Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 12:21

Post »

Witam
Czy zdarzyło sie Wam kiedyś, żeby Hortensja Bukietowa nie zakwitła????
W ubiegłym roku posadziłam cztery bukietowe hortensje: z czego dwie zakwitły, a dwie nie... Zastanawiam się, czy nie za późno przycięłam, i np jeszcze zakwitną....
I jeszcze pytanie czym nawozić TERAZ (sieroień-wrzesień) hortensje (a szczególnie ogrodowe) jeśli gleba jest wybitnie piaszczysta o odczynie obojętnym. Na ulotkach nawozów dla hortensji są zwykle informacje że nawozi się maksymalnie do sierpnia. A ja np widzę na krzewiastej i ogrodowej żółknięcie liści.... Co robić? Pomóżcie. Proszę.
Pozdrawiam
Jaga W
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A zdarzyło się że nie zakwitła, ale raczej młodziutka - za to miała solidny wzrost! :D
Co do cięcia to koniec marca-kwietnia są to terminy najlepsze i bezpieczne.
Żadnych hortensji juz się nie zasila, może jedynie nawozem typowo jesiennym bez azotu h. ogrodowe. Możesz na jesień nawieźć kwaśnej ziemii na kopczyki i jednoczesnie na zakwaszenie.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Zdarza się, że bukietowa nie zakwita. Mam 3 krzewy hortensji bukietowych Tardiva. Rosna obok siebie. Dwie skrajne zakwitły obficie a środkowa wcale nie zakwitła. Dlaczego? Nie wiem. :roll:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastanawiam się nad moją Anabelle. Jest tak pośrodku między królową Anabellą Kasi i Jej Grandiflorą. Musiałam dać podpórkę, bo kwiaty się bardzo przewieszały ale wybiły nowe pędy, które sterczą wyprostowane. I na ich końcach pojawiły sie kwiaty. Liście jednak nie są sercowate. Krzew wygląda ciekawie, dolne kwiaty są całkiem zielone, bo przekwitają a na górnych pędach są też zielone , bo dopiero rozkwitają. Zauważyłam też dzisiaj, że Limelight, która też jak mi się wydawało przekwita. postanowiła wypuścić młodziutkie kwiatostany na nowych pędach. Jestem zachwycona hortensjami bukietowymi., ich niezwykłą żywotnością. Zreszta ogrodowe też pokazuja ciągle nowe kwiaty. To jest chyba bardzo dobry rok dla hortensji z powodu deszczowej późnej wiosny i wczesnego lata..
Bogusia
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Post »

Chciałam przestawić moje pupilki.
Najstarsza ogrodowa (barwiona na niebiesko, uparcie wciąż różowa)
Obrazek

A ta na etykiecie był biała.
Obrazek
I inne
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
I jeszcze raz moja ukochana Limelight
Obrazek
Uf, udało się je wszystkie wkleić ;:48
Pozdrawiam, Beata
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Post »

Jabe sliczne te Twoje hortensje :D
To i ja sie pochwale moimi

Obrazek

teraz jestem na etapie rozsadzania ,chce miec rowniez przed domema nie tylko za domem ,zakochalam sie po prostu :D
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato śliczne hortensje a Lime Light cudowna :D.
Selli7, Kasiu, spójrzcie bardzo proszę, na moją byłą Anabellę. Dziś jej się przyjrzałam uważnie i jestem prawie pewna, że mam Grandiflorę.
Obrazek
By bogusia2

Obrazek
By bogusia2

Obrazek
By bogusia2

Z tego co się od Was dziś dowiedziałam to Grandiflora. Kasiu, jeszcze bardziej cenię sadzonkę Anabell, którą mi przysłałaś :D .

A to dziś przeze mnie odkryty, zaczątek nowego kwiatostanu na Lime Light, która kwitnie juz ponad miesiąc :D .
Obrazek
By bogusia2

Moja LimeLight

Obrazek
By bogusia2

Zresztą ta śliczna ogrodowa, też wydała nowe dwa kwiaty

Obrazek
By bogusia2
Bogusia
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Boguniu, to chyba faktycznie Grandiflora, ale w przyszłym roku okaże się na 100% jak będzie większa. Tak czy owak moja jest 100% Anabella, więc dbaj o to dziecię! :wink: W zeszłym roku podarowałam sadzonkę GrzesiowiB, a w tym roku jej nie poznałam - taka wielka! :D
Bogusiu po za tym piękne te bukietówki Twoje - One nawet bez deszczu są takie!

Nicegarden piękna kompozycja biało-niebieska z tych ogorodwych!:D

Oto kilka moich
Bukietówki: Limelight, Tardiva, Kyushu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

H. Pnky Winky
Obrazek

Obrazek

Limelight
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Post »

Dziewczyny, piękne te Wasze hortensje. No cóż chyba na jesień zaszaleje i znowu dokupię :)
Nicegarden-ja się mecze i farbuję, a Ty masz taką piękną niebieską.
Temat Anabell-Grandiflora, jest dla mnie bardzo stresujący. U mnie coś rośnie co zakupiłam na wiosnę jako Anabell i miało bardzo wiotkie kwiaty i gałązki, wyginały się do samej ziemi i łamały. Kwiaty podcięłam, najbardziej wiotkie gałązki również, podlałam gnojówka z pokrzyw i wypuściło kilka bardziej sztywnych pędów. Teraz muszę chyba poczekać do przyszłego roku, aby być pewnym co mi rośnie :roll:
Pozdrawiam, Beata
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Post »

Jabe dziekuje ,nie robie nic a nic przy nich ,naprawde,ziemie mam kwasna i to podobno dlatego.
Zakochalam sie normalnie ,jak widze jakie cudenka u Was rosna :D
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
barbara
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2006, o 15:22

Post »

Kasiu hortensje cudo-miodzio!!!!!!, A czy można je rozmnożyć? Też mam trochę hortensji ale takich jak Ty to nie mam widziałam tylko na zdjęciach. Szukałam w sklepach ogrodniczych ale nic z tego. Widzę że jesteś z Poznania tak jak ja to może podpowiesz gdzie kupiłaś? A jak by się dało rozmnożyć to może byśmy się wymieniły?
Pozdrawiam! Barbara
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to moja NN. Może ktoś rozpozna :)
Obrazek

Pozdrawiam
--
Beata
Biszkopt
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2009, o 19:36

Hortensja dlaczego zmieniała kolor ?

Post »

Witam
bardzo prosze o poradę: 4 lata temu posadziła horensję Limelight .
Co roku kwitła elegancko na limonkowy kolor a w tym roku (mimo że nie zmieniłam składu ziemi, ani niczego nie dodałam) wszystkie hortensje (12 szt) zakwitły mi na smietanowo-biało ??
Dlaczego ? - ja wolałam tę limonkową
Joanna
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”