Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne hortensje kochani! Tak się cieszę że jest ich coraz więcej w naszych ogrodach!
Oto kilka moich aktualnych:
Preziosa i dębolistna
Ogrodowe
Blue Bird
NN
Bukietowe Kyushu, Tardiva, Limelight
Pinky Winky
Przerobiona na drzewko Kyushu
Anabelle
Oto kilka moich aktualnych:
Preziosa i dębolistna
Ogrodowe
Blue Bird
NN
Bukietowe Kyushu, Tardiva, Limelight
Pinky Winky
Przerobiona na drzewko Kyushu
Anabelle
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Krysiu dziękuje
A stworzenie własnej hortensji bukietowej w formie piennej nie jest żadnym problemem!
Wystarczy znaleźć w sklepie jakiś przeceniony mizerny okaz hortensji, który będzie miał jeden, dwa, trzy pędy w tym jeden z pędów w dość pionowym ustawieniu. Zostawiamy jeden ładny, pozostałe wycinamy. czekamy na odpowiednią wys. pędu i wtedy skracamy, aby pobudzić go do rozkrzewiania. Sami formujemy jakie gałązki zostawić. Wszystkie dolne boczne obrywamy kształtując formę drzewka.
Moja tak właśnie została zrobiona i ma 3 roczek Rośnie w pełnym słońcu!
Zachęcam wszystkich do doświadczeń!
P.s.
Krysiu jutro wysyłam różyczki
A stworzenie własnej hortensji bukietowej w formie piennej nie jest żadnym problemem!
Wystarczy znaleźć w sklepie jakiś przeceniony mizerny okaz hortensji, który będzie miał jeden, dwa, trzy pędy w tym jeden z pędów w dość pionowym ustawieniu. Zostawiamy jeden ładny, pozostałe wycinamy. czekamy na odpowiednią wys. pędu i wtedy skracamy, aby pobudzić go do rozkrzewiania. Sami formujemy jakie gałązki zostawić. Wszystkie dolne boczne obrywamy kształtując formę drzewka.
Moja tak właśnie została zrobiona i ma 3 roczek Rośnie w pełnym słońcu!
Zachęcam wszystkich do doświadczeń!
P.s.
Krysiu jutro wysyłam różyczki
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
Witam wszystkich.
Dopiero zaczynam swoja przygodę z ogrodem (obecnie to wciąż hałda ziemi i resztki chwastów ). Mój pierwszy nabytek to NN ale nie mogłam się oprzeć (wiem tylko , że to Macrophylla)
Niestety w moim ogrodzie nie ma zbyt dużo cienia - ekspozycja południowa. Jedyne miejsce półcieniste jest wzdłuż podjazdu i zamierzam je obsadzić właśnie hortensjami i funkiami. Planuję zakup jeszcze jednej ogrodowej oraz Anabelle i posadzenie ich tej jesieni. A na wiosnę pewnie znowu coś dokupię
Super, że znalazłam tu tak wiele informacji . Będę często zaglądać i uczyć się.
Pozdrawiam
Anna
Dopiero zaczynam swoja przygodę z ogrodem (obecnie to wciąż hałda ziemi i resztki chwastów ). Mój pierwszy nabytek to NN ale nie mogłam się oprzeć (wiem tylko , że to Macrophylla)
Niestety w moim ogrodzie nie ma zbyt dużo cienia - ekspozycja południowa. Jedyne miejsce półcieniste jest wzdłuż podjazdu i zamierzam je obsadzić właśnie hortensjami i funkiami. Planuję zakup jeszcze jednej ogrodowej oraz Anabelle i posadzenie ich tej jesieni. A na wiosnę pewnie znowu coś dokupię
Super, że znalazłam tu tak wiele informacji . Będę często zaglądać i uczyć się.
