Przetacznik (Veronica "Sunny Border Blue") i Iglica zmienna ( Erodium x variabile )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Przetacznik (Veronica "Sunny Border Blue") i Iglica zmienna ( Erodium x variabile )

Post »

Proszę o pomoc w oznaczeniu roślinek z bazarku.

Tę roślinkę kupiłam jako przetacznik. Ale jaki? Na pewno nie kłosowy, bo taki już mam i ten jest znacznie większy. Ktoś wie jaki to będzie przetacznik, i czy w ogóle?

Obrazek Obrazek

A to kupiłam od pana, który nic nie wiedział o roślince. Jest ona malutka, delikatna i kwiatuszki trochę przypominają bodziszki. Co to jest?

Obrazek
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozdrawiam, Jagoda
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tez mam taki przetacznik, liście ma lśniące i piłkowane.Niestety też kupiłam go bez nazwy, ale właśnie kwitnie i kwiatostany ma bardzo podobne do przetacznika długolistnego.
Druga roślina to iglica" Boschops Form".Musi mieć przepuszczalne podłoże, najlepiej posadzić na skalniaku, by woda odpływała, bo w zimie gnije od wilgoci.Źle znosi przesadzanie, jak zostanie posadzona, to nie powinno się już jej ruszać.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Veronica "Sunny Border Blue" :D to chyba właśnie ten przetacznik.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Spacja - też myślę, że to ten przetacznik.Mój ma jeden pęd (taki kupiłam) i kwitnie na niebiesko, po obcięciu wypuszcza jeszcze z boków nowe kwiatostany.Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie kilka pędów, podoba mi się bo jest sztywny w przeciwieństwie do długolistnego, który pokłada się i kwiatostany się deformują :?
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Mój - jak pisałam - złamały mi koty. Ale już widać wyraźnie, że rośnie - wypuszcza z boków nowe odrosty. Złamany wierzchołek też chyba mi się ukorzeni - jak na razie siedzi w doniczce pod czapeczką z połówki butelki PET. Nie zwiądł, nadal ma ładny kolor.
Na zdjęciach w necie wygląda ładnie, właśnie przez to, że jego pędy są sztywne. Może i ja doczekam za rok jego kwitnienia :roll: Ja mam jeszcze przetacznik kłosowy i on także pokłada się na ziemi. Jest to młodziutka sadzonka, więc może dlatego? Może jak się zagęści to kwiatostany będą bardziej w górze? W każdym razie, ten nowy - złamany - ma przed sobą znakomitą przyszłość - pędy wzniesione do góry i piękny niebieski kolor. Dobrze, że go kupiłam...

Pozdrawiam miłośników przetaczników.... :lol:
mmt
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 maja 2008, o 22:35

Post »

3 iglica zmienna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”