U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
-
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- JSZFRED
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2842
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Witam Moją "sąsiadkę",
Danusiu ja nalewkę nagietkową robię od lat, tylko trzymam ja dłużej i nie dodaje nic innego,nawet cukru stosuję na stany zapalne wewnetrzne tak na wszelki wypadek i czasami do obmywania ran, szczególnie tych trudno gojących i tak jak kiedys mówiłam, ja zalewam wszystkie owoce na nalewki wódką, a ewentualnie później dolewam troszkę spirytusu do wzmocnienia,
Teraz wg. Twojej rady zalałam wisienki wódeczką, ale bardzo mi sie spodobał jeszcze przepis na naleweczkę miętową, zrobie z trzech rodzajów mięt, a może lepiej z jednej co Ty na to '"specjalistko", która będzie lepsza ?
Pozdrowionka
Danusiu ja nalewkę nagietkową robię od lat, tylko trzymam ja dłużej i nie dodaje nic innego,nawet cukru stosuję na stany zapalne wewnetrzne tak na wszelki wypadek i czasami do obmywania ran, szczególnie tych trudno gojących i tak jak kiedys mówiłam, ja zalewam wszystkie owoce na nalewki wódką, a ewentualnie później dolewam troszkę spirytusu do wzmocnienia,
Teraz wg. Twojej rady zalałam wisienki wódeczką, ale bardzo mi sie spodobał jeszcze przepis na naleweczkę miętową, zrobie z trzech rodzajów mięt, a może lepiej z jednej co Ty na to '"specjalistko", która będzie lepsza ?
Pozdrowionka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
A żeby nalewka ziołowa trzymała zielony kolor, to dodajcie jeszcze ze dwa, trzy dorodne liście pokrzywy na każdy litr nalewu. Mniam, miętówka, to chyba niezły pomysł na jutro!!! 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Frida, zawitałam do Twojej kuchni
Nalewka z mięty bardzo mnie ucieszyła.Hoduję jej kilka odmian i nalewka z nich będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem

Nalewka z mięty bardzo mnie ucieszyła.Hoduję jej kilka odmian i nalewka z nich będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam miłych biesiadników!
Andzia1, zrób melisowo-miętową, w nalewkach nie ma "sztywnych" przepisów, o ile nie są to jakieś tradycyjne. np. ziołowa Benedyktynka, czy trojanka litewska. Ale i tak przepisy odnoszą się do produkcji masowej, a w domu robi się niby Benedyktynkę i niby trojankę. Najważniejsze by Tobie smakowała, a częstowani goście chwalili.
Pozdrawiam, Danuta
Andzia1, zrób melisowo-miętową, w nalewkach nie ma "sztywnych" przepisów, o ile nie są to jakieś tradycyjne. np. ziołowa Benedyktynka, czy trojanka litewska. Ale i tak przepisy odnoszą się do produkcji masowej, a w domu robi się niby Benedyktynkę i niby trojankę. Najważniejsze by Tobie smakowała, a częstowani goście chwalili.
Pozdrawiam, Danuta
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Moje ślinianki pracują na najwyższych obrotach.... A jestem na diecie... Chociaż całkiem smacznej. Muszę wypróbować te rogaliki koniecznie 

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chłodnik, który był zawożony na pewne miłe spotkanie w ogrodzie, zostałam pochwalona oraz zobowiązana do podania przepisu - banalnie prostego:
1 pęczek buraczków z liśćmi, 1 burak wielkości otworu w szklance, 1 łyżka przyprawy warzywnej, cytryna lub dobry ocet jabłkowy, 1 l jogurtu naturalnego, 150 ml śmietany (12 lub 18%), później ew. sól, 3-4 ogórki małosolne, duży pęczek koperku.
Buraczki wraz z liśćmi poroić drobniutko, dołożyć obranego i pokrojonego na ćwiartki buraka, wsypać przyprawę warzywną i gotować ok. 40 minut. Wystudzić, buraka wyłowić i wyrzucić, dodać sok z cytryny (1 łyżkę). Wlać jogurt i śmietanę, wymieszać, Pokroić ogórka i koper, wrzucić, wymieszać, odstawić na pół godziny. Teraz spróbować i dosmaczyć, czyli dokwasić, jeśli trzeba, dosolić, gdy mało. Wychłodzić, podawać a jajkiem na twardo

Jeszcze zamieszczam fotkę piersi indyka faszerowanego fetą i szpinakiem, następnie ptaszę zostało owiniętę w folię do pieczenia i siup do piekarnika, potem, pokroiłam w lekko skośne plastry. Danie ładne i smaczne oraz dietetyczne.

1 pęczek buraczków z liśćmi, 1 burak wielkości otworu w szklance, 1 łyżka przyprawy warzywnej, cytryna lub dobry ocet jabłkowy, 1 l jogurtu naturalnego, 150 ml śmietany (12 lub 18%), później ew. sól, 3-4 ogórki małosolne, duży pęczek koperku.
Buraczki wraz z liśćmi poroić drobniutko, dołożyć obranego i pokrojonego na ćwiartki buraka, wsypać przyprawę warzywną i gotować ok. 40 minut. Wystudzić, buraka wyłowić i wyrzucić, dodać sok z cytryny (1 łyżkę). Wlać jogurt i śmietanę, wymieszać, Pokroić ogórka i koper, wrzucić, wymieszać, odstawić na pół godziny. Teraz spróbować i dosmaczyć, czyli dokwasić, jeśli trzeba, dosolić, gdy mało. Wychłodzić, podawać a jajkiem na twardo

Jeszcze zamieszczam fotkę piersi indyka faszerowanego fetą i szpinakiem, następnie ptaszę zostało owiniętę w folię do pieczenia i siup do piekarnika, potem, pokroiłam w lekko skośne plastry. Danie ładne i smaczne oraz dietetyczne.