Pozdrawiam
Anna
- Ingrid
- 200p
- Od: 10 lut 2007, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu ! absolutnie powalające Twoje hortensje ;:6 Wspaniale rosną pod Twoją opieką -super wykarmione i ładnie wyprowadzone
Mnożę paniculaty na potęgę , ale na takie widoki jak u Ciebie przyjdzie mi jeszcze poczekać
H. paniculaty to niesamowite krzewy - rosną zdrowo , pięknie , długo i niezawodnie kwitną , obecnie mamy już ogromny wybór odmian - wczesne i póżniejsze , wysokie i niskie oraz o różnych intrygująca kwiatostanach - każdy znależć może coś dla siebie
HYDRANGEA MACROPHYLLA 'RANICE NIZZA' - wymaga ochrony zimą - na Śląsku możesz próbować uprawy w gruncie , w zimniejszych rejonach zalecana uprawa pojemnikowa .
http://www.clivenichols.com/cgi-bin/ste ... ool=phrase
Vanilla również posiada imponujące kwiatostany ,najpierw kremowe , póżniej zmieniają barwę na czerwone - kwiatostany są ogromne , kwiaty tylko płone tworzą zbite , gęste wiechy .
Mnożę paniculaty na potęgę , ale na takie widoki jak u Ciebie przyjdzie mi jeszcze poczekać
H. paniculaty to niesamowite krzewy - rosną zdrowo , pięknie , długo i niezawodnie kwitną , obecnie mamy już ogromny wybór odmian - wczesne i póżniejsze , wysokie i niskie oraz o różnych intrygująca kwiatostanach - każdy znależć może coś dla siebie
Qurcze znów widzę tę ślicznotkę - zazdroszczę nabytku To nowa odmiana :affa pisze:Witam wszystkich.
Niestety w moim ogrodzie nie ma zbyt dużo cienia - ekspozycja południowa. Jedyne miejsce półcieniste jest wzdłuż podjazdu i zamierzam je obsadzić właśnie hortensjami i funkiami.
Pozdrawiam
Anna
HYDRANGEA MACROPHYLLA 'RANICE NIZZA' - wymaga ochrony zimą - na Śląsku możesz próbować uprawy w gruncie , w zimniejszych rejonach zalecana uprawa pojemnikowa .
http://www.clivenichols.com/cgi-bin/ste ... ool=phrase
Różnice są dość zasadnicze Pinki Winki ma przepiękne koronkowe kwiatostany składające się z kwiatów płonych i niepozornych płodnych - popatrz na fotki powyżej cudnych hortensji cilli 77alicja46 pisze:Kilka dni temu kupiłam Vanillę. Czy może mi ktos wyjaśnić jaka jest róznica między hortensją Pinky Winky a Vanilla. Oglądając zdjęcia wydaje mi się, że są bardzo podobne i nie widzę rożnicy w wyglądzie.
Vanilla również posiada imponujące kwiatostany ,najpierw kremowe , póżniej zmieniają barwę na czerwone - kwiatostany są ogromne , kwiaty tylko płone tworzą zbite , gęste wiechy .
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Kupiłam dzisiaj 3 hortensje....
Były oznaczone jako Anabella ale nimi nie są.Pani w sklepie zrozpaczona bo sporo ich sprzedała i teraz ma problem moralny pozostałe przeceniła
Znalazłam w internecie taką
http://www.naturehills.com/product/whit ... angea.aspx
http://kurowscy.pl/opis.php?id=1356
a to są moje
wierzch liścia
spód liścia srebrzysty
ma lekki zapach
czy to White Dome
Były oznaczone jako Anabella ale nimi nie są.Pani w sklepie zrozpaczona bo sporo ich sprzedała i teraz ma problem moralny pozostałe przeceniła
Znalazłam w internecie taką
http://www.naturehills.com/product/whit ... angea.aspx
http://kurowscy.pl/opis.php?id=1356
a to są moje
wierzch liścia
spód liścia srebrzysty
ma lekki zapach
czy to White Dome
- Ingrid
- 200p
- Od: 10 lut 2007, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zakupiłaś odmianę " White Dome " - ma pewien urok , ale raczej to odmiana do wielkich , naturalistycznych ogrodów
Kupowałaś kwitnącą i nie poznałaś , że coś nie tak - w sumie tez kilka razy uwierzyłam sprzedawcom , że to tylko pierwsze kwiaty niewykształcone jeszcze , a potem roślina pokaże , że Ho, Ho
Kupowałaś kwitnącą i nie poznałaś , że coś nie tak - w sumie tez kilka razy uwierzyłam sprzedawcom , że to tylko pierwsze kwiaty niewykształcone jeszcze , a potem roślina pokaże , że Ho, Ho
pozdrawiam Ingrid
migawki z ogrodu
migawki z ogrodu