Demonizowanie leków- jak powiedziałeś, na tym forum się nie odbywa. Jestem osobą która pisze z doświadczenia ,autopsji.To forum jest właśnie po to ,by pomagać .

Odnośnie kuracji antybiotykowej będe się upierać że lekarze przeginają z ich przepisywaniem, ja wiem to jest szybko działający środek.

Tylko że większośc bierze go na grypę , przeziębienie czy ból gardła. Lekarze czesto nie kierują na wymaz bo pacjent się nie domaga i wynik jest po kilku dniach.
moja 4 letnia córka przywlekła z przedszkola infekcje gardła. Zaglądam jej w paszcze a tam

na migdałach ropne grudy-angina myślę. Załamana poczłapałam do pediatry. pewnie bez antybiotyku się nie obędzie.Lekarz zagląda i potwierdza ropne zapalenie. Ja jednak jestem dociekliwa ,poczytałam w internecie i mówie o wymazie , bo objawów typowej anginy mi brakowało=gorączka, brak apetytu,ból gardła. Dostałam zlecenie na wymaz bo skoro sie dopominam i dziecko w dobrym stanie to czemu nie.po 4 dniach wynik okazał sie czysty nawet grzyba nie miała , którego też podejrzewałam. Zwykła flora bakteryjna , pewnie była to wirusówka a jak wiem ,nie leczy sie jej antybiotykiem który by mi wypisał pediatra.Mogła bym tak wyliczać i wyliczać.Nie chodzi mi o to ,że chcę być mądrzejsza od lekarza ale w dobie takich forum jak to i innych- kto czyta nie błądzi.
Jeszcze powiem tak do 3 lat dziecku praktycznie żadnych leków nie wolno podawać (np bioaron-wyciąg z aroni, aloesu=natura) ale antybiotyki owszem można