Fikus sprężysty (F. elastica) - formowanie (cięcie, przycinanie), rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spokojnie, oczywiście że wykorzystałem zdjęcie z już zaznaczonym cięciem przez Janusza, moje cięcia były wyżej, nie ma tragedii pień z systemem korzeniowym w ziemię i oszczędnie z wodą na razie a czubki do ukorzenienia w wodę i będzie kilka fikusów. :wink:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a co do sadzonek,masz na myśli ten rozgałęziony kawałek,co ma 2 boczne pędy,czy też same jego czubki?
x-C-j
---

Post »

Myślę o czubkach jakie są na tych rozgałęzieniach. :wink:
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

dobra,dzięki serdeczne Przemku!!! Tak zrobię. :D :D , a za jakiś czas dam znać i powiem co mi z tej reanimacji roślinnej wyszło.
gostek125
50p
50p
Od: 22 lut 2009, o 16:27

Post »

Czarodzieju, pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zauważyłem, że na moim rozkrzewionym za twoją sprawą fikusie, niektóre nowe listy przybierają dziwną, nienaturalną formę. Już na samym początku są jakby źle ułożone i w miarę rozwijania się ta wada nie ustępuje. Nie mam pojęcia, czym to może być spowodowane. Podkreślam, że nie wszystkie liście mają taką wadę, ale u mnie już kilka ma. Efekt jest taki, że "dorosły" liść wygląda jakby poszarpany, nie jest taki ładny, jak być powinien w ficus elascica. Mój fikusik stoi na zewnątrz, w półcieniu, choć ostatnio troszkę więcej słońca dostaje w ciągu dnia - wystawiam go na nasłonecznione miejsce.
Podlewam go deszczówką, raz na dwa tygodnie dodaję nawozu do roślin zielonych.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Zacznij nawożenie i daj w jaśniejsze stanowisko. :wink:
gostek125
50p
50p

Post »

No nie wiem, wg mnie nawożę aż za dużo, a stanowisko też może trochę za jasne. Ale no cóż, zrobię jak mówisz. Może faktycznie im witaminek brakuje, bo teraz tyle gałęzi wypuszcza, że potrzeba witamin :)
x-C-j
---

Post »

Możesz spróbować o ile pień i oczka sa zdrewniałe bo jeśli są zielone może roślina przygnić w miejscach gdzie założysz watki. :wink:
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Są zdrewniałe, do duża, stara roślina :D

Dzięki ponownie :D
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Obecnie tak wygląda ten Ficus elastica,którego odratowywałam.na razie wstawię 2 fotki,a później dodam jeszcze jedną.

Zdjęcia nieaktywne/mod.

Ta część Fikusa w doniczce, rośnie powoli,ale zadowalająco i chyba się przyjęła? Myślę że cała roślinka odżyje i będzie pięknie rosła (pomimo jej pociachania).A to dzięki Waszym poradom i wskazówkom.Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję.
x-C-j
---

Post »

Jak ta gałązka podrośnie troszkę postaraj się ją naprostować tak by zlała się z czasem z starym pniem no i watka mokra na kąty liściowe oczywiście na żądanej wysokości na jakiej będziesz chciała rozkrzewić. :wink:
gostek125
50p
50p

Post »

Krystyno, napisz jak tam fikus się miewa, bo mnie ciekawość zżera :)
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Witaj Gostek! Jeśli chodzi o Fikuska to jest z nim chyba coraz lepiej.Te czubki liściowe od fikusa co stały w słoiku by się ukorzeniły, z czterech sztuk puściły korzonki aż trzy.Ale są jeszcze za małe by zmienić im podłoże na stałe. Ta część co była w doniczce,rośnie nadal i jest już dłuższa o jakieś 3 centymetry.Na czubku ma młodziutki listek,który właśnie się rozwija.Zaś ta część ostatnia,co jest podobna do świecznika typu:''Menora'' ma w wielu miejscach korzonki o dług.2-3 milimetrów,i powypuszczała młodziutkie pędziki/liście (?) . Niestety nie mogę na razie wstawić fotek,bo nie ma mojej drugiej połowy.Ale obiecuję że na pewno je wstawię.Masz to bardziej gwarantowane niż w banku!!! To Wasze rady i moja miłość, uczyniły tą roślinkę żywą!!! Pozdrawiam :D :D
kokos22
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lis 2014, o 14:46

Fikus spreżysty - rozmnażanie

Post »

Przepraszam, że nie w temacie, ale pilnie potrzebuję informacji.
Moje pytanie brzmi : jak ukorzenić ten ucięty kawałek fikusa sprężystego?
Z góry dziękuję za pomoc. :)

http://zapodaj.net/1478c87592354.jpg.html

http://zapodaj.net/b4d5736232417.jpg.html
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Fikus spreżysty - rozmnażanie

Post »

W tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ie#p180536 , znajdziesz odpowiedź na swe pytanie. :idea:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”