Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ratujcie prosze , bo nie chce by cos się stalo, gałązki od góry wszystkie zbrązowialy ale jedna galazka od głównego konara jest nadal zielona ale gdzies do 4 cm od spodu i na czubku konara pojawily sie pąki zielone jest ich sporo , wiem , że Czarodziej nasz kochany ekspert mówil by wszystkie obciąc te zbrązowiale , wiec sie pytam czy teraz jak tylko pozostal jeden kawaleczk zielonego mam ten tylko pozostawic i obiąc go na granicy zielonego i zbrązowialego , czy pozostawic te gałązki , ktore mi jeszcze pozostaly a są zbrozowiale i czekac , mam wrazenie jakby te gałązki wyjasniały , wczesniej byly około 3 dni temu ciemniejsze , teraz jasniejsze .Ale może to tylko wrażenie .
Cieszę sie , że wypuszczaja nowe pąki .Mam znowu nadzieje ,że dzięki Waszej pomocy i pomocy Czarodzieja, moj kumquacik zaczyna odzywać . Kochani jesteście .
Przepraszam , że tak chaotycznie to opisałam .Zaraz zrobię zdjecie i wkleje.
Cieszę sie , że wypuszczaja nowe pąki .Mam znowu nadzieje ,że dzięki Waszej pomocy i pomocy Czarodzieja, moj kumquacik zaczyna odzywać . Kochani jesteście .
Przepraszam , że tak chaotycznie to opisałam .Zaraz zrobię zdjecie i wkleje.
Witam , minęlo 10 dni od momentu , kiedy zaczęły pokazywac się pąki .
Chcialaby się pochwalić jakie są dzisiaj .Mam pytanko jeszcze do Czarodzieja, czy to dobre rokowanie i mogę byc spokojna że drzewko odżyło na dobre czy mogą mnie spotkać jeszcze niespodzianki
oraz kiedy powinnam zacząć podlewać odżywką do cytrusów?
Jeszcze raz dziękuje .
aha na dole rownież wyrastają mi dwie łodyżki , szkoda by mi je bylo usunąc ale może należałoby tak postąpic?
Chcialaby się pochwalić jakie są dzisiaj .Mam pytanko jeszcze do Czarodzieja, czy to dobre rokowanie i mogę byc spokojna że drzewko odżyło na dobre czy mogą mnie spotkać jeszcze niespodzianki
oraz kiedy powinnam zacząć podlewać odżywką do cytrusów?
Jeszcze raz dziękuje .
aha na dole rownież wyrastają mi dwie łodyżki , szkoda by mi je bylo usunąc ale może należałoby tak postąpic?
Pewnie że jest szansa, należy ją jak najszybciej przesadzić w prawidłową dla cytrusów ziemię, dając drenaż na spód doniczki a następnie wyprostować zgodnie z tym co zaznaczyłem, ucinając zaznaczona gałązkę.
Pokaż ją po przesadzeniu, i naprostowaniu. Doniczkę daj o 6 cm większą w średnicy od obecnej. To wegetatywnie ukorzeniona sadzonka, w przyszłym roku będą na niej owoce.
Pokaż ją po przesadzeniu, i naprostowaniu. Doniczkę daj o 6 cm większą w średnicy od obecnej. To wegetatywnie ukorzeniona sadzonka, w przyszłym roku będą na niej owoce.
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57
Re: Cytrusy w doniczce.
Cytryna Skierniewicka (może to tylko moja opinia) jest bardzo cierpliwa na błędy początkujących. Zapraszam do mojego tematu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=70
Tam zobaczysz jakie ja miałem z nią problemy (całkiem straciła wszystkie liście, z dużego krzewu przyciąłem do kilkunastu centymetrów). A poniżej zdjęcie jak teraz wygląda:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=70
Tam zobaczysz jakie ja miałem z nią problemy (całkiem straciła wszystkie liście, z dużego krzewu przyciąłem do kilkunastu centymetrów). A poniżej zdjęcie jak teraz wygląda:
- kluczownik
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładny krzaczek moja mandarynko też ostatnio się rozrasta
Witam,
a to moja cytryna hodowana od pestki:
Nie wiem ile ma lat, odziedziczyłem ją po babci (trochę była wysuszona, ale ją odratowałem), myślę by ją zaszczepić i mieć na niej jakieś owoce :-P
Nie wiecie skąd pozyskać takie zrazy? Może z forum o cytrusach (nasze cytrusy), ktoś by użyczył/sprzedał.
pozdrawiam
a to moja cytryna hodowana od pestki:
Nie wiem ile ma lat, odziedziczyłem ją po babci (trochę była wysuszona, ale ją odratowałem), myślę by ją zaszczepić i mieć na niej jakieś owoce :-P
Nie wiecie skąd pozyskać takie zrazy? Może z forum o cytrusach (nasze cytrusy), ktoś by użyczył/sprzedał.
pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne