Zakładam skalniaczek
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zakładam skalniaczek
Proszę o podpowiedż . Planuję usypać skalniak. Nie wiem czy mój pomysł jest dobry
1. na sam dół planuję rozłożyć trochę gruzu, dzięki niemu uformować jakieś wzniesienia,
2. między gróz wysypać trochę piasku,
3. ułożyć czarną jutę ( kiedyś rosły na niej truskawki),
4. wysypać ziemię,
5.poukładać kamienie,
6. jeszcze raz wypełnić ziemią,
7. porozkładać roślinki i sadzić.
Cały czas myślę czy ten pomysł jest właściwy, proszę o pomoc.
1. na sam dół planuję rozłożyć trochę gruzu, dzięki niemu uformować jakieś wzniesienia,
2. między gróz wysypać trochę piasku,
3. ułożyć czarną jutę ( kiedyś rosły na niej truskawki),
4. wysypać ziemię,
5.poukładać kamienie,
6. jeszcze raz wypełnić ziemią,
7. porozkładać roślinki i sadzić.
Cały czas myślę czy ten pomysł jest właściwy, proszę o pomoc.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gruz użyj jako drenaż pod skalniak. Wykop pod całą powierzchnią planowanego skalniaka zagłębienie ok 30 cm, i wypełnij je gruzem, bez piasku, na to połóż jutę (jeśli to juta, a nie czarna geowłóknina), lub włókninę, będzie oddzielać podłoże skalniaka od gruzu, w ten sposób podłoże nie będzie wymywane w gruz. Teraz zacznij układać kamienie kształtując przyszłe wzniesienie pod skalniak. Kamienie układasz od dołu i uzupełniasz podłoże. Kształtując cały skalniak. Podłoże nie powinno być za bogate w składniki pokarmowe, jeśli planujesz tam sadzić rośliny typowo skalne.
Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ
Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Re: do korzo m
mam pytanie.jaki to kwiat na zdjęciu w twoim profilu?ten z pomarańcxzowymi jakby owocami?widziałam coś takiego w swojej miejscowości i bardzo się nim zainteresowałam?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- jendrek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2009, o 21:11
Re: Zakładam skalniaczek
Chyba Cesarska Korona:)
- korzo_m
Tak to jest cesarska korona.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Dorotko, pokaż nam swój skalniaczek. Ja jutro zabieram się za budowanie swojego i szukam inspiracji, więc może jakieś zdjęcia???
- korzo_m
Mój skalniak powoli nabiera wyglądu, sadzę roślinki, na razie są one małe, ale jak zaczną się rozrastać, może nabierze całość lepszego wygląd. Z ułożenia na spód agrowłókniny zrezygnowałam, na gruz nasypaliśmy dużo takiej gorszej ziemi, większość to był żółto- czerwony piach. Od jesieni skalniak kilkakrotnie poszerzałam, najpierw wyglądał jak dwustronna zjeżdżalnia na sankach Jak tylko znajdę więcej czasu to postaram się wkleić kilka zdjęć.
Przepiękna ta cesarska korona,cudowna. Będę ją miała w swoim ogrodzie. Dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza