurczaka, bo dzieci to nigdy nie wiadomo....a kurzynę zjedzą chętnie
Oczywiście "na dzień dobry" był tradycyjny rosół, bo jak można rosołu nie lubić !!
To właściwie był pierwszy tak wielki obiad jak musiałam przygotować w mojej nowej kuchni, bałam sie że mnie to przerośnie, ale... udało się
;:26
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Aż sie zaczerwieniłam
Oczywiście masz rację Elizabetko, jak tylko sie robi troszkę chłodniej to apetyt rośnie nawet sierściuchom widać to po mojej kocicy.... brzuch jej sie włóczy po podłodze już
A teraz czas przetworów, grzybków, ogóreczków, papryki....ech... lubię ten czas dopóki nie ma śniegu i chociaż troszkę słonka jeszcze wygląda...
Mam też prośbę do odwiedzających mnie, a'propos przetworów. Poszukuję dobrego przepisu na buraki z papryką do słoików. Jadłam to sto lat temu i bardzo mi smakowało - niestety przepis zaginął razem z wieloma innymi przy przeprowadzce. Jeśli ktoś ma - to proszę o wrzucenie go do mojej kuchni.
Oczywiście masz rację Elizabetko, jak tylko sie robi troszkę chłodniej to apetyt rośnie nawet sierściuchom widać to po mojej kocicy.... brzuch jej sie włóczy po podłodze już
A teraz czas przetworów, grzybków, ogóreczków, papryki....ech... lubię ten czas dopóki nie ma śniegu i chociaż troszkę słonka jeszcze wygląda...
Mam też prośbę do odwiedzających mnie, a'propos przetworów. Poszukuję dobrego przepisu na buraki z papryką do słoików. Jadłam to sto lat temu i bardzo mi smakowało - niestety przepis zaginął razem z wieloma innymi przy przeprowadzce. Jeśli ktoś ma - to proszę o wrzucenie go do mojej kuchni.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- mika78
- 200p
- Posty: 215
- Od: 17 lip 2009, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ja robię tak buraczki z papryką
6 kg buraków(ugotowac i zetrzec na tarce),
8 szt. cebuli pokroic na plasterki,
11 szt. papryki czerwonej pokroic w paski.
Zalewa;
0,5l octu,
1 szkl. cukru,
0,5 l wody,
2,5 łyżki soli.
Zagotowac zalewę i wrzucic cebulę, następnie paprykę i na koniec buraczki zagotowac, gorące wkładac do słoików, ja nie pasteryzuję.
6 kg buraków(ugotowac i zetrzec na tarce),
8 szt. cebuli pokroic na plasterki,
11 szt. papryki czerwonej pokroic w paski.
Zalewa;
0,5l octu,
1 szkl. cukru,
0,5 l wody,
2,5 łyżki soli.
Zagotowac zalewę i wrzucic cebulę, następnie paprykę i na koniec buraczki zagotowac, gorące wkładac do słoików, ja nie pasteryzuję.
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Aniu robiłam te odChatte buraczki są bardzo dobre ale nie ma tam tej cebulki smażonej więc to jeszcze coś innego musiałaś mieć.
- Jaśmina
- 100p
- Posty: 117
- Od: 11 cze 2009, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Andziu,
4 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubych okach,
ćwiartkę szklanki oleju na pól i na jednej części
zeszklić 0,5 kg cebuli w piórka
na drugiej poddusić 1 kg papryki żółtej w kostkę
wszystko wymieszać razem i na małym ogniu chwilę potrzymać ,
dodać pól szkl octu , łyżkę cukru i soli.pół łyżeczki pieprzu.
Do słoików nakładać jeszcze gorące ,od chwili zawrzenia 10 min gotować
Z podanej porcji wyjdzie 7-8 pólitrowych słoiczków.
4 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubych okach,
ćwiartkę szklanki oleju na pól i na jednej części
zeszklić 0,5 kg cebuli w piórka
na drugiej poddusić 1 kg papryki żółtej w kostkę
wszystko wymieszać razem i na małym ogniu chwilę potrzymać ,
dodać pól szkl octu , łyżkę cukru i soli.pół łyżeczki pieprzu.
Do słoików nakładać jeszcze gorące ,od chwili zawrzenia 10 min gotować
Z podanej porcji wyjdzie 7-8 pólitrowych słoiczków.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk