Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Edek_13
100p
100p
Posty: 136
Od: 11 cze 2009, o 15:57
Lokalizacja: Horyszów woj.lubelskie

Post »

Miałam podać jeszcze jakiś przepis a że dziś deszczowo to cały dzień w domu, właśnie ketchup domowej roboty robię ale dodaję go tylko do pomidorówki.

''Sałatka z pieczarek z papryka i cebulą''
1,5 kg papryki (pokroić w paski i sparzyć)
1 kg cebuli ( pokroic w piórka i sparzyć)
1 kg pieczarek ( pokroić w ósemki i gotować ok 5 min)

Zalewa:
1 szkl octu ( mniej dodaję sałatka jest wtedy łagodniejsza)
1,5 szkl wody
1,5 szkl cukru
4 łyżki soli
1 łyżka oleju
ziele angielskie
liść laurowy
Składniki na zalewę połączyć i zagotować. Paprykę, pieczarki i cebulę wrzucić na gotującą zalewę i gotować do miękkości papryki. Gorące nakladać w słoiki z zalewą.
[/i]
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Podobno się zaniedbałam w tym wątku... no to się poprawię :lol:
Przeżyłam przygotowanie i podanie obiadu na 20 osób.... szaleństwo. To był ciąg dalszy osiemnastki syna. Uffff - całe szczęści już za mną.
Ale... żeby zabłysnąć przed rodzinką, a nie eksperymentować niebezpiecznie zrobiłam wieprzowinkę - wdzięczny materiał do obróbki.
Znalazłam taki przepis, który musiałam przerobić na porcję 4 kg mięsiwa - udało się. Poniżej oryginalny przepis:

Pieczeń wieprzowa duszona z warzywami
Składniki:
1 kg wieprzowiny bez kości (karczek, łopatka)
2 cebule
3 marchewki
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany kremówki
rozmaryn, tarta gałka muszkatołowa – do smaku
sól, pieprz mielony
olej

Sposób przyrządzenia:
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, drobno pokroić. W rondlu dobrze rozgrzać olej i obrumienić na nim ze wszystkich stron mięso. Dodać cebulę, czosnek i marchewkę, chwilkę smażyć mieszając. Zawartość rondla podlać 2 szklankami wody, dodać liść laurowy, gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli dusić aż mięso będzie miękkie. Powstały sos wraz z warzywami zmiksować, przecedzić przez sito. Mięso pokroić w plastry, obficie polać sosem i podawać. Jako dodatek proponuję brukselkę i młode ziemniaki.


Podałam do tego zwyczajne ziemniaczki, surówkę z włoskiej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulka i majonezem, i sałatkę z fasolki szparagowej z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret. aha... jeszcze były udka z kurczaka, bo dzieci to nigdy nie wiadomo....a kurzynę zjedzą chętnie :lol:
Oczywiście "na dzień dobry" był tradycyjny rosół, bo jak można rosołu nie lubić !!
To właściwie był pierwszy tak wielki obiad jak musiałam przygotować w mojej nowej kuchni, bałam sie że mnie to przerośnie, ale... udało się
;:26
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8472
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Bardzo smaczne te przepisy Aniu a szczególnie ryba z grilla...no i też bardzo lubię carbonarę. :wink:
Zgadazm się z Tobą, że Paweł ma niesamowite te nalewki i nie tylko. :)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Bardzo mi miło Elizabetko, ale gdzie mi tam do Twoich smakowitości....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8472
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Wiesz prawie całe lato nie zaglądałam do naszych kuchni ale teraz jak się zrobiło chłodniej to wszyscy jacyś tacy żarci się zrobili....nawet nasz pies źre jak głupi.

Jesteś bardzo miła ale niepotrzebnie bo i tak Cię bardzo lubię. ;:168 :wink:
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Aż sie zaczerwieniłam :oops:

Oczywiście masz rację Elizabetko, jak tylko sie robi troszkę chłodniej to apetyt rośnie nawet sierściuchom :twisted: widać to po mojej kocicy.... brzuch jej sie włóczy po podłodze już :!:
A teraz czas przetworów, grzybków, ogóreczków, papryki....ech... lubię ten czas dopóki nie ma śniegu i chociaż troszkę słonka jeszcze wygląda...

Mam też prośbę do odwiedzających mnie, a'propos przetworów. Poszukuję dobrego przepisu na buraki z papryką do słoików. Jadłam to sto lat temu i bardzo mi smakowało - niestety przepis zaginął razem z wieloma innymi przy przeprowadzce. Jeśli ktoś ma - to proszę o wrzucenie go do mojej kuchni. :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
mika78
200p
200p
Posty: 215
Od: 17 lip 2009, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post »

Ja robię tak buraczki z papryką

6 kg buraków(ugotowac i zetrzec na tarce),
8 szt. cebuli pokroic na plasterki,
11 szt. papryki czerwonej pokroic w paski.

Zalewa;
0,5l octu,
1 szkl. cukru,
0,5 l wody,
2,5 łyżki soli.

Zagotowac zalewę i wrzucic cebulę, następnie paprykę i na koniec buraczki zagotowac, gorące wkładac do słoików, ja nie pasteryzuję.
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Dzięki Mika. Wypróbuję Twój przepis, bo "brzmi" smakowicie.
Ale tamte buraczki były jeszcze inne. Na pewno dusiło się do nich cebulę na oleju.... i tylko tyle pamiętam :cry:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8472
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Aniu robiłam te odChatte buraczki są bardzo dobre ale nie ma tam tej cebulki smażonej więc to jeszcze coś innego musiałaś mieć.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Dzięki Eluniu :D Bardzo podobny przepis do tego od Miki78. Teraz będe musiała robić buraki na 100 sposobów ech... :twisted: Ucieszą sie moje chłopaki.... bo to zagryzka do mięska doskonała...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Posty: 117
Od: 11 cze 2009, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Andziu,
4 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubych okach,
ćwiartkę szklanki oleju na pól i na jednej części
zeszklić 0,5 kg cebuli w piórka
na drugiej poddusić 1 kg papryki żółtej w kostkę
wszystko wymieszać razem i na małym ogniu chwilę potrzymać ,
dodać pól szkl octu , łyżkę cukru i soli.pół łyżeczki pieprzu.
Do słoików nakładać jeszcze gorące ,od chwili zawrzenia 10 min gotować

Z podanej porcji wyjdzie 7-8 pólitrowych słoiczków.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Post »

Jaśminko :!: :!: to jest własnie to!! Bardzo Ci dziękuję. W weekend biorę się do pracy.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8472
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Aniu ten przeps Jaśminy ma sens.....tym razem zrobię na jej sposób. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”