Brzoza - choroby
Brzoza - choroby
Mam dwie identyczne brzozy posadzone na tym samym podłożu, w tym samym czasie, jedna pięknie rośnie druga jakby zatrzymała sie w miejscy w trakcie rozwoju liści. Nie ma żadnych widocznych uszkodzeń pnia, nie ma też żadnych szkodników na liściach.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozważam też jakąś odmianę zamierania pędów http://www.target.com.pl/katalog/choroby/34.html albo fytoftorozy; tego w zasadzie się nie wyleczy- trzeba zapobiegać. Ale nie mam doświadczeń z brzozą- co ją może atakować.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najprawdopodobniej grzyb - zamieranie pędów, prawdopodobnie roślina osłabiona.
Należy ciąć wszystkie zmienione pędy ( te z cviemnymi plamami, bo tam są zarodnie), aż do zdrowej tkanki, opatrunek z Funabenu.
Oprysk 2-3-krotnie co 7 dni Topsinem, Bravo, Spotrakiem lub najlepiej systemicznym Amistar 250 SC 0,1% doglebowo i w oprysku ( działa do 14 dni, potem powtórzyć).
Należy ciąć wszystkie zmienione pędy ( te z cviemnymi plamami, bo tam są zarodnie), aż do zdrowej tkanki, opatrunek z Funabenu.
Oprysk 2-3-krotnie co 7 dni Topsinem, Bravo, Spotrakiem lub najlepiej systemicznym Amistar 250 SC 0,1% doglebowo i w oprysku ( działa do 14 dni, potem powtórzyć).
Brzoza, choroby
Witam!
U mojej zwisającej, szczepionej brzozy 'Youngii' co roku powtarza się ten sam scenariusz.Na liściach robią się czarne kropki, liście żółkną i przedwcześnie opadają.O tej porze już masa suchych leży wokół.Podejrzewam grzyb, ale nie wiem skąd co roku ta infekcja, sprzątam jesienią dokładnie.
Pozdrawiam
U mojej zwisającej, szczepionej brzozy 'Youngii' co roku powtarza się ten sam scenariusz.Na liściach robią się czarne kropki, liście żółkną i przedwcześnie opadają.O tej porze już masa suchych leży wokół.Podejrzewam grzyb, ale nie wiem skąd co roku ta infekcja, sprzątam jesienią dokładnie.
Pozdrawiam
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeanalizuj TE i sąsiednie zdjęcia chorób i szkodnioków- może cos Cię natchnie. Myślę też, że dokładnie(bardzo dokładnie- może nawet przez lupę) obejrzałeś listki, szczególnie od spodu. Wrzuć fotki.
Ale to nie musi byc choroba, brzoza jest smaczna więc chętnie atakują ją np. mszyce(u mnie jedną dosłownie zamordowały zanim dostrzegłem atak; do lipca była już sucha). A kropki robią np. przędziorki.
Ale to nie musi byc choroba, brzoza jest smaczna więc chętnie atakują ją np. mszyce(u mnie jedną dosłownie zamordowały zanim dostrzegłem atak; do lipca była już sucha). A kropki robią np. przędziorki.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Dziękuję bardzo, doszłam, że to czarna plamistość.Jednak nie wiem gdzie leży przyczyna corocznego ataku tego grzyba, moze sąsiedztwo jakiejś rosliny żywicielskiej? Niedaleko rośnie pospolita brzoza i nie widzę tam takich chorych liści.Może tylko 'Youngii' tak mają, jeśli tak to skłonna jestem z tego powodu ją wyrzucić, bo śmieci całe lato.Może powinnam jak zalecają palić te liście, a ja je daję razem z trawą (zbieram kosiarką przy koszeniu) na kompost
Można opryskiwać, ale po co wylewać chemię i szkodliwe to i kosztowne na coś, co i tak za chwilę opadnie.
Można opryskiwać, ale po co wylewać chemię i szkodliwe to i kosztowne na coś, co i tak za chwilę opadnie.
- emptio_spei
- 50p
- Od: 9 kwie 2014, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: betula nana (brzoza karłowata) choruje
Może być wiele przyczyn. Ciężko rzec. Pewne jest to, że warto powycinać wszystko co suche.
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Re: Brzoza - choroby
Witam
mam problem z kilkoma 10-15 letnimi brzozami. W tym roku zauważyłem, iż na wiosnę puściły jedynie połowę liści i były one drobniejsze niż zwykle, jednak to nie było najgorsze. U podstawy pnia kora zaczęła powoli odpadać a pod nią pojawiło się czarne drewno. Na korze były również ślady wiórów, tak jakby po kornikach jednak o wiele większe. Dodam, że kilka z tych brzóz już uschło. Co to za choroba?
mam problem z kilkoma 10-15 letnimi brzozami. W tym roku zauważyłem, iż na wiosnę puściły jedynie połowę liści i były one drobniejsze niż zwykle, jednak to nie było najgorsze. U podstawy pnia kora zaczęła powoli odpadać a pod nią pojawiło się czarne drewno. Na korze były również ślady wiórów, tak jakby po kornikach jednak o wiele większe. Dodam, że kilka z tych brzóz już uschło. Co to za choroba?
Pozdrawiam Krzysiek
- ERNRUD
Korniki pojawiły się wtórnie. Przyczyną mógł być niedobór wody albo infekcja patogeniczna. Tylko na podstawie zdjęć można wysnuć jakąś diagnozę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 maja 2015, o 10:43
Witam,
na wszystkich brzozach w ogrodzie pojawiła się jakaś choroba. Duża część liści jest zainfekowana. Podejrzewam jakąś chorobę grzybową. Szukałam podobnych zdjęć w internecie ale nie umiem żadnej dopasować. Bardzo proszę o radę, jak im pomóc. Tak ładnie odbiły w tym roku, a tu taka "niespodzianka"
Pozdrawiam!
na wszystkich brzozach w ogrodzie pojawiła się jakaś choroba. Duża część liści jest zainfekowana. Podejrzewam jakąś chorobę grzybową. Szukałam podobnych zdjęć w internecie ale nie umiem żadnej dopasować. Bardzo proszę o radę, jak im pomóc. Tak ładnie odbiły w tym roku, a tu taka "niespodzianka"
Pozdrawiam!
- ERNRUD
Marssonina betulae