Iglaki, drzewa i krzewy iglaste - nasiona, siew, - BAZA
Jak przygotowac i kiedy sadzic nasiona limby ?
jak w temacie
Iglaki, drzewa i krzewy iglaste - nasiona, siew, - BAZA
Czy ktoś mi może powiedzieć kiedy się zbiera nasiona jodły koreańskiej? i kiedy wysiewa? dzięki
jurek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fuszek, witaj na forum 
Skleiłam oba twoje wątki. Pewnie myślałeś, że dostaniesz szybszą albo lepszą odpowiedź, co? Przyznaj się
A tu zaskoczenie
:P
Poczytaj też tu:
- Nasiona siejemy, sadzonki sadzimy!!!
Powodzenia!

Skleiłam oba twoje wątki. Pewnie myślałeś, że dostaniesz szybszą albo lepszą odpowiedź, co? Przyznaj się

A tu zaskoczenie

Poczytaj też tu:
- Nasiona siejemy, sadzonki sadzimy!!!
Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Sosna Limba - jak przygotować nasiona ?
Osiem miesięcy stratyfikacji z takim wyliczeniem, aby posiać ok. 15 maja.vega123 pisze:Witam
i pytanko jak w temacie
jak przygotować nasiona sosny limby do wysiewu
jakaś stratyfikacja lub coś takiego
proszę o pomoc
pozdr.
Ano jodła. Jakaś
Poczekać aż sie rozsypie, przesiać aby oddzielić luski nasienne, lekko przetrzeć celem odskrzydlenia. Powtarzam-lekko. Nasiona z uszkodzonymi pęcherzykami żywicznymi po brutalnym odskrzydleniu nie kiełkują. Kilka dni podsuszyć, nie na słoncu ani grzejniku
, wsypać w zakręcany słoiczek, wrzucić na dno do lodówki, zapomnieć do 15 IV. Wtedy wywlec, wymieszać z wilgotnym piachem, wsadzić nazad do lodówki, po miesiącu posiać. Zaglądać czasem, czy nie kiełkuje, wtedy wysiać natychmiast.

Poczekać aż sie rozsypie, przesiać aby oddzielić luski nasienne, lekko przetrzeć celem odskrzydlenia. Powtarzam-lekko. Nasiona z uszkodzonymi pęcherzykami żywicznymi po brutalnym odskrzydleniu nie kiełkują. Kilka dni podsuszyć, nie na słoncu ani grzejniku

- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
To różowe. To co jest nad i pod lewą szyszką na zdjęciu i ma takie delikatne skrzydełko 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Zapewne będzie to jakaś koreanka. A na pewno niewysoka jodła. Z wysokiej jodły całych szyszek raczej by nie przyniósł 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Nie wiem czy bez fotki coś wskóram ale spróbuje wiec- niedawno ktoś na forum zamieścił fotkę drzewa i ja teraz takiego poszukuję ,niestety nazwy nie znam , postaram się opisać.Pień był goły-czyli bez bocznych odrostów ,wygląd raczej ,,parasolowaty,, a liście pamiętam było napisane że dość duże i chyba o sercowatym wyglądzie. Coś mi się kojarzy że ktoś miał pokazane sporo małych sadzonek i jedną fotkę dorosłego drzewa.Jeśli ktoś kojarzy to będę wdzięczna bo już kilka dni szukam i nic.