Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
Witam serdecznie
mam pytanie odnośnie mojej datury. Mam ja u siebie pierwszy rok i nie wiem za bardzo jak się nią opiekowac, posadziłam ją na wiosnę do dużej donniczki, urosło z niej naprawdę piekne drzewko, duże , ładnie zielone. Cały czas chodziłam i wyglądałam kwiatów aż w końcu zobaczyłam : był jeden kwiat, piękny , duży i ślicznie pachnący w kolorze łososiowym.
Niestety szybko przekwitł , gdzieś około tygodnia temu. Na daturze nie ma więcej kwiatów , czy myslicie że jeszcze zakwitnie? co moze być przyczyną tego ze wyrósł tylko jeden kwiat?
pozdrawiam Beata
mam pytanie odnośnie mojej datury. Mam ja u siebie pierwszy rok i nie wiem za bardzo jak się nią opiekowac, posadziłam ją na wiosnę do dużej donniczki, urosło z niej naprawdę piekne drzewko, duże , ładnie zielone. Cały czas chodziłam i wyglądałam kwiatów aż w końcu zobaczyłam : był jeden kwiat, piękny , duży i ślicznie pachnący w kolorze łososiowym.
Niestety szybko przekwitł , gdzieś około tygodnia temu. Na daturze nie ma więcej kwiatów , czy myslicie że jeszcze zakwitnie? co moze być przyczyną tego ze wyrósł tylko jeden kwiat?
pozdrawiam Beata
Są!!!!. No właściwie to dopiero będą kwiaty, sztuk trzy naliczyłam(nie zabrało mi to dużo czasu
). na razie to takie centymetrowe pączusie, jak rozwiną się całkiem to wstawię fotki( bladego pojęcia nie mam jakiego koloru będzie kwiat). Raczku teraz pytanie do Ciebie- nawozić więcej czy nic nie zmieniać. Podlewam dwa razy dziennie i co drugi, trzeci dzień daję nawóz do datur. Nareszcie będą kwiatuchy
.

Jakie to szczęście móc Kochać i być Kochanym.
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Datura-przesadzanie
Mi właśnie przekwitł 1 pąk datury
ale są już kolejne 2. Jestem pod urokiem kwiatu- ślicznie pachnie. Mam jednak pytanie dotyczące przesadzenia datury. Słyszałam że im większa doniczka tym lepiej czy mogę to zrobić dopiero w okresie zimowym tj w momencie przeniesia datury do ciemnego pomieszczenia na odpoczynek zimowy?? czy może dopiero na wiosnę??

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Agnieszko ja bym poczekała do wiosny z przesadzaniem datury do większej donicy.
Datura potrzebuje większej donicy jak rośnie,teraz już kwitnie,więc lepiej jej nie ruszać.
Ja preferuje sadzenie datur do gruntu,myślę,że mniej jest wtedy z nimi roboty i datura lepiej rośnie.
Monia,gdy pojawiają się kwiaty można wprowadzić dodatkowo Planton K,
który wpływa na lepsze wybarwienie kwiatów.Można wtedy dawać trochę mniej odżywki do datur
a dodawać dodatkowo pół dawki Plantonu K.Ja nie dostalam tego preparatu i nie dodaje i też jest dobrze.
Nie wiem,czy wiesz,że kwiaty datur najpierw mają biały kolor,potem te o innych kolorach stopniowo wybarwiają się.
Beatko twoja datura jest młoda,więc może mieć mniej kwiatów niż kilkuletnie datury.
Nie martw się,jest jeszcze prawie dwa tygodnie sierpnia i cały wrzesień,na pewno pojawi się więcej kwiatów.
@lina ja odkryłam swoją pasję ogrodową trzy lata temu,czyli na pewno po 40-stce!!
Wtedy to zaczęłam tworzyć swój ogród.O innych kolorach datur też dowiedziałam się dopiero dwa lata temu.
Ja na razie mogę ci obiecać badylki różowej datury.Wiesz,ja ostatniej zimy poniosłam klęskę w zimowaniu datur,
ocalała mi tylko jedna,miała być łososiowa a jest jakaś różowa,może to ja tak ją widzę?
Dostałam od forumowiczek cztery o niewiadomych kolorach,jak będą inne kolory to też ci dorzucę badylki.
Myślę,że będę obcinać datury w październiku,więc wtedy ci podeśle.Poproszę adresik na PW.
@lina a może założysz swój wątek ogrodowy?
Małarybko niestety pojedyncze kwiaty datur kwitną krótko,ale ciągle rozkwitają nowe.
Myślę,że swojej daturze podetnij jesienią tylko końcówki powyżej drugiego rozwidlenia i będzie dobrze.
Datura potrzebuje większej donicy jak rośnie,teraz już kwitnie,więc lepiej jej nie ruszać.
Ja preferuje sadzenie datur do gruntu,myślę,że mniej jest wtedy z nimi roboty i datura lepiej rośnie.
Monia,gdy pojawiają się kwiaty można wprowadzić dodatkowo Planton K,
który wpływa na lepsze wybarwienie kwiatów.Można wtedy dawać trochę mniej odżywki do datur
a dodawać dodatkowo pół dawki Plantonu K.Ja nie dostalam tego preparatu i nie dodaje i też jest dobrze.
Nie wiem,czy wiesz,że kwiaty datur najpierw mają biały kolor,potem te o innych kolorach stopniowo wybarwiają się.
Beatko twoja datura jest młoda,więc może mieć mniej kwiatów niż kilkuletnie datury.
Nie martw się,jest jeszcze prawie dwa tygodnie sierpnia i cały wrzesień,na pewno pojawi się więcej kwiatów.
@lina ja odkryłam swoją pasję ogrodową trzy lata temu,czyli na pewno po 40-stce!!

