Ismena,błonczatka( Hymenocallis)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ismena dziś

Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Oj śliczne macie te ismeny :D
A ja moją chyba zmarnowałem, zapomniałem gdzie położyłem cebule :oops: i znalazłem je dopiero w maju, bardzo przesuszone. Ale coś wypuszcza... także jest szansa. A czy wasze ismeny też tak krótko kwitnął, z tego jak dobrze sobie przypominam to kwiat utrzymywał się tylko dobe.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Może jak stoją w pełnym słońcu to szybko przekwitają... Moje są w półcieniu, więc utrzymują sie dłużej- jakieś 5 dni, a potem więdna po kolei- od tej co wcześniej zakwitła...W sumie jak są tak jak u mnie 4 kwiatki na jednej łodydze to kilka dni jest atrakcyjna zanim całkiem się ogołoci- wycinam wtedy łodygę...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

No fakt jest to wystawa południowa i jeszcze przy murze, u mnie zazwyczaj były 3 kwiaty na łodydze, ale zapach jest zniewalający, zgłusza nawet maciejkę.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku u mnie chyba zakwitną bardzo póżno ponieważ nie podpędzałam ich w donicach,ale o dziwo kremowa ,którą wsadziłam bardzo póżno (nie pamiętam dokładnie,ale jakieś dwa tygodnie temu) już ma duży pąk i niebawem zakwitnie
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To moja Ismena, której o dziwo nie sadziłam. Posadziłam za to w tym miejscu Eucomisa. I tak spotkała mnie niespodzianka......... Ale cebula była kupowana w Biedronce, więc wszystko jest możliwe. Musze teraz poszukać kolejnego Eucomisa... ;-)
Obrazek
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:26

Post »

Witam!

Mam kwitnącą ismenę, póki co rosnącą u mnie w charakterze rośliny doniczkowej - ismeny doskonale sobie radzą jako ogrodowce i doniczkowce. :) Ale tutaj nasuwa się pytanie: otóż ismeny ogrodowe na zimę wykopuje się i zimuje. Jak zatem postępować ze stojącą w domu rośliną - w książce o roślinach pokojowych napisano mianowicie, że ismenę powinno na wiosnę przesadzić się do nowej ziemi, z czego wniosek że - zdaniem autora owej książki(dokładny tytuł i autora mogę podać dopiro po powrocie do domu) - roślina siedzi w ziemi przez cały rok (oczywiście z odmiennym od letniego zimowym cyklem podlewania). Bardzo jestem ciekawy Waszych doświadczeń z ismeną. :)
Pozdrawiam
--
LeHardi
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

to ja pokażę swoje:)
Ja w tym roku po raz pierwszy wsadziłam cebulki

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myślę że na wiosnę jeszcze cebulek dokupię bo bardzo mi się ismeny podobają :)

a kiedy wykopuje się cebulki ? w celu wegetacji ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Iwonko, śliczne masz te Ismeny, ja też kupię na jesień. Moja myśle że znalazła się u mnie przypadkiem jak kupowałam czosnki, tak teraz mi się przypomina.....
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nareszcie się i ja doczekałam. W zeszłym roku miała same liście ( chociaż ją podpędzałam w doniczce), a w tym roku wsadziłam miesiąc temu wprost do gruntu i miła niespodzianka.
Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Moja ismena Festalis została wsadzona wprost do gruntu z początkiem kwietnia i od kilku dni kwitnie :D

Obrazek

Mam ją pierwszy raz, stąd pytanie: jak to jest z zimowaniem? Producent zamieścił informację, że zimuje, a tu czytałam, że jednak wyciągać... :roll:
I czy tworzy cebulki przybyszowe... czy po jakimś czasie się ją dzieli?
Jaki są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Gosiu - ja moją wykopuję, zimuje z daliami.
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:26

Ismena (błonczatka) w doniczce - pytanie o zimowanie.

Post »

Witam!

Posiadam ismenę rosnącą u mnie w charakterze rośliny doniczkowej - gdyż podobno ismeny doskonale sobie radzą jako ogrodowce i doniczkowce. :) Ale tutaj nasuwa się pytanie: otóż ismeny ogrodowe na zimę wykopuje się i zimuje. Jak zatem postępować ze stojącą w domu rośliną doniczce - w książce o roślinach pokojowych ("Jak dobierać i pielęgnować rośliny pokojowe" - J. Courtier, G. Clarke) napisano mianowicie, że ismenę powinno na wiosnę przesadzić się do nowej ziemi, z czego wniosek że - zdaniem autora owej książki - roślina siedzi w ziemi przez cały rok (oczywiście z odmiennym od letniego zimowym cyklem podlewania). Czyli zostawić w doniczce czy też przechowywać cebulę poza nią? Pytałem o to jakiś czas temu w sekcji ogrodowej forum, ale ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi postanowiłem spróbować tutaj. :)
Pozdrawiam
--
LeHardi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”