Jakaranda

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cóż ja tej rośliny nie hoduję Januszu ale na materiał na bonzai wygląda świetnie, przy ładnie zgrubiałym pniu taki wachlarz pierzastych liści z pewnością będzie wyglądał super. :wink:
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50

Post »

Ja mam jakarande. Wysiałam je w maju. Nie postąpiłam zgodnie z zaleceniami sprzedawcy. Miałam coś zrobić z nasionkami w temp. chyba 3 stopni przez miesiąc. Kopletnie nie wiedziałam o co chodzi, a poza tym 3 stopnie to tylko w lodówce bym miała i z domu by mnie wyrzucili jakbym doniczki do lodówki powstawiała :lol: Wrzuciłam je w ziemię i po 8-9 dniach wykiełkowały. Z 5 nasion mam 4 roślinki. :) Wzeszły 29-30 maja.

A to fotki dwóch z 21 lipca:
Obrazek Obrazek

Największa ma teraz 8 cm wzrostu i rozpiętość liści 24 cm.
Stoją na oknie pd-zach (z lekkim naciskiem na zach), okno gorące i w słoneczne dni mam w pokoju lekki piekarnik. Ale chyba im się podoba, bo ładnie rosną. Jak prażyło słońce odsunęłam je z okna na stolik (jakieś 2 metry od okna), ale zaczęły mi się wyginać do okna, więc wróciły na parapet. :)
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

Karpku mam pytanie. Czy jakarandy cały czas tak szybko rosną, czy tylko na początku swojego życia, a później zwalniają? Miesiąc temu, jak pisałam, największa miała 8 cm, teraz ma około 20 cm wzrostu i około 42 cm rozpiętości liści. Pozostałe zresztą jakieś 3-4 cm mniej. Trochę mnie to zaczyna przerażać, bo w takim tempie to mi okna niedługo zabraknie :lol:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

He, he - rzeczywiście tempo rośnięcia jakarandy mają wyśmienite. Chciałoby by się aby inne nasze rośliny takie miały, nie. Tak na poważnie to świadczy o tym, że rośliny mają się u nas po prostu dobrze. Myślę, że jakarandy trochę zwalniają kiedy są już przynajmniej małymi drzewkami, no i pora roku ma największe znaczenie - teraz pod jesień zaczną już na pewno "zwalniać".
Moje także nieco podrosły: niecały miesiąc temu był prawie goły pieniek (a zdjęcie zrobione parę dni temu): Obrazek
Jakaranda jest dobrym materiałem na trening w nadawaniu roślinie formy drzewiastej.
Teraz - koniec sierpnia - jest ostatnią porą na przycięcie czy skorygowanie wyglądu roślin.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p

Post »

Ha, fajnie by było jakby inne tak szybko rosły, z drugiej strony w krótkim czasie mógłby urosnąć duży problem, jakby tak przedzierać się w domu jak przez dżunglę ;)
No faktycznie, Twoje też mają niezłe tempo. Ja chyba na razie przycinać nie będę, jakoś doczekam do wiosny, może całego okna nie zarosną :lol: Chyba są za młode na cięcie - mają prawie 3 miesiące. Aktualnie dwie powędrowały na inne okno, bo na tym w moim pokoju zrobiło sie ciasnawo.
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Re: Jakaranda

Post »

Witam posadzilem 2 miesiace temu z nasion ,cos slabo mi rosnie ,a wszyscy pisza ze tak szybko rosnie?? http://yfrog.com/nbdsc01211j
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam ,moja Jakarandia po 4 miesiacach od posadzenia nasiona,stoi teraz na parapecie przy oknie w domku ,Pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Co słychać u Waszych sadzonek jakarandy?
Jak wyglądają aktualnie?
Można zobaczyć :D
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jakaranda zgubiła prawie wszystkie liście poza 2 na samym szczycie.
Trochę się bałam :oops: ale widzę wreszcie,że coś dobrego się dzieje...
obym ją przezimowała jakoś ;:65

Obrazek
RafaelSaures
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2010, o 09:58

Post »

Moja na dzień dzisiejszy tak wygląda.
Gubi liście i gałązki, a na szczycie rosną nowe, ale więcej gubi niż wyrasta.
Liście dziwnie się podwijają. Martwię się o nią. Mam nadzieje, że jakoś przezimuje. :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Mam chyba podobny problem...
Czy nie za mocno ja podlewasz?
Patrząc na zdjęcie mam wrażenie ,że ziemia jest zbyt mokra ale to może być mylące.
Sam musisz sobie odpowiedzieć na moją sugestię choć ja również raczkuje w temacie jej uprawy.
Moja aktualnie wygląda tak... dwa liście zostały od jesieni ale reszta jest młodziutka...
ściskam kciuki,chwilami do bólu :;230 by przetrwała zimę i wiosnę

Obrazek
RafaelSaures
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2010, o 09:58

Post »

KaRo pisze:Mam chyba podobny problem...
Czy nie za mocno ja podlewasz?
Patrząc na zdjęcie mam wrażenie ,że ziemia jest zbyt mokra ale to może być mylące.
Kiedyś więcej podlewałem teraz bardzo malutko a więcej zraszam bo mam suche powietrze w pokoju. To zdjęcie jest takie ciemne, dlatego wygląda jakby była ziemia mokra.
Ja też mam nadzieje, że przetrwa tą zimę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”