Wtedy to zaczęłam tworzyć swój ogród.O innych kolorach datur też dowiedziałam się dopiero dwa lata temu.
Ja na razie mogę ci obiecać badylki różowej datury.Wiesz,ja ostatniej zimy poniosłam klęskę w zimowaniu datur,
ocalała mi tylko jedna,miała być łososiowa a jest jakaś różowa,może to ja tak ją widzę?
Dostałam od forumowiczek cztery o niewiadomych kolorach,jak będą inne kolory to też ci dorzucę badylki.
Myślę,że będę obcinać datury w październiku,więc wtedy ci podeśle.Poproszę adresik na PW.
@lina a może założysz swój wątek ogrodowy?
Małarybko niestety pojedyncze kwiaty datur kwitną krótko,ale ciągle rozkwitają nowe.

Myślę,że swojej daturze podetnij jesienią tylko końcówki powyżej drugiego rozwidlenia i będzie dobrze.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Aniu ja mam też 3 daturki które zakupiłam w tym roku.Posadziłam je do doniczek i u 1 pojawił się już ładny pąk , myślę że zakwitnie.Mam pytanie czy na zimę poobcinać liście za liśćmi asymetrycznymi i resztę przechować w donicy w murowanej altance a po zimie na nowo polewać i się sama zazieleni?Czy też musimy ją jakoś okrywać?.Pytam bo w zeszłym roku tak zrobiłam ale sterczał po zimie tylko suchy badyl i nic się nie zazieleniło
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- Raczek
Ela ja pierwszy raz w zeszłym roku obcinałam datury za tym liściem asymetrycznym,ale myślę,że jednak pozostanę w tym roku za obcinaniem za drugim rozwidleniem.Te najwyżej położone gałązki,te najbliżej liścia asymetrycznego u mnie po prostu zgniły,ponieważ nie były jeszcze zdrewniałe.
Ja w tym roku też zasuszyłam datury,zapomniałam o ich podlewaniu.Ja przechowuje swoje datury w ciemnej piwnicy,w temp.ok.8-10 stopni.Może wiesz jaka temperatura jest zimą w twojej altance?
Czy swoją zeszłoroczną podlewałaś chociaż raz?
Ja w tym roku też zasuszyłam datury,zapomniałam o ich podlewaniu.Ja przechowuje swoje datury w ciemnej piwnicy,w temp.ok.8-10 stopni.Może wiesz jaka temperatura jest zimą w twojej altance?
Czy swoją zeszłoroczną podlewałaś chociaż raz?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- 200p
-
- 200p
-
- 200p
- Raczek
Elu,ale zieloniutkie są twoje daturki,moje niestety dostają już żółtych liści.
aage,moniab ja na razie mam dwie różowe i białą,też czekam,może zakwitną także inne mniejsze,zdobyte w tym roku.
Badylki będą do wysyłki chyba w październiku,wtedy się odezwę i dogadamy kolory.
aage,moniab ja na razie mam dwie różowe i białą,też czekam,może zakwitną także inne mniejsze,zdobyte w tym roku.
Badylki będą do wysyłki chyba w październiku,wtedy się odezwę i dogadamy kolory.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Dziewczyny takie pytanie do Was, czy zasilacie jeszcze darurę. Pytam bo powiedziano mi że jeszcze trzeba dokąd kwiaty nie otworzą się, czy to nie za długo. To jak to jest z tym nawożeniem
. Moje strąki mają średnio po 10cm. jak duży musi być żeby pokazał kwiat( banalne pytania ale to pierwsza datura jaką mam). I na badylki zapisuję się obiema rękami i dziękuję za chęć podzielenia się. Pozdrawiam Monika.

Jakie to szczęście móc Kochać i być Kochanym.