Skrętnik - problemy z liśćmi i inne
Skrętnik - problemy z liśćmi i inne
Witam.
Mam w domu odmianę fiołka o długich liściach i kielichowatych kwiatach. Choroba objawia się na lisciach jak widać na zdjęciach z obsychaniem liści. Nie znam przyczy ny i nie wiem jak ja leczyć. Pomóżcie.
Obrazy zmiejszyłem ponieważ nie mieściły się na ekranie monitora. Po naciśnieciu znaczka obraz się powiększy. Przeczytaj temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2844
Erazm
Mam w domu odmianę fiołka o długich liściach i kielichowatych kwiatach. Choroba objawia się na lisciach jak widać na zdjęciach z obsychaniem liści. Nie znam przyczy ny i nie wiem jak ja leczyć. Pomóżcie.
Obrazy zmiejszyłem ponieważ nie mieściły się na ekranie monitora. Po naciśnieciu znaczka obraz się powiększy. Przeczytaj temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2844
Erazm
Skrętnik więdnie,choruje,problemy z liśćmi i inne
Jeden z moich skrętników ma zwiędnięte liście. Mam skłonności raczej do zalewania kwiatów,
a nie przesuszania myslałam ,że i tym razem przesadziłam z wodą, chociaż w doniczce nie było jak w bagnie. Po kilku dniach wyjęłam kwiatek z doniczki .Bryła korzeniowa była bardzo zbita, a ziemia wcale nie była zbyt mokra. Trochę rozluźniłam korzenie przy pomocy patyczka i wsadziłam z powrotem. Te małe najmłodsze 2 listki odzyskały sztywność,ale starsze cały czas smętnie zwisają. Co mam teraz zrobić? I co może być przyczyną takiego stanu kwiatka?
Dodam,że bardzo mi na nim zależy,ponieważ jest biały. Nawet nie mam z czego zrobić nowych sadzonek.
a nie przesuszania myslałam ,że i tym razem przesadziłam z wodą, chociaż w doniczce nie było jak w bagnie. Po kilku dniach wyjęłam kwiatek z doniczki .Bryła korzeniowa była bardzo zbita, a ziemia wcale nie była zbyt mokra. Trochę rozluźniłam korzenie przy pomocy patyczka i wsadziłam z powrotem. Te małe najmłodsze 2 listki odzyskały sztywność,ale starsze cały czas smętnie zwisają. Co mam teraz zrobić? I co może być przyczyną takiego stanu kwiatka?
Dodam,że bardzo mi na nim zależy,ponieważ jest biały. Nawet nie mam z czego zrobić nowych sadzonek.
Skrętnik - problemy
witam wszystkich. W tym roku dostałam skrętnika. Kwitł pięknie przez pół roku ale teraz jego liście gniją albo zasychają. Jak go pielęgnować przez zimę? Proszę o radę
Moja rada to przesadzić.Można rozdzielić rozetki a także posadzić nowe sadzonki z liści tak jak fiołki afrykańskie. Zawsze po kwitnieniu skrętniki marnieją i kiepsko wyglądają szczególnie gdy trzymane są na parapecie pod którym zimą grzeje kaloryfer i świeci słońce.Najlepiej mi się przechowują na parapecie pod dużym oknem balkonowym gdzie maja dużo rozproszonego światła i niezbyt wysoką temperaturę.Podlewanie przez okres zimowy należy im ograniczyć do minimum. Z wodą jednak radzę uważać przez cały rok. Skrętniki tak jak i wspomniane fiołki łatwo gniją od jej nadmiaru.Najlepiej wlewać do podstawki i po jakimś czasie wylać nadmiar wody.