Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też mam problem ze świerkiem Conica, zaczyna brązowieć, najpierw zrobiła sie plama ok 10 cm kw., a teraz zaczyna sie robić w pobliżu druga, i pojedyncze gałązki, na tych pojedynczych brązowienie zaczyna się od zewnatrz do środka. Poprzednie plamy nie wiem, w którą stronę szły, bo nie zdążyłąm dojrzeć. Pajęczyn nie widzę, robali żadnych też nie, miseczek i narośli brak. Pojawiło się to po kilku dniach baaardzo upalnej pogody. Czy to przędziorek? A jeśli nie to co to jest? Doczytałam się, czym popryskać przędziorka. A jeśli to jakieś grzyby, czym to prysnać, nawet profilaktycznie. Nie chciałabym tego zdiagnozować, jak będzie za późno.
Świerk serbski - co mu dolega?
Wygląda to tak:
- volkhen
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lip 2008, o 23:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Świerk srebrny - traci kolor, igły brązowieją
Mój świerk kupiłem na jesień zeszłego roku. W tym roku miał piękne przyrosty i srebry kolor. Ostatnio zaczął tracić kolor. Zrobił się szaro brązowy. Igły nie opadają. Co to może być?
Zasychające koncówki świerku
Pierwszy mój post tutaj, więc witam wszytkich forumowiczów.
Ostatnio na moim Świerku Srebrzystym zauważyłem, że zasychająja i zawijają się koncówki pędów (patrz zdjęcia).
Przeszukałem to forum a także inne i starałem się stwierdzić co jest przyczyną, jednak jednoznacznie nie udało mi się tego ustalić.
Proszę o stwierdzenie co zaatakowało drzewko i podanie ewentualnej metody zwalczania.
Świerk ma około 10 lat, jest posadzony na nasłonecznionym miejscu, podłoże to słaba gleba piaszczysta.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Ostatnio na moim Świerku Srebrzystym zauważyłem, że zasychająja i zawijają się koncówki pędów (patrz zdjęcia).
Przeszukałem to forum a także inne i starałem się stwierdzić co jest przyczyną, jednak jednoznacznie nie udało mi się tego ustalić.
Proszę o stwierdzenie co zaatakowało drzewko i podanie ewentualnej metody zwalczania.
Świerk ma około 10 lat, jest posadzony na nasłonecznionym miejscu, podłoże to słaba gleba piaszczysta.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 sie 2009, o 20:25
Witam serdecznie. Mam problem ze świerkami. Posadziłam na wiosnę ok. 130 młodych świerków srebrzystych. Większość z nich przyjęła się bez problemu. Jednak od jakiegos czasu zauważyłam że niektórym świerkom brązowieją igły od dołu i opadają. A poza tym więdną im czubki. Drzewka, które moim zdaniem się dobrze przyjęły, były zdrowe obecnie są w strasznym stanie. Cały czubek jest zwiędniały a dół brązowy. Załączam zdjęcie. Jak ktoś mógłyby mi pomóc to byłabym bardzo wdzięczna, ponieważ prześledziłam forum i nie zdalazłam odpowiedzi na mój problem. Pozdrawiam.
Choroba moich świerków
Przeczytałem dyskusje o chorobach świerków. Moje świe=rki wygladaja tak jak na zdjęciach. Czy da się je jeszcze uratować. Może ktoś mi poradzi?
Leszek
Moje Ary
Moje Ary
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroba moich świerków
Ratować? Ochojnik nie zabija. Szpeci i owszem. Temat wałkowany do znudzenia...leszek987 pisze:Przeczytałem dyskusje o chorobach świerków. Moje świe=rki wygladaja tak jak na zdjęciach. Czy da się je jeszcze uratować.