W.o...Grzybach
Olcia tak masz rację , smaczek pozostaje w wodzie. Obgotowuję wszystkie grzyby z kilku względów:olcia123 pisze:Zaraszam do gorzowskch lasów. To dopiero frajda. Mam pytanko do Elizy. Dlaczego obgotowujesz kurki ? Najlepszy smaczek pozostawiasz w wodzie. Najlepiej od razu na patelnię.
1. Boję się bąblowca, warmińsko-mazurskie lasy są zagrożone i w Polsce jest najwięcej przypadków bąblowca u ludzi właśnie w warmińsko-mazurskim ( dużo lisów)!
2. Niektóre grzyby trzeba obgotować ze względu na niewielkie zagrożenie np- biegunką.
3. Resztki, jakieś paproszki na grzybach, wypłyną podczas gotowania.
Dlatego jestem w stanie poświęcić trochę aromatu, a jeść ze smakiem i spokojem. Dzisiaj byłam na grzybach przyniosłam dużo moich ulobionych kurek i jednego zdrowiuteńkiego prawdziwka. Pozostałe znalezione prawdziwki były przerośniete i miały rozpadnięty kapelusz. Ale cóż tam sezon grzybowy przecież przed nami!!! ;:54
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto kilka fotek z dzisiejszego grzybobrania.Grzybki zaczynają się pojawiać,ale "wysypu"to jeszcze nie widać.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Super!!Gratuluję takiego zbioru-i to same prawdziwki!!! W Beskidach jeszcze tak intensywnie grzybki nie rosną,ale poczekamy -cały sezon jeszcze przed nami.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- kogra
- Przyjaciel Forum
Oto "wyniki"dzisiejszego grzybobrania w pięknych beskidzkich lasach.Największy prawdziwek ważył 920g,obwód kapelusza 75cm.W sumie 42 prawdziwki,kilka podgrzybków i bardzo,bardzo dużo radości i satysfakcji przy każdym
znalezionym grzybku.

znalezionym grzybku.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Piękne zbiory rzeczywiście! Anulka nie martw się podgrzybki to naprawdę bardzo zmaczne i ładne grzyby!
Ja dzisiaj pojechałam kilkanaście km za Olsztyn, troche na spacer a troche na grzyby. Pomimo ostatniej suszy jest sporo kurek. Znalazłam równiez zasuszone prawdziwki i koźlarze. I też dobrze.
Ja dzisiaj pojechałam kilkanaście km za Olsztyn, troche na spacer a troche na grzyby. Pomimo ostatniej suszy jest sporo kurek. Znalazłam równiez zasuszone prawdziwki i koźlarze. I też dobrze.

Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)