Jagoda kamczacka cz. 1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2008, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagoda kamczacka
Wiosną wsadziłam małe krzaczki jagody kamczackiej. Na jednym z nich bylo juz kilka owoców. Chciałabym zmienić im miejsce. Kiedy najlepiej przesadzać? Będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy jaoda kamczacka może być posadzona w miejscu silnie zacienionym ( praktycznie nie ma tam słońca - pod drzewami i przy altance) ? Wcześniej miałem tam posadzone maliny ale nie chciały zabardzo rosnąć. Czy moge tam posadzić jagodę ? Pytam bo sadzonki są dosyć drogie a chciałem kupic ok. 20 sztuk?
jagoda kamczacka czy syberyjska czyli suchodrzew powinna rosnąć w słonecznym miejscu,
bo inaczej owoce nie będą smaczne i krzaki będą źle rosły,
ponadto na każdy krzaczek trzeba przeznaczyć około 1,5 m kw,
a Ty chcesz posadzić 20 krzaczków, to całkiem sporo
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Re:
markpm pisze:Witam,
moja jagoda kamczacka (duet) oszalała przez tą pogodę (podobnie jak kilka innych roślin) i zaczęła kwitnąć. Co zrobić z kwiatami? Zerwać? Czy to normalne u jagody? Miałem podobną sytuację z truskawkami i zawsze obrywałem sierpniowe kwiaty, ale nie wiem jak poradzić sobie z jagodą.
Niestety sytuacja zaczyna się powtarzać na tych samych krzakach. Chyba jednak będą do wyrwania, bo tej wiosny miały przez to 2 owoce...
Ogród: Coś z niczego
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Re: Jagoda kamczacka
Spokojnie !
Byle do wiosny. Daj im szanse, niech się trochę zadomowią u Ciebie. Powinny owocować.
Pozdrawiam.
Byle do wiosny. Daj im szanse, niech się trochę zadomowią u Ciebie. Powinny owocować.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2006, o 18:03
Mam Odmiany Atut i Duet a podobnież mam jeszcze jedną Karina , te dwie pierwsze dobrze owocują , a ta nowa Karina na razie miała kilka owoców .Atut i Duet i Karina (można kupić w dwóch szkółkach )adresy można znaleść w internecie , napisać trzeba tylko nazwe krzewu .Jagoda Kamczacka i odmiany Atut,Duet ,Karina .Pozdrawiam
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
krzysztofkhn pisze:Spokojnie !
Pozdrawiam.
Spokojnie było w zeszłym roku, wtedy też dałem im czas na zadomowienie się. Niestety sytuacja się powtarza - teraz kwitnie, potem zrzuca zawiązki a na wiosnę pewnie nie zaowocuje. I to tylko na dwóch krzakach tak jest. Obok rośnie ta sama odmiana i nie ma tych problemów.
Ogród: Coś z niczego
Witam.
Dostałam jagodę kamczacką , tylko w umowie był mały druczek muszę sama ją wykopać z ogrodu brata i posadzić u siebie, tylko krzaki mają ok 5-6 lat, czy to ma sens???? czy one przeżyją i jak to zrobić dobrze? pomóżcie proszę....
Dostałam jagodę kamczacką , tylko w umowie był mały druczek muszę sama ją wykopać z ogrodu brata i posadzić u siebie, tylko krzaki mają ok 5-6 lat, czy to ma sens???? czy one przeżyją i jak to zrobić dobrze? pomóżcie proszę....
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Teraz jeszcze jest dobra pora , ja w tamtym roku przesadzałem 3 krzaki czterolatków i ładnie na nowym miejscu mi owocowały . Przesadzaj z dużą bryłą korzeniową wtedy roślina tak tego nie odchoruje .
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja w zeszłym roku miałam też takim małym druczkiem obiecane jagody od koleżanki.
Tylko ze to był już maj a one kwitły
I wyobraź sobie że im przeprowadzka nie zaszkodziła i nawet owocowały :P
Tylko ze to był już maj a one kwitły
I wyobraź sobie że im przeprowadzka nie zaszkodziła i nawet owocowały :P
też mam trzy jagody kamczackie,rosną sobie ,czekam na owoce.