Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku,jak ty robisz te zaznaczenia cięć na fotkach? Odpisz na priv. :shock: :shock:
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sie 2009, o 18:26

Post »

Ratujcie prosze , bo nie chce by cos się stalo, gałązki od góry wszystkie zbrązowialy ale jedna galazka od głównego konara jest nadal zielona ale gdzies do 4 cm od spodu i na czubku konara pojawily sie pąki zielone jest ich sporo , wiem , że Czarodziej nasz kochany ekspert mówil by wszystkie obciąc te zbrązowiale , wiec sie pytam czy teraz jak tylko pozostal jeden kawaleczk zielonego mam ten tylko pozostawic i obiąc go na granicy zielonego i zbrązowialego , czy pozostawic te gałązki , ktore mi jeszcze pozostaly a są zbrozowiale i czekac , mam wrazenie jakby te gałązki wyjasniały , wczesniej byly około 3 dni temu ciemniejsze , teraz jasniejsze .Ale może to tylko wrażenie .
Cieszę sie , że wypuszczaja nowe pąki .Mam znowu nadzieje ,że dzięki Waszej pomocy i pomocy Czarodzieja, moj kumquacik zaczyna odzywać . :D Kochani jesteście .
Przepraszam , że tak chaotycznie to opisałam .Zaraz zrobię zdjecie i wkleje.
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Są też po drugiej stronie i jeden paczek na dole na konarze
Obrazek
Mam jeszcze jedno pytanie , wsadzałam pestki kumquata do doniczki ale moje dzieciaczki rowniez powtykały inne pestki cytryny i pomarańcza , uchowala mi sie jedna roslinka po przesadzeniu , co to może być.
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do ścięcia tak jak zaznaczyłem a to małe wygląda mi na pomarańczę. :wink:

Obrazek
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuje bardzo jeszcze raz , jutro z samego rana zetnę wedlug wskazówek .
Pozdrawiam :D
lampi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam , minęlo 10 dni od momentu , kiedy zaczęły pokazywac się pąki .
Chcialaby się pochwalić jakie są dzisiaj .Mam pytanko jeszcze do Czarodzieja, czy to dobre rokowanie i mogę byc spokojna że drzewko odżyło na dobre czy mogą mnie spotkać jeszcze niespodzianki
oraz kiedy powinnam zacząć podlewać odżywką do cytrusów?
Jeszcze raz dziękuje .
aha na dole rownież wyrastają mi dwie łodyżki , szkoda by mi je bylo usunąc ale może należałoby tak postąpic?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Świetnie, widać że cytrus odbił z szczepu czyli jak podrośnie będzie owocował, te gałązki wybijające na dole usuń to dziki i wyrastając z podkładki zabierają siłę odmianie szlachetnej. :wink:
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

A taką cytrynke skierniewicką kupiłam w nomi za 1zł, czy jest szansa,że coś z niej bedzie, jak się nią teraz zaopiekować:
Obrazek
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
x-C-j
---

Post »

Pewnie że jest szansa, należy ją jak najszybciej przesadzić w prawidłową dla cytrusów ziemię, dając drenaż na spód doniczki a następnie wyprostować zgodnie z tym co zaznaczyłem, ucinając zaznaczona gałązkę. :wink:

Obrazek

Pokaż ją po przesadzeniu, i naprostowaniu. Doniczkę daj o 6 cm większą w średnicy od obecnej. To wegetatywnie ukorzeniona sadzonka, w przyszłym roku będą na niej owoce. :wink:
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Re: Cytrusy w doniczce.

Post »

Cytryna Skierniewicka (może to tylko moja opinia) jest bardzo cierpliwa na błędy początkujących. Zapraszam do mojego tematu.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=70

Tam zobaczysz jakie ja miałem z nią problemy (całkiem straciła wszystkie liście, z dużego krzewu przyciąłem do kilkunastu centymetrów). A poniżej zdjęcie jak teraz wygląda:

Obrazek
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Witam moja mandarynka ma roczek :D Obrazek
Awatar użytkownika
kluczownik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2011, o 23:27

Post »

Bardzo ładny krzaczek :) moja mandarynko też ostatnio się rozrasta :)
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Witam,
a to moja cytryna hodowana od pestki:
Obrazek

Obrazek

Nie wiem ile ma lat, odziedziczyłem ją po babci (trochę była wysuszona, ale ją odratowałem), myślę by ją zaszczepić i mieć na niej jakieś owoce :-P
Nie wiecie skąd pozyskać takie zrazy? Może z forum o cytrusach (nasze cytrusy), ktoś by użyczył/sprzedał.

pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”