Sosnowo-azaliowy zakątek
Hej, hej, oj urlop to dopiero pzrede mną, praca, praca, praca - nie wiedziałem że można tyle pracować... a w ogrodzie wszystko pieknie rosnie, tylko oststnio zaniepokoiła mnie sosna Bośniacka - zaczęły brazowieć jej nowe przyrosty i barwa igieł jest jakas taka niewyrażna - straciła soczystość, oprysk presparatem grzbbobójczym dzisiaj, wczesniej pryskałem na owady bo niestety ale znalażłem na kosodrzewinie i sosnach zwyczajnych takie skupiska jajek zielonych i brązowych, wewnątzr których były 2centymetrowe gąsienica - te jajak oblepiały całe przyrosty i po ich usunieciu pędy pozostały nagie - probuje zlokalizowac nazwe tego szkodnika i szczegółowo ogladam moje sosenki - jak poznam wroga dam znać cóż to za jeden... Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Pablo, powodzenia w zwalczaniu szkodników, hehe ale zapodałbyś foty:) wszyscy z niecierpliwością na nie czekamy
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Poznałem drania - to osnuja sadzonkowa - "owad latajacy w maju i czerwcu. Jaja składa pojedynczo na rozwiniętych pędach majowych, najczęściej 2-6-letnich sosen pospolitych, a także sosny czarnej i wejmutki", u mnie dodatkowo jeszcze znalazłem na kosodrzewinie. To co jak myślałem że jest \ jajami okazłao się odchodami tego robala, bo jak przeczytałem "larwa osnuwa się rurkowatym oprzędem, często inkrustowanym resztkami igieł i ciemnobrązowymi soczewkowatymi odchodami." - U mnie to byływielkie kokony jak małe kukurydze. "Larwa żeruje w oprzędzie i przemieszcza się w dół po drzewku, poszerzając go workowato, tak że w końcu oprzęd może obejmować prawie cały pęd. W początkach sierpnia larwy schodzą do gleby, gdzie zimują. Najczęściej w maju następnego roku przepoczwarczają się, czasami mogą przelegiwać kilka lat. Spoczynek poczwarki trwa trzy tygodnie, po czym lęgnie się owad doskonały. Generacja przeważnie roczna, rzadziej, wskutek przelegiwania larw, kilkuletnia."
Na szczęście podobno szkody powodowane przez tę osnuję zwykle nie są znaczne. "Zwalczania chemicznego praktycznie nie stosuje się - przeważa walka metodą mechaniczną, tj. zbieranie i niszczenie owadów", chociaż pędy, na których żerowały u mnie są ogołocone z igieł.
A tak wygląda to maleństwo...
Na szczęście podobno szkody powodowane przez tę osnuję zwykle nie są znaczne. "Zwalczania chemicznego praktycznie nie stosuje się - przeważa walka metodą mechaniczną, tj. zbieranie i niszczenie owadów", chociaż pędy, na których żerowały u mnie są ogołocone z igieł.
A tak wygląda to maleństwo...
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pablo na sosnę chińską? to chyba jakąś ciekawszą odmianę, bo moja to tam jakoś nic szczególnego w sobie nie ma.
ogródeczek
storczyki
storczyki
- AgaZet
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 wrz 2009, o 23:15
- Kontakt:
Piękne miejsce! Ciekawy pomysł z kolekcją sosen, szkoda, że dość kosztowny, ale dzieło warte grzechu!
To zielone coś co masz na siatce ogrodzeniowej, to jakaś włóknina? Ładnie się rośliny na tym tle prezentują...
To zielone coś co masz na siatce ogrodzeniowej, to jakaś włóknina? Ładnie się rośliny na tym tle prezentują...
Pozdrawiam Agnieszka:)
Ogródek pod górkę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=27858
Ogródek pod górkę
Ogródek pod górkę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=27858
Ogródek pod górkę
Każda sosna jest warta grzechu, są wspaniałe i tak różnorodne, a co do zielonej siatki, to już jej nie ma, nie sprawdziła się podczas silnych wiatrów, nadymała się jak żagiel i odrywała się, teraz zamontowałem naturalną wiklinę - brązową - rośliny, zwłaszcza sosny doskonale z nia kontrastują - wrzucę jakieś zdjęcia niebawem. Pozdrawiam gorąco, zwłaszcza że pochodzisz z moich rodzinnych stron (dawne czasy).
wracam po długiej przerwie
Re: Sosnowo-azaliowy zakątek
Długa przerwa na forum spowodowała oczekiwanie na kolejną zimę. POstaram się nadrobić zaległości zamieszczając zdjęcia ze zmian w ogrodzie przez ten czas, a trochę się zmieniło:)
Na początek nowe nabytki: Sosna Pinus densiflora pendula wiosną, latem i jesienią.
Buczekpendula i sosna wintergold:)
I pozostałe letnio-jesienne widoki:)
Na początek nowe nabytki: Sosna Pinus densiflora pendula wiosną, latem i jesienią.
Buczekpendula i sosna wintergold:)
I pozostałe letnio-jesienne widoki:)