Patison
Patison
Witam, to mój pierwszy post na forum. Próbowałem wyszukać informacje przez wyszukiwarkę, ale bezskutecznie.
Czy mógłby ktoś poradzić mi, czy i kiedy należy sadzić patisona do gruntu, czy poprzedzić to rozsadami? Mam działkę, a na niej szklarnię.
proszę o podpowiedzi.
pozdrawiam.
Ryszard
Czy mógłby ktoś poradzić mi, czy i kiedy należy sadzić patisona do gruntu, czy poprzedzić to rozsadami? Mam działkę, a na niej szklarnię.
proszę o podpowiedzi.
pozdrawiam.
Ryszard
żeby zwiekszyć szanse na kiełkowanie roślin, to przed sianiem namocz ze dwie godziny w ciepłej wodzie, patison jak inne dyniowate wymaga gleby zasobnej w składniki takie jak azot itp. więc warto wsypać z 5-6 łopatek dobrze rozłożonego kompostu, w sezonie można podlewać pokrzywicą, sadzić trzeba: myślę że w rozstawie 80-100
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3192
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Czy patisony je sie na surowo?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Czy można kisić / tak jak ogórki na zimę, w wodzie z solą i przyprawami / patisony i czy je obierać czy nie???kontra pisze:Patisona nie próbowałam, ale i dynię i cukinię bardzo lubię na surowo. Cukinię zazwyczaj w sałatkach, a dynię zarówno w sałatkach jak i samą - chrupię jak marchewkę.
Mam parę kilo takich o średnicy 10-12cm .
Wiem że można kisić jak ogórki , ale te młode a ja mam nieco starsze a najważniejsze czy obrać czy nie.
- Inka10
- 100p
- Posty: 110
- Od: 14 maja 2009, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Fezo, cukinię można kisić jak ogórki, więc myślę, że patisony również. Ale po około 7-10 dniach (po fermentacji) trzeba je zagotować, koniecznie -bo zrobią się miękkie. Patisonów nie trzeba obierać, wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki. Można je też zrobić w delikatnej zalewie octowej, z liśćmi selera i kopru-są pyszne. Bardzo smaczne są też nadziewane- jutro robię na obiad .
Pozdrawiam -Iza.
Pozdrawiam -Iza.
-
- 100p
- Posty: 137
- Od: 10 maja 2010, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Nowa Wies k/Pruszkowa
Re: Patison
Ojej, takie swietne forum o ogrodnictwie, a tylko jeden watek o patisonach i to bardziej kulinarny niz ogrodniczy ? chyba, ze zle szukam.
W przyszlym tygodniu chcialabym wysiac nasiona patisona, ale zalezy mi na znalezieniu odmiany, ktora daje duze owoce. Kiedys takie nasiona mialam - wyrosly mi okazy o ok. 20 cm srednicy. Innym jednak razem posialam nasiona z hipermarketu i te co wzeszly daly mi warzywka z srednica lekko ponad 10 cm .
będę wdzieczna za informacje czy ogladajac nasiona mozna rozpoznac co z nich wyrosnie. Ewentualie gdzie kupic (nawet wysylkowo) sprawdzone nasiona dajace duze warzywa.
Pozdrawiam,
Iza
W przyszlym tygodniu chcialabym wysiac nasiona patisona, ale zalezy mi na znalezieniu odmiany, ktora daje duze owoce. Kiedys takie nasiona mialam - wyrosly mi okazy o ok. 20 cm srednicy. Innym jednak razem posialam nasiona z hipermarketu i te co wzeszly daly mi warzywka z srednica lekko ponad 10 cm .
będę wdzieczna za informacje czy ogladajac nasiona mozna rozpoznac co z nich wyrosnie. Ewentualie gdzie kupic (nawet wysylkowo) sprawdzone nasiona dajace duze warzywa.
Pozdrawiam,
Iza