Chwasty - jak się ich pozbyć?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
venia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 cze 2007, o 07:40

Post »

ja już też wyciełam i sierpem i kosa i kosiarką :) wszystkim czym sie dało...w sobote jeśli pogoda będzie sprzyjać robie oprysk i za 2-3tyg zobaczymy
m10m
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2007, o 22:32

Post »

No i już wiadomo: po dwóch tygodniach od oprysku zarówno te chwasty, które były częściowo ścięte, jak i dorodne trawy po pas dostały "w łeb". No, prawie wszystkie. Zdaje się, że Roundup nie działa na skrzypy i na szczypiorek, który radośnie wynurzył się z chaszczy. Poza tym słabo na oprysk zareagowała koniczyna - nie wiem dlaczego - została potraktowana powtórnie opryskiem, tym razem bez ścinania jej.
:wink:
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety Roundup nie działa na skrzyp :P
Możesz zastosować Starane ktory działa na dwuliścienne w tym również koniczynę.
Awatar użytkownika
venia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ja mam dopiero 4 dni po oprysku i powiem szczerze że mimo zastosowania większego stężenia nawet nie widać że czymś te chwasty pyly opryskane. Piękne zielone rosną bujnie więc nie wiem co jest grane bo wg mnie powinny już po tych 4 dniach chociaż zwiędnąć.
m10m
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2007, o 22:32

Post »

wronek89 pisze:Możesz zastosować Starane ktory działa na dwuliścienne w tym również koniczynę.
Dzięki za podpowiedź :D
venia pisze:ja mam dopiero 4 dni po oprysku i powiem szczerze że mimo zastosowania większego stężenia nawet nie widać
Po tygodniu jeszcze niewiele widać.....
:wink:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Cierpliwości. Przeczytaj temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=raundap Pisałem tam o działaniu Raundapu.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
venia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No i mineło 1,5 tygodnia wszystko padło poza tzw. mleczem i takimi jakimiś krzaczkami co wyglądem przypominają troche maliny te dwa chwasty są nadal piękne zielone i mają się dobrze...wiec chyba ten randap nie dziala na wszystko :(
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Przecież na mniszki działa :P
Awatar użytkownika
venia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no u mnie nie zadziałało...nie wiem ale praktycznie wszystko już spalone i żółte a mniszki rosną piękne i zielone...to samo z tym czymś co przypomina maliny ale wiem na 100% ze to zielsko rośnie głównie w parkach też zero reakcji mimo że zastosowałam jeszcze raz takie stężenie niż powinnam. Nie wiem co sie stało ale tak to wygląda. Mam pytanie czy po 2 tygodniach od oprysku (zewnętrznie widać że wszystko jest spalone) moge już przekopać działkę? Potem poczekam aż wzejdą nowe chwasty z nasionek które już są w glebie i opryskam raz jeszcze i pononie przekopie. Co o tym sądzicie?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze prace po oprysku (przekopywanie, ...) można wykonać dopiero po 2-3 tygodniach.
Raundap nie działa na rośliny, które wykiełkują po oprysku.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
venia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no a co ja napisałam? Pisze że po 2 tygodniach chce przekopać, poczekać aż wykiełkują nowe znów opryskać i znów przekopać!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

venia pisze:... Mam pytanie czy po 2 tygodniach od oprysku (zewnętrznie widać że wszystko jest spalone) moge już przekopać działkę? Potem poczekam aż wzejdą nowe chwasty z nasionek które już są w glebie i opryskam raz jeszcze i pononie przekopie. Co o tym sądzicie?
Ja odpowiadam na Twoje pytanie - przekopać można po 2 - 3 tygodniach.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
venia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no ok...niech i tak bedzie...chociaz ja odebralam to troche inacze...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”