Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Dziękuję Nalewko za link. Będę próbowac :)
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne hortensje kochani! Tak się cieszę że jest ich coraz więcej w naszych ogrodach!
Oto kilka moich aktualnych:
Preziosa i dębolistna
Obrazek

Ogrodowe
Obrazek

Obrazek

Blue Bird
Obrazek

NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bukietowe Kyushu, Tardiva, Limelight
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pinky Winky
Obrazek

Obrazek

Przerobiona na drzewko Kyushu
Obrazek

Anabelle
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kasiu brak mi słów z zachwytu.
Pinky W. u Ciebie już przyjmuje różową barwę :shock: co skłania mnie do przesadzenia mojej.
Rośnie pod jabłonką i słońca ma zbyt mało ...
Czy sama przerabiałas Kyushu na drzewko? Z własnej sadzonki może?
Bardzo,bardzo ,bardzo ładne masz te hortensje... ;:109 ;:138
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Krysiu dziękuje :oops:
A stworzenie własnej hortensji bukietowej w formie piennej nie jest żadnym problemem!
Wystarczy znaleźć w sklepie jakiś przeceniony mizerny okaz hortensji, który będzie miał jeden, dwa, trzy pędy w tym jeden z pędów w dość pionowym ustawieniu. Zostawiamy jeden ładny, pozostałe wycinamy. czekamy na odpowiednią wys. pędu i wtedy skracamy, aby pobudzić go do rozkrzewiania. Sami formujemy jakie gałązki zostawić. Wszystkie dolne boczne obrywamy kształtując formę drzewka.
Moja tak właśnie została zrobiona i ma 3 roczek :wink: Rośnie w pełnym słońcu!
Zachęcam wszystkich do doświadczeń! :wink:

P.s.
Krysiu jutro wysyłam różyczki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

kochane

co zżera moją dębolistna????
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich.
Dopiero zaczynam swoja przygodę z ogrodem (obecnie to wciąż hałda ziemi i resztki chwastów :) ). Mój pierwszy nabytek to NN ale nie mogłam się oprzeć (wiem tylko , że to Macrophylla)
Obrazek
Niestety w moim ogrodzie nie ma zbyt dużo cienia - ekspozycja południowa. Jedyne miejsce półcieniste jest wzdłuż podjazdu i zamierzam je obsadzić właśnie hortensjami i funkiami. Planuję zakup jeszcze jednej ogrodowej oraz Anabelle i posadzenie ich tej jesieni. A na wiosnę pewnie znowu coś dokupię :wink:
Super, że znalazłam tu tak wiele informacji . Będę często zaglądać i uczyć się. :D
Pozdrawiam
Anna
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Kilka dni temu kupiłam Vanillę. Czy może mi ktos wyjaśnić jaka jest róznica między hortensją Pinky Winky a Vanilla. Oglądając zdjęcia wydaje mi się, że są bardzo podobne i nie widzę rożnicy w wyglądzie. Na pewno jestem w błędzie. Bardzo proszę o informację.
Awatar użytkownika
Ingrid
200p
200p
Od: 10 lut 2007, o 17:07

Post »

Kasiu ! absolutnie powalające Twoje hortensje ;:6 Wspaniale rosną pod Twoją opieką -super wykarmione i ładnie wyprowadzone ;:63

Mnożę paniculaty na potęgę , ale na takie widoki jak u Ciebie przyjdzie mi jeszcze poczekać :wink:

H. paniculaty to niesamowite krzewy - rosną zdrowo , pięknie , długo i niezawodnie kwitną , obecnie mamy już ogromny wybór odmian - wczesne i póżniejsze , wysokie i niskie oraz o różnych intrygująca kwiatostanach - każdy znależć może coś dla siebie ;:63

affa pisze:Witam wszystkich.
Dopiero zaczynam swoja przygodę z ogrodem (obecnie to wciąż hałda ziemi i resztki chwastów :) ). Mój pierwszy nabytek to NN ale nie mogłam się oprzeć (wiem tylko , że to Macrophylla)
Obrazek
Niestety w moim ogrodzie nie ma zbyt dużo cienia - ekspozycja południowa. Jedyne miejsce półcieniste jest wzdłuż podjazdu i zamierzam je obsadzić właśnie hortensjami i funkiami.
Pozdrawiam
Anna
Qurcze :wink: znów widzę tę ślicznotkę - zazdroszczę nabytku :wink: To nowa odmiana :

HYDRANGEA MACROPHYLLA 'RANICE NIZZA' - wymaga ochrony zimą - na Śląsku możesz próbować uprawy w gruncie , w zimniejszych rejonach zalecana uprawa pojemnikowa .

http://www.clivenichols.com/cgi-bin/ste ... ool=phrase
alicja46 pisze:Kilka dni temu kupiłam Vanillę. Czy może mi ktos wyjaśnić jaka jest róznica między hortensją Pinky Winky a Vanilla. Oglądając zdjęcia wydaje mi się, że są bardzo podobne i nie widzę rożnicy w wyglądzie.
Różnice są dość zasadnicze Pinki Winki ma przepiękne koronkowe kwiatostany składające się z kwiatów płonych i niepozornych płodnych - popatrz na fotki powyżej cudnych hortensji cilli 77 :lol:

Vanilla również posiada imponujące kwiatostany ,najpierw kremowe , póżniej zmieniają barwę na czerwone - kwiatostany są ogromne , kwiaty tylko płone tworzą zbite , gęste wiechy .

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38

Post »

No to wiem jak się nazywa :D Dzięki. Porządnie ja okryję na zimę.
Pozdrawiam. Anna
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Mam hortensje ogrodowe,które mają kilkadziesiąt lat.Cały czas kwitną,ale większość to wiekowe pędy.Czy można je jakoś przyciąć,aby zmusić do wydania nowych odrostów,czy wyhodować nowe,a tamte wyrzucić.
Od razu piszę,że bardzo przeżywam gdy muszę wyrzucić roślinę,która była u mnie długo.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Kupiłam dzisiaj 3 hortensje....
Były oznaczone jako Anabella ale nimi nie są.Pani w sklepie zrozpaczona bo sporo ich sprzedała i teraz ma problem moralny :lol: pozostałe przeceniła

Znalazłam w internecie taką
http://www.naturehills.com/product/whit ... angea.aspx
http://kurowscy.pl/opis.php?id=1356

a to są moje
Obrazek
Obrazek

wierzch liścia
Obrazek
spód liścia srebrzysty
Obrazek

ma lekki zapach

czy to White Dome :?:
Awatar użytkownika
Ingrid
200p
200p
Od: 10 lut 2007, o 17:07

Post »

Zakupiłaś odmianę " White Dome " - ma pewien urok , ale raczej to odmiana do wielkich , naturalistycznych ogrodów :wink:

Kupowałaś kwitnącą i nie poznałaś , że coś nie tak :?: - w sumie tez kilka razy uwierzyłam sprzedawcom , że to tylko pierwsze kwiaty niewykształcone jeszcze , a potem roślina pokaże , że Ho, Ho :wink:
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”