Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Hehe, arisza - ale ja poszedłem w zupełnie innym kierunku ;) - myślałem że problemem lukasz'ax95 jest odważanie Mildexu - czyli założyłem, że nie ma odpowiednio dokładnej wagi (lub w ogóle). Napisałem więc jak ~ odważyć "x" g/kg/itp, pojemnikiem o pojemności "y" /ml/l,itp. Nie jest to może super dokładny sposób - nie bierze się tutaj pod uwagę np. późniejszego zawilgocenia preparatu, zmniejszenia odległości między cząstkami wraz z upływem czasu, ale mimo wszystko jest to w miarę dobra metoda.

3,5g na 1l H2O

gęstość 0,74g na 1cm^3 - czyli 0,74g na 1ml

po prostych obliczeniach (3,5/0,74)

4,73ml na 1l H2O.
Jeżeli nasz preparat nie jest mocno zawilgocony, to powinno to zaważyć 3,5g.
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę o radę światłych w uprawach pomidorów forumowiczów:
Obrazek

Tak wygląda jeden liść, a tak cała roślina:

Obrazek

Czy coś da sie jeszcze uratować?
Pryskałam Ridomilem 2 razy i kilka razy podlewałam gnojówką ze skrzypu. Rośliny zasilane były nawozem do pomidorów
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Zdjęcia są bardzo nie wyraźne ale widać że liście były pożerane przez zaraze i nie widać świerzych zmian tylkoże to jakość zdjęcia może sugerować.
Zrób dobrej jakości zdjęcie całej rośliny z boku.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

No i ponownie pojawiła się zaraza To i tak dobrze ,że tylko tyle liści i tyle łodyg. Mam nadzieję ,że po niewielkim oprysku znowu się zatrzyma. Ale to co dzisiaj zobaczyłam jak wróciłam po miesiącu nieobecności to był sajgon. Przez tak długi czas pomidory rosły jak chciały i gdzie chciały a część się poprzewracała ale i tak nie wyglądają tak fatalnie jak myślałam.
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Kosiarz pisze:Hehe, arisza - ale ja poszedłem w zupełnie innym kierunku ;) - myślałem że problemem lukasz'ax95 jest odważanie Mildexu - czyli założyłem, że nie ma odpowiednio dokładnej wagi (lub w ogóle). Napisałem więc jak ~ odważyć "x" g/kg/itp, pojemnikiem o pojemności "y" /ml/l,itp. Nie jest to może super dokładny sposób - nie bierze się tutaj pod uwagę np. późniejszego zawilgocenia preparatu, zmniejszenia odległości między cząstkami wraz z upływem czasu, ale mimo wszystko jest to w miarę dobra metoda.

3,5g na 1l H2O

gęstość 0,74g na 1cm^3 - czyli 0,74g na 1ml

po prostych obliczeniach (3,5/0,74)

4,73ml na 1l H2O.
Jeżeli nasz preparat nie jest mocno zawilgocony, to powinno to zaważyć 3,5g.
Czyli jeżeli np. do kubeczka po syropie nasypię ok 4,73 ml Mildexu to otrzymam ilość na 1l ?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Space99 pisze:Zdjęcia są bardzo nie wyraźne ale widać że liście były pożerane przez zaraze i nie widać świerzych zmian tylkoże to jakość zdjęcia może sugerować.
Zrób dobrej jakości zdjęcie całej rośliny z boku.
Przyłączam się do opinii Space99 . Wydaje się , że niczego żywego nie ma .

Pozdrawiam , kozula .
Kosiarz
200p
200p

Post »

lukaszx95 pisze: Czyli jeżeli np. do kubeczka po syropie nasypię ok 4,73 ml Mildexu to otrzymam ilość na 1l ?
Dokładnie tak.

@Agapa
Następnym razem postaraj się zrobić ostre zdjęcia, tym ewidentnie tego brakuje. :wink: Reszta j/w.
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

chwila ale czy mildex nie jest też pakowany w saszetkach po ileś tam gramów ?? Na opakowaniu miałam prosty przelicznik ile gramów na ile litrów a chyba saszetka ma 10 g hmm muszę sprawdzić ale nic nie odmierzałam na wadze :wink:
Kosiarz
200p
200p

Post »

Tak, ale jak kupisz 1kg opakowanie, to wtedy należy się przeprosić z albo wagą, albo z informacją o gęstości nasypowej. :)
Co do małych opakowań - wiesz - każdy kupuje według potrzeb. W moim przypadku, za każdym razem, kiedy bym wykonywał oprysk przy użyciu tego preparatu, to musiałbym brać ~10 opakowań po 10g. Ekonomicznie byłoby to zupełnie nieopłacalne.
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p

Post »

Kosiarzu czy mógłbyś mi dokładnie wytłumaczyć jak to się oblicza, ponieważ wydaje mi się to bardzo ciekawą metodą odmierzania małej ilości proszków.
Kosiarz
200p
200p

Post »

lukaszx95 pisze:Kosiarzu czy mógłbyś mi dokładnie wytłumaczyć jak to się oblicza, ponieważ wydaje mi się to bardzo ciekawą metodą odmierzania małej ilości proszków.
Musisz zapoznać się z 3-ma pojęciami. Gęstość, masa, objętość. Oznaczmy gęstość - q; masę - m, objętość - V.
Tak więc, aby wyznaczyć gęstość stosujemy wzór q=m/V - iloraz masy i objętości.
Nie stoi nic na przeszkodzie, aby wyznaczyć też sobie wzory na masę czy objętość - m/V=q - mnożymy obustronnie przez V i otrzymamy że m= q * V; mnożąc m/V=q przez 1/m otrzymamy, że 1/V=q/m czyli V = m/q.
Można też jeszcze łatwiej to sobie wyznaczyć, mnożąc na krzyż - q/1=m/v => 1*m=q*V => m=q*V |***| V*q=m => V = m/q

Na sam koniec układasz zwykle proporcje (patrz post z 23 Sie 2009 09:45, tyle że tam odrazu wszystko pomnożyłem) i jak je policzysz, to jesteś w domu.

---
Gęstość nasypowa jest dość często podawana w karcie charakterystki danego preparatu. W późniejszym czasie może się ona lekko zmienić - np. przez zawilgocenie preparatu czy długie "leżakowanie" na magazynie, ale gęstość możemy wyznaczyć też sami. :)
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p

Post »

Wybacz ale głowię się jak ułożyć tę proporcję i nie wychodzi mi to. Np. policzyłem ile mililitrów miedzianu na litr zakładając ,że daję 4 g na litr. Wyszło mi nie wiem dokładnie jak: 1,14ml.
Kosiarz
200p
200p

Post »

Miedzian 50Wp ma gęstość ~ 3,5g/cm^3 kilk

3,5/1=4/x
3,5x=4
x ~ 1,14

to jest przykład...
może być jeszcze taka:

3,5/4 =1/x

Jeżeli po zważeniu tej objętości proszku coś będzie nie tak (wynik znacząco różny od 4g), to będzie to oznaczało, że gęstość uległa zmianie (zakładam że waga będzie miała odpowiednią dokładność). Możesz wtedy sam wyznaczyć gęstość - wsyp preparat do pojemnika z podziałką objętościową, następnie zważ. Na końcu podziel masę przez zajmowaną objętość.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”