Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Hehe, arisza - ale ja poszedłem w zupełnie innym kierunku ;) - myślałem że problemem lukasz'ax95 jest odważanie Mildexu - czyli założyłem, że nie ma odpowiednio dokładnej wagi (lub w ogóle). Napisałem więc jak ~ odważyć "x" g/kg/itp, pojemnikiem o pojemności "y" /ml/l,itp. Nie jest to może super dokładny sposób - nie bierze się tutaj pod uwagę np. późniejszego zawilgocenia preparatu, zmniejszenia odległości między cząstkami wraz z upływem czasu, ale mimo wszystko jest to w miarę dobra metoda.
3,5g na 1l H2O
gęstość 0,74g na 1cm^3 - czyli 0,74g na 1ml
po prostych obliczeniach (3,5/0,74)
4,73ml na 1l H2O.
Jeżeli nasz preparat nie jest mocno zawilgocony, to powinno to zaważyć 3,5g.
3,5g na 1l H2O
4,73ml na 1l H2O.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zdjęcia są bardzo nie wyraźne ale widać że liście były pożerane przez zaraze i nie widać świerzych zmian tylkoże to jakość zdjęcia może sugerować.
Zrób dobrej jakości zdjęcie całej rośliny z boku.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
No i ponownie pojawiła się zaraza To i tak dobrze ,że tylko tyle liści i tyle łodyg. Mam nadzieję ,że po niewielkim oprysku znowu się zatrzyma. Ale to co dzisiaj zobaczyłam jak wróciłam po miesiącu nieobecności to był sajgon. Przez tak długi czas pomidory rosły jak chciały i gdzie chciały a część się poprzewracała ale i tak nie wyglądają tak fatalnie jak myślałam.
Czyli jeżeli np. do kubeczka po syropie nasypię ok 4,73 ml Mildexu to otrzymam ilość na 1l ?Kosiarz pisze:Hehe, arisza - ale ja poszedłem w zupełnie innym kierunku ;) - myślałem że problemem lukasz'ax95 jest odważanie Mildexu - czyli założyłem, że nie ma odpowiednio dokładnej wagi (lub w ogóle). Napisałem więc jak ~ odważyć "x" g/kg/itp, pojemnikiem o pojemności "y" /ml/l,itp. Nie jest to może super dokładny sposób - nie bierze się tutaj pod uwagę np. późniejszego zawilgocenia preparatu, zmniejszenia odległości między cząstkami wraz z upływem czasu, ale mimo wszystko jest to w miarę dobra metoda.
3,5g na 1l H2O
4,73ml na 1l H2O.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Przyłączam się do opinii Space99 . Wydaje się , że niczego żywego nie ma .Space99 pisze:Zdjęcia są bardzo nie wyraźne ale widać że liście były pożerane przez zaraze i nie widać świerzych zmian tylkoże to jakość zdjęcia może sugerować.
Pozdrawiam , kozula .
Tak, ale jak kupisz 1kg opakowanie, to wtedy należy się przeprosić z albo wagą, albo z informacją o gęstości nasypowej.
Co do małych opakowań - wiesz - każdy kupuje według potrzeb. W moim przypadku, za każdym razem, kiedy bym wykonywał oprysk przy użyciu tego preparatu, to musiałbym brać ~10 opakowań po 10g. Ekonomicznie byłoby to zupełnie nieopłacalne.
Co do małych opakowań - wiesz - każdy kupuje według potrzeb. W moim przypadku, za każdym razem, kiedy bym wykonywał oprysk przy użyciu tego preparatu, to musiałbym brać ~10 opakowań po 10g. Ekonomicznie byłoby to zupełnie nieopłacalne.
Musisz zapoznać się z 3-ma pojęciami. Gęstość, masa, objętość. Oznaczmy gęstość - q; masę - m, objętość - V.lukaszx95 pisze:Kosiarzu czy mógłbyś mi dokładnie wytłumaczyć jak to się oblicza, ponieważ wydaje mi się to bardzo ciekawą metodą odmierzania małej ilości proszków.
Tak więc, aby wyznaczyć gęstość stosujemy wzór q=m/V - iloraz masy i objętości.
Nie stoi nic na przeszkodzie, aby wyznaczyć też sobie wzory na masę czy objętość - m/V=q - mnożymy obustronnie przez V i otrzymamy że m= q * V; mnożąc m/V=q przez 1/m otrzymamy, że 1/V=q/m czyli V = m/q.
Można też jeszcze łatwiej to sobie wyznaczyć, mnożąc na krzyż - q/1=m/v => 1*m=q*V => m=q*V |***| V*q=m => V = m/q
Na sam koniec układasz zwykle proporcje (patrz post z 23 Sie 2009 09:45, tyle że tam odrazu wszystko pomnożyłem) i jak je policzysz, to jesteś w domu.
---
Gęstość nasypowa jest dość często podawana w karcie charakterystki danego preparatu. W późniejszym czasie może się ona lekko zmienić - np. przez zawilgocenie preparatu czy długie "leżakowanie" na magazynie, ale gęstość możemy wyznaczyć też sami.
Miedzian 50Wp ma gęstość ~ 3,5g/cm^3 kilk
3,5/1=4/x
3,5x=4
x ~ 1,14
to jest przykład...
może być jeszcze taka:
3,5/4 =1/x
Jeżeli po zważeniu tej objętości proszku coś będzie nie tak (wynik znacząco różny od 4g), to będzie to oznaczało, że gęstość uległa zmianie (zakładam że waga będzie miała odpowiednią dokładność). Możesz wtedy sam wyznaczyć gęstość - wsyp preparat do pojemnika z podziałką objętościową, następnie zważ. Na końcu podziel masę przez zajmowaną objętość.
3,5/1=4/x
3,5x=4
x ~ 1,14
to jest przykład...
może być jeszcze taka:
3,5/4 =1/x
Jeżeli po zważeniu tej objętości proszku coś będzie nie tak (wynik znacząco różny od 4g), to będzie to oznaczało, że gęstość uległa zmianie (zakładam że waga będzie miała odpowiednią dokładność). Możesz wtedy sam wyznaczyć gęstość - wsyp preparat do pojemnika z podziałką objętościową, następnie zważ. Na końcu podziel masę przez zajmowaną objętość.