U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Bardzo mi się podoba to jak swobodnie dobieasz składniki do swoich przepisów. Jestem zauroczony tym frywolnym komponowanie dań. Będę na pewno odwiedział ten wątek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Moją "sąsiadkę",
Danusiu ja nalewkę nagietkową robię od lat, tylko trzymam ja dłużej i nie dodaje nic innego,nawet cukru stosuję na stany zapalne wewnetrzne tak na wszelki wypadek i czasami do obmywania ran, szczególnie tych trudno gojących i tak jak kiedys mówiłam, ja zalewam wszystkie owoce na nalewki wódką, a ewentualnie później dolewam troszkę spirytusu do wzmocnienia,
Teraz wg. Twojej rady zalałam wisienki wódeczką, ale bardzo mi sie spodobał jeszcze przepis na naleweczkę miętową, zrobie z trzech rodzajów mięt, a może lepiej z jednej co Ty na to '"specjalistko", która będzie lepsza ?
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja miętowa, widoczna na zdjęciu, jest z trzech rodzajów, łącznie z pąkami kwiatowymi. Łącz więc śmiało i kombinuj.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Miętową zrobię na pewno!
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Frido, a czy można by w ten sposób jak miętową zrobić z melisy?? Uwielbiam jej cytrynowy aromat.. albo miętowo-melisową... a właściwie to po prostu spróbuję to zrobić i już :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A żeby nalewka ziołowa trzymała zielony kolor, to dodajcie jeszcze ze dwa, trzy dorodne liście pokrzywy na każdy litr nalewu. Mniam, miętówka, to chyba niezły pomysł na jutro!!! :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Frida, zawitałam do Twojej kuchni :D
Nalewka z mięty bardzo mnie ucieszyła.Hoduję jej kilka odmian i nalewka z nich będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych biesiadników!
Andzia1, zrób melisowo-miętową, w nalewkach nie ma "sztywnych" przepisów, o ile nie są to jakieś tradycyjne. np. ziołowa Benedyktynka, czy trojanka litewska. Ale i tak przepisy odnoszą się do produkcji masowej, a w domu robi się niby Benedyktynkę i niby trojankę. Najważniejsze by Tobie smakowała, a częstowani goście chwalili.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-nastawiłam miętową,dzięki za wskazówki.Liście pokrzywy dla koloru dodam nieco później,bo w Podwórkowym nie występuje i muszę przynieść z Lasku Wolskiego.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje ślinianki pracują na najwyższych obrotach.... A jestem na diecie... Chociaż całkiem smacznej. Muszę wypróbować te rogaliki koniecznie :D
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:46

Post »

Frido,czy do ratafii mogę dodać brzoskwinie, jeśli tak to chyba bez pestek. A czy można dodać aronię.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, brzoskwinie jak najbardziej, bez pestek i przekrojone na ćwiartki. Aronię również, tylko zachowaj proporcje. Aronia da piękny kolor i wzbogaci smak.
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:46

Post »

Serdeczne dzięki ;:180 , pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chłodnik, który był zawożony na pewne miłe spotkanie w ogrodzie, zostałam pochwalona oraz zobowiązana do podania przepisu - banalnie prostego:
1 pęczek buraczków z liśćmi, 1 burak wielkości otworu w szklance, 1 łyżka przyprawy warzywnej, cytryna lub dobry ocet jabłkowy, 1 l jogurtu naturalnego, 150 ml śmietany (12 lub 18%), później ew. sól, 3-4 ogórki małosolne, duży pęczek koperku.
Buraczki wraz z liśćmi poroić drobniutko, dołożyć obranego i pokrojonego na ćwiartki buraka, wsypać przyprawę warzywną i gotować ok. 40 minut. Wystudzić, buraka wyłowić i wyrzucić, dodać sok z cytryny (1 łyżkę). Wlać jogurt i śmietanę, wymieszać, Pokroić ogórka i koper, wrzucić, wymieszać, odstawić na pół godziny. Teraz spróbować i dosmaczyć, czyli dokwasić, jeśli trzeba, dosolić, gdy mało. Wychłodzić, podawać a jajkiem na twardo
Obrazek

Jeszcze zamieszczam fotkę piersi indyka faszerowanego fetą i szpinakiem, następnie ptaszę zostało owiniętę w folię do pieczenia i siup do piekarnika, potem, pokroiłam w lekko skośne plastry. Danie ładne i smaczne oraz dietetyczne.
Obrazek
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43

Post »

Chlodnik musze zrobic,po prostu musze.Wyglada bosko.
Nie mam takiej smietanki tylko30%,ale tak sobie mysle,ze dostane w polskim sklepie.Zobacze jeszcze czy dostane buraczki z listkami,moze jutro na targu,koperek widzialam.
Pozdrawiam Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”