Rozmnażanie berberysa Tunberga.

Drzewa ozdobne
new-x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2009, o 23:28

Rozmnażanie berberysa Tunberga.

Post »

Witam!!
Wysadziłem szczepki berberysu w czerwcu i wszystko mi pousychało były podlewane codziennie wieczorem, ukorzeniły się zaledwie 3 sztuki na 500, przed wsadzenie szczepek(sztobrów) do ziemi, wsadzałem końcówki do ukorzeniacza i za dużo nie pomogło :/ :/ . Może mi pomożecie i powiedzie co mogłem zrobić źle, a może macie jakieś sprawdzone sposoby , terminy ich wysadzania ??
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Trzeba było trzymać je pod folią, w mieszance torfu odkwaszonego i piasku. Wtedy w ogóle nie potrzeba podlewać, a tylko zraszać. Berberysu akurat nie sadzonkowałam (nie wiem, czy on się dobrze ukorzenia z zielnych sadzonek). Ale różne liściaste ukorzeniały mi się dobrze w takich warunkach. Aha - sadzonkom redukuję liście (obrywam lub przycinam).
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytaj te porady... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... mna%BFanie
Ponadto wpisz w wyszukiwarkę - rozmnażanie,będziesz mógł poznać wiele porad na ten temat. :D
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

New-x ja też nie mam sukcesów w rozmnażaniu berberysa. Próbowałam z ubiegłym roku w czerwcu i w lipcu a także w tym roku latem. Z kilkunastu sadzonek nie udała mi się ani jedna. Pozostałe krzewy (hortensje ogrodowe, krzewiaste, krzewuszki, pęcherznice, derenie, róże) ukorzeniły się prawie wszystkie. Z berberysem nie udało się nic.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Witam proszę o podpowiedż który berberys jest najładniejszy i jednocześnie nadaje się na słoneczne stanowieska do gleby niezbyt żyznej ,a raczej suchej piaskowej?
duduś
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Z berberysów thumb. najbardziej mi się podoba Harlequin , Pink Atraction, Sunsation, Orange Beskid, Goldalita i Admiration. Co się tyczy rozmnażania berberysów z sadzonek to najlepiej ukorzeniać sadzonki zielne pod k. czerwca w tunelikach foliowych i pod zamgławianiem w ciągu dnia (średnio co 1 godz. przez 20-30 sekund). Ukorzeniacz B lub B2.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

A zdrewniałe? Widziałem gdzieś kiedyś któryś szkółkarz tak robił. Tylko czy ma to sens? w sensie czy jest duży %? Bo nie mam zamiaru się pokaleczyć na marne :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Z zielnych ukorzenia się przy dobrych warunkach prawie 100 %. O ukorzenianiu zdrewniałych nie słyszałem.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Jakoś "przespałem" w tym roku termin na zielne i go nie zrobiłem. Zobaczę, może sprawdzę małą ilość, czy ma to w ogóle sens ze zdrewniałych.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
MAFIK6
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2008, o 21:21

Post »

Witam! Jeśli chodzi o ukorzenianie berberysu Thunberga, to pod koniec pazdziernika ubiegłego roku pies zlamal mi gałązkę z której zrobilem 9 małych i wsadziłem do doniczki na dzień dzisiejszy przyjeło się 6szt. I już w tym roku miały kilku centymetrowe przyrosty. Doniczka stała całą zimę na dworze między innymi krzakami.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mikotka
50p
50p
Od: 7 mar 2013, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozmnażanie berberysa Tunberga.

Post »

Czy gdzieś w sieci można kupić nasiona berberysów? Niestety nie mogę doszukać się żadnej oferty.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”